- 90 GM TEPUNG NAIK SENDIRI ATAU TEPUNG GANDUM
- 1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
- 60 GM GULA KASTOR
- SECUBIT GARAM
- 1 SUDU KECIL VANILA
- 300 ML SUSU SEGAR
- 3 SUDU BESAR BUTTER/MARGERIN - DICAIRKAN
- SECUBIT GARAM
- 1 SUDU KECIL VANILA
- 300 ML SUSU SEGAR
- 3 SUDU BESAR BUTTER/MARGERIN - DICAIRKAN
SEDIKIT PERISA ATAU PEWARNA (OPTIONAL)
- DUARIAN@SECUKUPNYA DIBUANG BIJI
*** MULA2 SEKALI KITA SUKAT SUSU DAN PANASKAN IANYA DAHULU SERTA BUTTER JUGA DICAIRKAN. DAH TU BARU TIMBANG BAHAN2 LAIN***
CARA2NYA
1. PANASKAN SUSU SEGAR SEBENTAR. AGAK2 DAH MENDIDIH TEPINYA MATIKAN API. BIAR SEJUK SEBENTAR. CAIRKAN BUTTER JUGA. KETEPIKAN.
2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 LAIN DAN MASUKKAN ¼ SUSU KEDALAMNYA DAN PUKUL HINGGA RATA. PUTRI GUNA MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN. PASTIKAN ADUNAN TIDAK BERKETUL2.
3. BILA DAH SEBATI MASUKKAN SEMUA LEBIHAN SUSU. KALI NI KACAU DENGAN SUDU/SENDUK. KACAU HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN BUTTER YG DICAIRKAN TADI KEDLM ADUNAN. KACAU HINGGA RATA. TAPI ADUNAN. KALAU ADA LEBIHAN TEPUNG PADA TAPIS LENYEK2KAN DIA JGN BUANG OK HEHE. KACAU DAN KACAU ADUNAN.
5. PERAPKAN ADUNAN NI KE DALAM PETI SEJUK (BUKAN FREEZER) SELAMA 1 JAM. SESEKALI KACAU2KAN SIKIT. SEMENTARA TU BUAT BAHAN INTINYA PULA.
6. DURIAN DIBUANG BIJI DAN ISINYA DI KACAU2 BIAR JADI CAM JAM SIKIT TAPI TAK LAA CAIR CAM JEM EK. SIKIT2 JERR KACAU SUPAYA SENANG NAK SAPU KAT CREPE NANTI.
CARA2NYA
1. PANASKAN SUSU SEGAR SEBENTAR. AGAK2 DAH MENDIDIH TEPINYA MATIKAN API. BIAR SEJUK SEBENTAR. CAIRKAN BUTTER JUGA. KETEPIKAN.
2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 LAIN DAN MASUKKAN ¼ SUSU KEDALAMNYA DAN PUKUL HINGGA RATA. PUTRI GUNA MIXER DENGAN KELAJUAN PERLAHAN. PASTIKAN ADUNAN TIDAK BERKETUL2.
3. BILA DAH SEBATI MASUKKAN SEMUA LEBIHAN SUSU. KALI NI KACAU DENGAN SUDU/SENDUK. KACAU HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN BUTTER YG DICAIRKAN TADI KEDLM ADUNAN. KACAU HINGGA RATA. TAPI ADUNAN. KALAU ADA LEBIHAN TEPUNG PADA TAPIS LENYEK2KAN DIA JGN BUANG OK HEHE. KACAU DAN KACAU ADUNAN.
5. PERAPKAN ADUNAN NI KE DALAM PETI SEJUK (BUKAN FREEZER) SELAMA 1 JAM. SESEKALI KACAU2KAN SIKIT. SEMENTARA TU BUAT BAHAN INTINYA PULA.
7. WHIPPING CREAM DIPUTAR HINGGA BERTANDUK KAKU. MASUKKAN WC DALAM PIPING BAG SUPAYA SENANG NAK SAPU NANTI TAPI TETAP PAKAI SPATULA TUK RATAKANNYA. SIMPAN DURIAN DAN WC DALAM PETI SEJUK.
8. MASAK CREPE NIPIS2 CAM KITA BUAT KUIH KETAYAP MENGGUNAKAN NON STICK PAN. SETIAP KALI NAK MASUKKAN ADUNAN SAPU RATA BUTTER/MAGERIN TERDAHULU. MASAK HANYA SATU BAHAGIAN SAHAJER TAK PERLU TERBALIKAN CREPE. BUAT SAMPAI HABIS.
9. MENGIKUT SEPERTI GAMBAR DIATAS, SUSUN SEKEPING2 DAN SAPU WC TADI DAN LETAK ISI DURIAN. KALAU DAPAT ISI DURIAN DISAPU SIKIT. JADI DIA TAK TEBAL GELEMBUNG. BUAT SAMPAI ABIS.
10. PUTRI LETAK DURIAN LAT2...SELAPIS ADA SELAPIS TAKDE HUHU. TERPULANG PADA U GUYS LAA KALAU ADA BANYAK DURIAN SAPU JERR LEBIH2 LAGI SEDAPP WOOO HEHEE. SEJUKKAN CREPE LEBIH KURANG 1 JAM SEBELUM MEMOTONG. SIAP TUK DIHIDANG...OHH NOOO 'PENGSAN' LAGIII...AHAKS!
SELAMAT MENCUBA!!!
FOR THIS RECIPE
No comments:
Post a Comment