Hari Ahad lepas pasti banyak ibu2 diluar sana yg ria gembira kan. Apa taknya anak2 bawak ibu masing2 gi makan luar. Kalau tak pun spend time together2 gitu. Yg pasti HARI IBU takkan pernah kita lupakan. Bagi yg belom menjadi ibu tu bawa2 laa bertenang ek hehehe bukan apa...peranan sebagai ibu tu sangat berat tau. Bukan setakat melahirkan jerr banyak lagi faktor2 yg penting yg perlu seorg ibu tu tau dan memikulnya dengan sempurna mungkin. Bila putri imbaskan kembali zaman ketika berkahwin dulu cam tak percaya dan tak ready. Seriously...bila putri pikir2 balik...mmg kompem tak sedia lagi.Tak berapa nak tau pun apa tu tanggungjawap yg sebenarnya. Sbb waktu tu mmg sangat muda. Langsung tak terpikir laa. Bila dah melahirkan anak pertama pun masih cam budak2 lagi sampai nak buat susu pun kena LONCAMPAS/SCISSORS PAPER STONE ngan hubby sapa kalah kena buat susu...muahahahahaha gelak besar bila ingat2 tau. Putri selalu menang huhu cian hubby LOL. Jadi sebaiknya teman2 sejenis ku...kita persiapkan ilmu sebelom memasuki alam berumahtangga okay. Tuk IBU2 diluar sana Hapi Belated Mother's Day...tuk Ibu ku LUV U LIKE CRAZY...hehehe.
Ok hari ibu kelmarin tka sempat buat apa2 kek...buat kek karamel jerr tuk MIL n My Mum. For myself I persembahkan Hazel aiskrem ni tuk diri sendiri hahaha. Ok wat...lagi berbaloi2...sampai menggigil satu badan mak masa makan ni tau hehehe. Terus Surrender angkat tangan tinggi tak bole angssss sedapppnyaaa wahahaha. Jom laa kita terus keudara cara2 nak buat ice cream ni ek...jom laa.
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 30 KETUL BERGANTUNG KEPADA SIZE)
BAHAN A
- 350 GM VANILLA ICE-CREAM
- 20 GM BAKED ALMOND TUMBUK KASAR
- 2 SUDU BESAR COKLAT NUTELLA
- 20 GM COKLAT PUTIH DIPARUT/HIRIS
- 120 MG BISKUT MANIS (TIGER/MARIE) TUMBUK KASAR
BAHAN B
- 400 GM COOKING COKLAT@SECUKUPNYA
- 200 GM BAKED ALMOND TUMBUK KASAR2
CARA2NYA
1. SATUKAN BAHAN2 A DAN GAUL RATA. SIMPAN ADUNAN DALAM FREEZER SELAMA 2 JAM.
2. SEDIAKAN LOYANG YG DIALAS DENGAN PLASTIK.
3. KLUARKAN AISKREM TADI DAN CEPAT2 SCOOP ADUNAN MENGGUNAKAN AISKREM SCOOP ATAU MEASURING SPOONS. BUAT SECEPATNYA BAGI MENGELAK AISKREM DARI CAIR DAN SUKAR DIBENTUK.
4. SIMPAN SEMULA ASKREM DALAM FREEZER SELAMA 3-4 JAM BIAR DIA BETUL2 KERAS.
5. BENTUKKAN SEMULA AISKREM BIAR BULAT SEDIKIT KALAU TAKNAK BULATKAN PUN TAKPE. BILA DAN BULATKAN KENA FREEZE KAN LAGI OK BIAR DIA KERAS.
6. COKLAT MASAK KITA CAIRKAN 100 GM DULU. BUAT SIKIT2. PUTRI GUNAKAN MICROWAVE SO AGAK CEPAT SIKIT COKLATNYA CAIR DAN COKLAT TAK PANAS SANGAT.
7. AMBIL 2 KETUL AISKREM DULU DAN GUNAKAN SUDU TUANG COKLAT ATAS AISKREM TADI DAN RATAKAN SEKELILING. JGN CELUP AISKREM DALAM COKLAT NANTI COKLAT AKAN MUDAH KERAS.
8. DAH RATAKAN COKLAT SEKELILING TERUS GOLEKKAN DALAM ALMOND. ULANG PROCESS YG SAMA SAMPAI HABIS. SEJUKKAN DAN BOLE DIMAKAN PADA BILA2 MASA.
SELAMAT MENCUBA!!!
Ok hari ibu kelmarin tka sempat buat apa2 kek...buat kek karamel jerr tuk MIL n My Mum. For myself I persembahkan Hazel aiskrem ni tuk diri sendiri hahaha. Ok wat...lagi berbaloi2...sampai menggigil satu badan mak masa makan ni tau hehehe. Terus Surrender angkat tangan tinggi tak bole angssss sedapppnyaaa wahahaha. Jom laa kita terus keudara cara2 nak buat ice cream ni ek...jom laa.
BAHAN A
- 350 GM VANILLA ICE-CREAM
- 20 GM BAKED ALMOND TUMBUK KASAR
- 2 SUDU BESAR COKLAT NUTELLA
- 20 GM COKLAT PUTIH DIPARUT/HIRIS
- 120 MG BISKUT MANIS (TIGER/MARIE) TUMBUK KASAR
BAHAN B
- 400 GM COOKING COKLAT@SECUKUPNYA
- 200 GM BAKED ALMOND TUMBUK KASAR2
*** PERHATIAN YERR...SEKIRANYA NAK LETAK ICE CREAM DALAM BEKAS2 KECIL COOKING COKLAT GUNAKAN HANYA 150 GM SAJERR DAN ALMOND HANYA GUNAKAN 50 GM. YG TERSEBUK DIATAS SUKATANNYA TUK BUAT BEBOLA KECIL. ***
P.S PROCESS NAK BUAT AGAK LECEH SIKIT SBB AISKREM MUDAH CAIR DENGAN CEPAT SO KENA BANYAK SABAR OKAY. NAK HASILKAN SESUATU YG BERLAINAN KENA LAA LALUI MCM2 PROCESS TAU HEHE TAPI PERCAYA LAA HASIL KEJADIANNYA BERBALOI2 TAK RUGI MENCUBANYA TAU.
CARA2NYA
1. SATUKAN BAHAN2 A DAN GAUL RATA. SIMPAN ADUNAN DALAM FREEZER SELAMA 2 JAM.
2. SEDIAKAN LOYANG YG DIALAS DENGAN PLASTIK.
3. KLUARKAN AISKREM TADI DAN CEPAT2 SCOOP ADUNAN MENGGUNAKAN AISKREM SCOOP ATAU MEASURING SPOONS. BUAT SECEPATNYA BAGI MENGELAK AISKREM DARI CAIR DAN SUKAR DIBENTUK.
4. SIMPAN SEMULA ASKREM DALAM FREEZER SELAMA 3-4 JAM BIAR DIA BETUL2 KERAS.
5. BENTUKKAN SEMULA AISKREM BIAR BULAT SEDIKIT KALAU TAKNAK BULATKAN PUN TAKPE. BILA DAN BULATKAN KENA FREEZE KAN LAGI OK BIAR DIA KERAS.
6. COKLAT MASAK KITA CAIRKAN 100 GM DULU. BUAT SIKIT2. PUTRI GUNAKAN MICROWAVE SO AGAK CEPAT SIKIT COKLATNYA CAIR DAN COKLAT TAK PANAS SANGAT.
7. AMBIL 2 KETUL AISKREM DULU DAN GUNAKAN SUDU TUANG COKLAT ATAS AISKREM TADI DAN RATAKAN SEKELILING. JGN CELUP AISKREM DALAM COKLAT NANTI COKLAT AKAN MUDAH KERAS.
8. DAH RATAKAN COKLAT SEKELILING TERUS GOLEKKAN DALAM ALMOND. ULANG PROCESS YG SAMA SAMPAI HABIS. SEJUKKAN DAN BOLE DIMAKAN PADA BILA2 MASA.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : WOMEN'S WEEKLY
OLAHAN : PUTERI MANJA
hai..salam puteri..
ReplyDeletemacam best ja truffles tu..nampak menarik & sedap..selamat hari ibu ya..
Haiii salam kembali....yes2 sangat sedap tau tapi tu laa process dia agak leceh sikit hehehe tapi best must try...selamat hari ibu buat u juga....
Delete