Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 26 November 2012

KACANG PHOOL

Assalamualaikum teman2 sayang....bertemu kita lagi dalam ruangan rasa2 selera. Lama juga putri tak bersiaran kan. Yerr laa bz memanjang...bz apa pun putri tak tau laa yg pastinya bz godeh2 HP baru adalah hua3....hehehe. Sejak dapat hp Note2 tu bz laa buat tu buat ni....godeh sana godeh sini. Yerr laa kan ibarat cuba nak mengenal antara satu sama lain antara putri ngan hp tu...wahahahaha apa jerr lol. Sekarang dah lebih dari kenal...dah sehati sejiwa ok...jgn jeles huhuhu. Oh well prihal hp takkan habisnya. 

Haa hari ni putri nak share satu resepi yg putri cuba buat. Dah pernah makan benda ni dulu lagi. Berbelas tahun lamanya tu. Tu yg tak sure warna dia cam mana. Kalau ikot resepi aduhaiii melambak2 ada kat dalam net ni. Rupa hampir sama jerr semuanya. Wah banyak juga kawan2 blog yg dah pernah buat...siap ada resepi lagi. Resepi ni gabungan tak tau yg mana satu sbb putri amik kat sini sikit kat sana sikit so semua bercampur2 gitu hehehe. Yg penting bole makan hehehe. Ok kalau ikotkan dorg tumis rempahan ni dengan minyak sapi. Putri tak sure ek kalau u guys suka ngan bau dia...takot tak reti makan kan so pakai minyak biasa pun ok gak. Kacang phool ni terkenal kat spore...tapi peliknya susah pulak nak jumpa kacang phool@FOUL BEANS ni. Puas dah mencari...last2 putri pakai CHICK PEAS@GARBANZO BEANS...org2 kita panggil benda ni kacang kuda...haa betul laa tu hehe. Yg putri guna tu yg dalam tin punya tau. Kalau guna kacang kuda yg rendam sendiri tu kena semalaman kalau rendam kejap jerr nanti kang tak lembut2 haa patah gigi makan tau huhu. Roti lak biasanya kalau kat kedai tu mereka pakai roti perancis laa. Putri lak lebih suka makan kacang phool ni dengan roti biasa jerr...sbbnya kalau roti perancis ni dibakar...agak keras sikit cam sakit lak kulit2 dalam mulut mak ni masa makan tau cam nak terkoyak2 isi kulit mengunyahnya...bole MENANAH dibuatnya muahahahaha..*ayat sarimah dalam af*. Alaa terpulang laa pada u guys nak mana satu k yg penting sendiri makan perr so tak kisah laa nyah...mak onn jerrr hehehe. Ok laa jom kita cari bahan2 kat pasaraya...jom laa tunggu apa lagi?? laa sibok pakai sanggul beracun laa pulak mak temah ni muahahaha.



BAHAN2NYA (HIDANGAN TUK 4-5 ORG)

- 1 TIN KACANG FOUL ATAU CHICK PEAS@GARBANZO BEANS DI TUMBUK KASAR2

- 350 GM DAGING CINCANG
- 1 SUDU BESAR TOMATO SOS
- 1 SUDU BESAR CILI SOS
- 300 ML AIR
- 2 SUDU KECIL GARAM DAN 1 SUDU KECIL GULA@SECUKUP RASA
- MINYAK TUK MENUMIS



BAHAN2 KISAR

- 1½ SUDU KECIL KETUMBAR DIGOERNG TANPA MINYAK

- 1½ SUDU JINTAS MANIS@KASAR DIGORENG TANPA MINYAK
- 1½ SUDU KECIL JINTAN PUTIH@HALUS DIGORENG TANPA MINYAK
- 15 TANGKAI CILI KERING
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 4 BIJI BAWANG KECIL
- 3 ULAS BAWANG PUTIH



BAHAN2 HIASAN

TELUR MATA LEMBU
CILI HIJAU DIHIRIS2
BAWANG DIPOTONG DADU
TOMATO DIPOTONG DADU
LIMAU KASTURI






CARA2NYA

1. PANASKAN MINYAK TUMIS SEMUA BAHAN2 KISAR HINGGA GARENG DAN NAIK BAU.

2. SETELAH GARENG MASUKKAN AIR, KACANG CHICK PEAS DAN DAGING KISAR. BIARKAN MENDIDIH SEHINGGA DAGING DAN KACANG MASAK.

3 MASUKKAN GARAM DAN GULA SECUKUP RASA. MASUKKAN KEDUA2 SOS DAN GAUL RATA. BIARKAN SEMUA BAHAN MESRA ALAM BARU LAA MATIKAN API. SIAP TUK DIHIDANG PANAS2.

4. ROTI TU SAPUKAN MAJERIN TABUR DRIED PARSLEY DAN BAKAR DALAM OVEN DENGAN SUHU 200C SELAMA 10-15 MINIT. MAKAN PANAS2 MMG KICK!!! TRY LAA.



SELAMAT MENCUBA!!!!





FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. Hidangan yang cantik dan sudah semestinya menyelerakan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks dearr mmg semestinya menjilat jari dan siku tau hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...