Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 19 November 2012

MILKY SARDINE BUN

Assalamualaikum yah teman2 semua. Lama sungguh putri tak masuk umah blog putri ni. Fuhh berhabuk takde sapa yg dtg tlg lapkan...cian tau hehe. Oh well biasa laaa tuan tanah ni bz memanjang. Niat dihati ni kalau bole nak hari2 share resepi tapi apa kan daya tak kesampaian. Maklum laa kita ni kan PUTRI gunung ganang muahahahaha...bznyaa kalah kan menteri tau huhuhu. Haa sekarang ni sana sini sibok dengan durian crepe tau. Habis tu haa kedai2 warung2 yg jual durian ni semua kena serbu. Sapu bersih licin abis diborongnya tau. Kalau dulu sebelom adanya resepi crepe durian ni, melambak2 kat pasaraya dan warung2 tepi jalan....kreta yg lalu jeling sipi jerr tau. Sekarang ni sejak dah ada resepi tu....semua kreta yg lalu duk pandang kiri kanan kiri kanan cam berbaris laa pulak hahaha. Tapi tulaa kenyataannya mmg tercari2 sampai kat pasaraya pun kena serbu tau. Kat spore ni lak tak pernah lagi stock durian habis ada jerrr putri nampak malah melambak2 berlonggok2...siap panggil pembeli tawar menawar lagi tau. Kalau nak murah beli time dorg nak dekat tutup kedai GERENTI BERBALOI2! Mak lama dah buat keje ni...standby satu lorong...tengok time...pastu serbuuuu muahahahaha...apa jerr putri ni huhu. Anyway bagi teman2 yg susah nak dapatkan durian apa kata PINDAH dok sini jerr laa hehehe. Ok ari ni putri nak share satu resepi yg putri terjumpa kat net ni. 1st of all Credit to Sonia for the recipe. Roti ni sesuai tuk minum ptg kerr sarapan pagi kerr tak kira laa asal lapo makan jerr takde nak pantang2 sbb bukan dalam pantang pun kan kan ekekeke. Bagi putri makanan apa pun yg kita buat makan panas2 tu lagi baik...tak cukup 2-3 tau kurang mau seguni hahahaha. Roti ni sama ngan roti2 lain yg ada lembut jerr. Bila tekan2 atas roti tu sama cam pipi kita laa pulak..hahaha. Eh mak pipi bole tahan korg ada pipi tak muahahahaha. Dah mulaa dahhh...ok ok jom laa kita pancing cari ikan sardin dulu....then baru bole buat....JOM naik bot...huhu. Oh yah satu adunan ni dapat banyak gak ketulan...kalau nak try bole jerr buat setengah dulu ok.


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 24 KETUL)

- 300 ML SUSU SEGAR
- 100 GM GULA KASTOR- SECUBIT GARAM
- 500 GM TEPUNG ROTI ATAU TEPUNG GANDUM
- 50 GM BUTTER
- 1 PACKET YEAST
- 1 SUDU KECIL BREAD IMPROVER/BREAD SOFTENER (OPTIONAL)




CARAN2NYA

1. MENGGUNAKAN BREAD MAKER, MASUKKAN BAHAN2 MENGIKOT TURUTAN DIATAS. ON KAN TUNGGU SIAP.

2. SETELAH SIAP KLUARKAN DARI BM DAN TUMBUK2 TUK KLUARKAN ANGIN. BAHAGI2KAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN. SETIAP SATU BOLE LAA TIMBANG 40 GM.

3. BULAT2 KAN DAN CANAI SEDIKIT. MASUKKAN INTI SARDIN DAN SUSUN DALAM LOYANG YG TELAH DIGRIS TERDAHULU.

4. BIARKAN ROTI NAIK 2 KALI GANDA. SAPUKAN BUTTER/MARJERIN ATAS ROTI DAN BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 15 MINIT BERGANTUNG PADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK BOLE SAPUKAN LAGI BUTTER DIATASNYA.


SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...