Hari ni kan nak makan simple jerr so terhasil laa kepak ayam madu ni. Resepi ni dari Kak Fida...thks kak fida sbb sudi share resepi ni. Putri siap baca semua komen2 yg dah mencuba resepi ayam ni. Tengok simple gilerr tu yg nak try tu. Bila dah try ternyata laaazatttt sampai menjilat2 jari tau hehehe....TAPI!!!! haaa ada tapinya tau...again sbb nak test market gitu so ada laa beberapa kepak ayam yg putri ketepikan. Putri nak try bakar lak huhuhu....and YEZZZZA!!!! makkk aiiiii tok ngah...tok chu...tok ki...tok ayah...tok mak..ehh tok mak tu kawan fb putri tersebut lak hehehe sori tok mak gurau jerr ngeee. Anyway mmmg dasyattt kejadiannya...kalau ikot bau dia mmg serba tak kena huhuhu tapi bila makan....kussssssmangat!!!! BEST tocang ternaik beb muahahahaha. Haa tak caya?? putri pun tak paksa suh caya tau...sbbnya putri yg makan ngan gerl2 putri jerr bukan korg tau..haa ada mak kisah hahahaha. Seriously laa cayangg...kena try....tak kira laa tak mau bakar pun sedap bakar lagi laaa triple thumbs up (sejari lagi pinjam anak punya LOL). Kejadian pada kedua2 ayam tetap mabeles. Simple yet delicious....kena try laa baru tau cam mana kan. Putri ada satu lagi jenis resepi tapi dipanggang terus berlainan sikit dari yg ni...ok takpe yg tu nanti esok2 putri share ek...for now try laa yg ni dulu jom laaa kita gi dapur siapkan bahan2nya...jom2. Kat bawah ni putri setakan gambar sebelom dan selepas membakar. So u guys bole laa pilih mana nak....agak2 tak saba nak makan...tak yah laa bakar...tapi agak2 punya kesabaran nak tunggu jap haa bakar laa bukan lama pun hehehe.
BAHAN2NYA
- 10 KETUK KEPAK AYAM DIBERSIHKAN- 2 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- ½ CAWAN MADU
- ¼ TOMATO SOS
- ¼ THAI CILI SOS
- 1 SUDU KECIL JUS LIMAU/LEMON
BAHAN2NYA
- 10 KETUK KEPAK AYAM DIBERSIHKAN- 2 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- ½ CAWAN MADU
- ¼ TOMATO SOS
- ¼ THAI CILI SOS
- 1 SUDU KECIL JUS LIMAU/LEMON
CARA2NYA
1. GAUL AYAM DENGAN GARAM (PUTRI LETAK SEDIKIT SUAM2 KUKU KUNYIT HEHE) DAN GORENG HINGGA GARENG.
2. DIDALAM KUALI YG BERASINGAN MASUKKAN 1 SUDU BESAR MINYAK AYAM TADI DAN SATUKAN SOS. BIARKAN SOS MENDIDIH SIKIT DAN MASUKKAN MADU DAN AIR JUS LIMAU. DIDIHKAN LAMA SEDIKIT.
3. MASUKKAN AYAM GORENG TADI KEDALAM SOS DAN GAUL HINGGA RATA. BALIK2KAN SELAMA 3 HINGGA 5 MINIT. MATIKAN API SIAP TUK DIHIDANG.
4. SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBAKARNYA SEPERTI MANA PUTRI BUAT...BOLE LAA SEDIAKAN LOYANG. BIARKAN AYAM DAN MADU PEKAT SEDIKIT. ALASKAN LOYANG DENGAN ALUMINIUM.
5. SUSUN AYAM ATAS ALUMINIUM TADI DAN BAKAR PADA SUHU 210C-220C SELAMA 12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SIAP TUK DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
1. GAUL AYAM DENGAN GARAM (PUTRI LETAK SEDIKIT SUAM2 KUKU KUNYIT HEHE) DAN GORENG HINGGA GARENG.
2. DIDALAM KUALI YG BERASINGAN MASUKKAN 1 SUDU BESAR MINYAK AYAM TADI DAN SATUKAN SOS. BIARKAN SOS MENDIDIH SIKIT DAN MASUKKAN MADU DAN AIR JUS LIMAU. DIDIHKAN LAMA SEDIKIT.
3. MASUKKAN AYAM GORENG TADI KEDALAM SOS DAN GAUL HINGGA RATA. BALIK2KAN SELAMA 3 HINGGA 5 MINIT. MATIKAN API SIAP TUK DIHIDANG.
4. SEKIRANYA ANDA INGIN MEMBAKARNYA SEPERTI MANA PUTRI BUAT...BOLE LAA SEDIAKAN LOYANG. BIARKAN AYAM DAN MADU PEKAT SEDIKIT. ALASKAN LOYANG DENGAN ALUMINIUM.
5. SUSUN AYAM ATAS ALUMINIUM TADI DAN BAKAR PADA SUHU 210C-220C SELAMA 12 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SIAP TUK DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment