Assalamualaikum teman2 semua. Bertemu kita sekali lagi diruangan memasak. Lama tak berasap kat blog ni tau...hahaha cam dapur laa pulakk blog putri ni.Tu pun baru seminggu kalau sebulan adoiii berdaki2 berhabok2 malah berdanau2 lekat debu2 dia kat blog putri ni tau hehehe terlebih sudah!! huhu. Actually windu nak membaking tapi tu laa masa kadang tak mengizinkan. Bz sangat buat2 bz pun ada gak hua3. Yerr laa kan mana nak jalan2...dating lagi candlelight dinner lagi bz kan kann..hehehe. Actually ada beberapa urusan yg perlu putri selesaikan tu yg lama tak bersiaran. Apa pun mmg rindu laa nak berceloteh ngan u aollss...u aollss pun kan rindu gak kan ngan masakkan putri kan kannn...GEREK SEYY u guyss hehehe. Cam pernah dengar laa ayat ni sapa yg selalu cakap ek hahahaha...kak dee amcm gerek tak muahahaha. Sori guys terpesong kerr lain laa pulak putri ni.
Ok sebenarnya putri nak share resepi CREAM PUFF ni ngan u aollss. Resepi kali ni putri dapat dari teman FB putri juga. Thks kak Izan for sharing. Putri ada tokok tambah sesikit tau hehe. Kalau kita rajin surf internet resepi ni hampir sama dengan resepi joy of baking.com tu tau. Kalau u guyss tengok kat situ dia siap ngan video cara2 nak bake lagi tau. Free of charge tau hehehe. Kalau tengok semua resepi2 dia mak oiiii setahun pun tak abis lagi tengok vd2 tu kurang2 10 tahun baru abis kot hahahaha terlebih sudah! Seriously putri suka cara tunjuk ajar dia. Cuma story dia banyak sangat laa buat kejap jerr hahaha. Alaaa sama laa putri pun story dulu baru masuk bab2 resepi kan. Ilmu pengetahuan kena dengar apa tips2 yg dia perkatakan dan kena rajin membaca laa sebelum membuatnya. Jadi kita tau apa yg dia nak perkatakan. Ok berbalik pasal cream puff ni....actually putri baru tau kenapa puff yg dulu tu cepat penyek berbanding yg ni. Setelah rajin mengkaji...rata2 resepi yg terdapat TIDAK meletakkan baking powder dalam adunan. Tu rahsianya. Mereka juga menggunakan teknik menurunkan suhu. Putri ni kes malas nak tukar2 banyak kali so putri ikot cara putri bakar sekali sama suhu takde nak turun2 kan suhu...kes nak LAJU nak cepat siap dan terus makan muahahaha. Biasa laa putri katakan kalau lambat kang murka lak ekekeke. Murka kat diri sendiri apa kess seyyy hahaha. Haa apa lagi tu yangg...cepat laa masuk kelas kang tercicir laak resepi kerr mana org kerr mana...jom jom kita teropong dapur putri.
- ½ SUDU KECIL GULA
- SECUBIT GARAM
- SECUBIT GARAM
- 60 GM TEPUNG GANDUM (DIAYAK
- 2 BIJI TELUR GRED A
CARA2NYA
1. MASAK AIR, GULA, GARAM DAN BUTTER DALAM PERIUK NONSTICK HINGGA MENDIDIH. PASTIKAN BUTTER CAIR SEBELOM AIR MENDIDIH. SO BUTTER TU HARUS PADA SUHU BILIK(AT ROOM TEMPERATURE) JADI SENANG NAK CAIR.
2. SETELAH BUTTER CAIR DAN AIR MENDIDIH, ALIHKAN PERIUK TAK PERLU MATIKAN API.
3. MASUKKAN TEPUNG GANDUM KEDALAM AIR DAN KACAU RATA. LETAKKAN BALIK PERIUK DIATAS API YG SEDERHANA KECIL. KACAU HINGGA TEPUNG TAK MELEKAT PADA PERIUK. IA MENJADI SATU DOH LEMBUT DAN PERMUKAAN PERIUK LICIN BERSIH.
4. MATIKAN API DAN PINDAHKAN ADUNAN DARI DALAM PERIUK KERR DALAM MANGKUK MIXER.
5. BIARKAN ADUNAN SEJUK SEDIKIT DAN MASUKKAN TELUR SATU PER SATU SAMBIL MEMUKUL HINGGA SEBATI.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG. DENGAN MENGGUNAKAN NOZZLE PILIHAN, PIPEKAN KEATAS LOYANG YG TELAH DIGRISKAN SEDIKIT DENGAN BUTTER ATAU MAJERIN.
7. BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 20-25 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. BIAR BETUL2 MASAK KECOKLATAN. JGN HANGUS LAK EK HEHEHE.
8. TUK FILLING DIA PUTRI HANYA MENGGUNAKAN NON-DAIRY WHIPPING CREAM. COKLAT LAK JUST GUNA COOKING COKLAT TU JERR. CRANBERRIES TU POTONG KECIL2 DAN TABUR TEPUNG SIKIT SUPAYA TAK MELEKAT2.
SELAMAT MENCUBA!!!
- 2 BIJI TELUR GRED A
1. MASAK AIR, GULA, GARAM DAN BUTTER DALAM PERIUK NONSTICK HINGGA MENDIDIH. PASTIKAN BUTTER CAIR SEBELOM AIR MENDIDIH. SO BUTTER TU HARUS PADA SUHU BILIK(AT ROOM TEMPERATURE) JADI SENANG NAK CAIR.
2. SETELAH BUTTER CAIR DAN AIR MENDIDIH, ALIHKAN PERIUK TAK PERLU MATIKAN API.
3. MASUKKAN TEPUNG GANDUM KEDALAM AIR DAN KACAU RATA. LETAKKAN BALIK PERIUK DIATAS API YG SEDERHANA KECIL. KACAU HINGGA TEPUNG TAK MELEKAT PADA PERIUK. IA MENJADI SATU DOH LEMBUT DAN PERMUKAAN PERIUK LICIN BERSIH.
4. MATIKAN API DAN PINDAHKAN ADUNAN DARI DALAM PERIUK KERR DALAM MANGKUK MIXER.
5. BIARKAN ADUNAN SEJUK SEDIKIT DAN MASUKKAN TELUR SATU PER SATU SAMBIL MEMUKUL HINGGA SEBATI.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG. DENGAN MENGGUNAKAN NOZZLE PILIHAN, PIPEKAN KEATAS LOYANG YG TELAH DIGRISKAN SEDIKIT DENGAN BUTTER ATAU MAJERIN.
7. BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 20-25 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. BIAR BETUL2 MASAK KECOKLATAN. JGN HANGUS LAK EK HEHEHE.
8. TUK FILLING DIA PUTRI HANYA MENGGUNAKAN NON-DAIRY WHIPPING CREAM. COKLAT LAK JUST GUNA COOKING COKLAT TU JERR. CRANBERRIES TU POTONG KECIL2 DAN TABUR TEPUNG SIKIT SUPAYA TAK MELEKAT2.
SELAMAT MENCUBA!!!
FOR THIS RECIPE
alahaiii comeynya...adda xpernah wat cream puff ni..tp cm teringin la plk...
ReplyDeleteHii dearr...rugi tau tak pernah buat..sedap sangat...dah tak perlu beli dahhh kita buat jerr sendiri lagi sedap tau...yg ni kita letak coklat kasi meriah sikit hehehe try laa
Deletekak P3 sedapnyer.. mmg peberet ni..
ReplyDeleteYes my dearr cayang sedap sangat...try laa terbaik tau hehehe...yg pasti coklat tu jgn lupa ek tu yg buat lagi sedap sedap sedap hehehe
Delete