Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 29 November 2012

AYAM PANGGANG MADU

Oh yahhh lupa nak cakap....pada teman2 semua...thks ALOT sbb selalu singgah kat blog putri ni walaupun tuan tanah dia kadang2 sepi cam balik kampong tanam jagong gitu hahaha....tapi u guys tak putus2 datang menjengok teratak kita ni tau. Kiranya cam tolong kebas habuk n sapu umah putri laa tu kan kan hehehe. Apa pun thks yerr. Ok nak citer pasal resepi....Resepi ayam ni lama dah putri cuba sebelom yg kepak ayam madu tu. Yg ni totally bakar@panggang dalam oven. Sesuatu yg unik laa sbb putri tak pernah lagi cuba buat cam ni. Selalu goreng jerr kali ni bakar lak mmg YUMMY MUMMY seyyy. Super Duper rasa dia. Not too heavy or too light...bagi putri rasa dia yg sedang2 laa. 1st og all credit to Tylor for the awesome recipe. Tuk sos cilinya nanti putri share kemudian ek sbb nak test satu lagi resepi yg putri baru jumpa kalau menjadi kang akan dishare. Berbalik ttg ayam panggang ni tak kira apa bahan yg kita masukkan sebaik2nya diperap sebentar sebelom membakarnya. Sos cili pun penting kan tapi payah nak ikot selera putri tau huhu... ada banyak yg share resepi sos cili tapi tak semua yg to my taste gitu huhuhu...mme cerewet lidah kita ni tau. Takpe laa kita nak yg terbaik so cari laa dan masak laa yg terbaik. For now kita try masak ayam ni dulu laa...ratah cam tu pun dah sedap ni...tak yah makan ngan nasi. Sambil tengok tv sambil makan ayam panggang fuhhhh lajuuu jerrr tau.Ok jom laaa ikot putri berenang..resepi dalam laut tu haa ada berani?? mcm laa aku tau berenang muahahaha...apa jerr.



BAHAN2NYA


- 1KG KEPAK AYAM

- 4 SUDU BESAR SERBUK CILI
- ½ CAWAN SOY SAUCE
- 8 BIJI BAWANG PUTIH DITUMBUK LUMAT
- 1 INCI HALIA DITUMBUK LUMAT
- 4 SUDU MAKAN GULA
- ½ CAWAN MADU
- 1 SUDU BESAR LEMON JUS ATAU JUS LIMAU KASTURI
- ½ SUDU KECIL GARAM
- SEDIKIT OLIVE OIL TUK SAPU PADA AYAM SEBELUM DIBAKAR
 
 

CARA2NYA

1. CUCI AYAM HINGGA BERSIH DAN TOSKAN AIRNYA SIKIT. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN GAUL HINGGA RATA. PASTIKAN SEMUANYA BERSALUT PADA AYAM.

2. PERAP SELAMA 3O MINIT ATAU 1 JAM. SEDIAKAN LOYANG. LETAK ALUMINIUM FOIL ATAS LOYANG.

3. SUSUN AYAM DAN SAPU SEDIKIT OLIVE OIL. BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 10-12 MINIT DAN TERBALIKAN AYAM. BAKAR LAGI SELAMA 10-12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.


SELAMAT MENCUBA!!!
 







FOR THIS RECIPE

4 comments:

  1. sedpanya....thanks puteri manja coz share resepi..nanti nk cuba la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii dearr...sama2 kasih...putri ada try buat sos cili homemade tau sangat2 sedap...cari sana cari sini baca sana baca sini maka terhasil sos cili cara putri u must try dearr makan dengan popiah pun sedappp tau

      Delete
  2. wah!bestnye org y minat mmasak!bleh masak pe jer y dorg suke..! bestnye!nk pndai jgak.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii dearr...mmg best kalau kita minat masak insyaAllah apa yg kita buat akan menjadi seperti yg putri buat...try laa dearr...mulakan yg senang2 dulu...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...