Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Wednesday, 24 September 2014

TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE

Mak oiii punya laa panjang cara nak siapkan triple chocolate mousse ni. Story jerr terlebih sudah tapi nak buatnya sangat MUDAH. Yg pastinya mousse ni sangat2 terbaik. Mana nak dapat 3 perisa dalam satu cup kan kannn. Kalau beli pun biasanya 1 perisa dalam 1 cup. Harga tak pasti tapi mahal kot ngee. So ni dah ada resepi tak payah susah gi beli buat jerr sendiri. PUAS HATI dengan hasil dan rasa mousse nya yg TERLAJAK sedap hehehe. Dah laa dapat bercawan2 kau.....makan sampai PUAS beb. Lepas makan nasi layan pencuci mulut ni....fuhhh bila telan jerr benda ni punyaaa laa NIKMAT aduhhhh sampai hentak2 kaki tau hahaha.

Oh yerr sepatutnya resepi ni dah dishare kan beberapa bulan lepas sbb masa tu putri buat mousse ni masa my Anniversary kemalrin. Masa tu buat pakai acuan ring....punyaaaaaa laaaa TERTEKAN naik stress mak...tu yg tercicir nak share pada u aolls. Then tetiba ada yg komen kat gambar tu kembali tu yg buat lagi tu dan kali ni menggunakan tektik yg beza dimana segala2nya bermula disini muahahahaha ayat apa jerr...dah mcm Akademi fantasia lak hahaha. Maksud putri segala2nya nak dimudahkan so putri pegi cari bekas yg comel ni. Mmg putri cukup puas hati dengan hasilnya yg mudah untuk kita memakannya. Tak perlu nak potong2 dan tak perlu bimbang dia cair sbb dia dalam cup. So tak yah makan kelam kabut ek...makan laa dengan penuh KUSYUK gitu wahahaha. Ok laa tak mau citer panjang tapi dah terpanjang pun...huhu....guys jom laa try buat mousse ni...TERLAJAK sedap beb!!! Wa kalau cakap sungguh2 ni tau siap mata wa terbeliak lagi...ada nampak...hahaha. Ok laa jom intai reban sbb resepi ku ayam bawak lari daaa wahahaha...jom kejar itu ayam sampai dapat...jom jom!!!


BAHAN2 CHIFFON CAKE MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 9"X12"

A

  • 2 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • 30 GM GULA KASTOR
  • SECUBIT CREAM OF TAR TAR (OPTIONAL)
B
  • 2 BIJI KUNING TELUR GRED A
  • 50 GM GULA KASTOR
  • 65 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
  • 15 GM SERBUK KOKO DILARUTKAN BERSAMA DENGAN 60 ML AIR SUAM
  • 3 SUDU BESAR MINYAK JAGUNG/MASAK
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA




BAHAN2 TRIPPLE  CHOCOLATE MOUSSE

DARK CHOCOLATE MOUSSE
  • 1 SUDU KECIL GELATIN
  • 50 ML AIR MASAK
  • 80 GM DARK COKLAT DICAIRKAN DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG SEMINIT.
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • 1 SUDU KECIL GULA KASTOR 
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

MILK CHOCOLATE MOUSSE
  • 1 SUDU KECIL GELATIN
  • 50 ML AIR MASAK
  • 30 GM MILK CHOCOLATE DICAIR DLM MICROWAVE
  • 50 GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN BERASINGAN DLM MICROWAVE
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • 1 SUDU KECIL GULA KASTOR 
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

WHITE CHOCOLATE MOUSSE
  • 1 SUDU KECIL GELATIN
  • 3 SUDU BESAR AIR MASAK
  • 100 GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN DLM MICROWAVE
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

CHOCOLATE GANACHE
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRI
  • 100 GM MILK/DARK CHOCOLATE
CARA2 GANACHE ~~~ MASAK WHIPPING CREAM ATAS API YG KECIL SEHINGGA MENDIDIH KECIL DITEPI2NYA. MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT. KACAU HINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA. BIARKAN SEJUK SEBENTAR SEBELUM MENGGUNAKANNYA.





CARA2 KEK CHIFFON

1. BAHAN A PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TAR TAR HINGGA KEMBANG. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI. ADUNAN BILA TERBALIKKAN IANYA TIDAK JATUH. KETEPIKAN

2. SATUKAN SEMUA BAHAN B DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. SATUKAN BAHAN A DAN B. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 DENGAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA. PASTIKAN ADUNAN TETAP KEMBANG DAN JGN TERLEBIH GAUL.

4. GRIS KAN LOYANG DAN ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. TUANG ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN.

5. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK TERBALIKKAN KEK DIATAS REDAI.

6. SETELAH SEJUK BOLE LAH MENERAP MENGGUNAKAN ACUAN BULAT YG SAMA SIZE DENGAN MOUSSE CUP. PUTRI DAPAT 10 KEPING SIZE MOUSSE CUP YG SEDANG DAN 10 KEPING MOUSSE CUP YG KECIL SEDIKIT.



















CARA2 COKLAT MOUSSE

DARK CHOCOLATE MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.

2. CAIRKAN DARK COKLAT MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. 
SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN DAN KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.

5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI KEK SPAN.
SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).


MILK CHOCOLATE MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.

2. CAIRKAN MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH BERASINGAN DI DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN KEDLM MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH. KACAU BERASINGAN HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.

5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN KEDUA2 COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK MOUSSE. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).


WHITE CHOCOLATE MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.

2. CAIRKAN COKLAT PUTIH MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. 
SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN. KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.

5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK DAN MILK MOUSSE
SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
7. DI PERMUKAAN AKHIR SEKALI TUANGKAN GANACHE DIATASNYA DAN SEJUKKAN SELAMA 1 JAM SEBELUM DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER COKLAT MOUSSE : CREDIT TO YANI MY RESEPI
OLAHAN : PUTERI MANJA

























FOR THIS RECIPE


Thursday, 18 September 2014

POTATO FRITTERS

Sejak dua menjak ni asyik tak berapa sihat jerr laa. Agaknya sbb jerebu kot sbb tu laa tekak ni mcm perit gitu. Anyway dalam tak sihat pun sempat lagi buat juadah tuk minum petang kami ari ni. Biasa laa banyak surf banyak pulak terjumpa makanan sedap2 yg terdapat dalam internet ni. Terlalu banyak cara2 yg berbeza yg mereka buat sampai naik pusing dan juling mata mak ni tau. Last2 mak gabungkan kedua2 resepi ni jadikannya mengikut citarasa mak. Walahhh hasilnya sangat puas hati dan pastinya kalau sesapa jua yg mencuba resepi ni mmg tak rugi beb. Dia punya kenyang mak oiii mcm makan tuk setahun pulak muahahahaha. Dahsyat kan...cam ni baru bole diet sbbnya bila dan makan potato fritters ni dalam 2-3 keping...dia punya kenyang fuhhhhh TERdapar mak kat tepi laut wahahahaha. Mmg kes kronik mak ni lalinkk oiii...ayat mak mmg selalu jerr laut hehehe. Anyway kalau nak merasanya esok pagi2 pi laa buat oteyyy. GERENTI siap mak chop kat dahi korg dengan lebel "TERLajak sedapnya" muahahahaha. So apa tunggu lagi jom laa terbang kerr istana putri...jom jom.




BAHAN2NYA (MENGHASILKAN LEBIH KURANG 10 KEPING POTATO FRITTERS)

  • 400 GM KENTANG DIPARUT
  • 60 GM TEPUNG GANDUM
  • 60 GM TEPUNG JAGUNG
  • ½ SUDU KECIL BAKING POWDER
  • 1 SUDU KECIL GARAM @SECUKUP RASA
  • SEDIKIT SERBUK LADA SULAH
  • 2-3 BATANG DAUN BAWANG DIHIRIS2
  • 1 BIJI TELUR DICOCOK SEDIKIT
  • 1 SUDU KECIL CILI FLAKES ATAU 1 BATANG CILI MERAH DI TUMBUK (OPTIONAL) (PUTRI TRY BUAT LAGI DAN LETAK CILI KASI PEDAS SIKIT MMG POWER)


*** TAKDE DAUN BAWANG BOLE JERR GUNA DAUN KUCAI ATAU DAUN SOP. YG KENTANG TU PUN SAMA YERR TAK SEMESTINYA 400 GM...KIRA SIKIT LEBIH KURANG TAU. ***






CARA2NYA

1. KUPAS KULIT KENTANG DAN PARUT KENTANG SERTA DIBASUH SEDIKIT. PERAHKAN KENTANG DAN BUANG AIRNYA.

2. SATUKAN SEMUA BAHAN KE DALAM KENTANG DAN GAUL RATA. GUNAKAN TANGAN JERR SUPAYA ADUNAN BERGAUL RATA.

3. PANASKAN MINYAK YG SEDERHANA BANYAK. JGN TERLALU DEEP SBB KITA NAK LEPERKAN DIA SIKIT LEBIH KURANG BENTUK MCM PANCAKE LAA.

4. SCOOP 1 SUDU BESAR ADUNAN DAN MASUKKAN KEDALAM MINYAK YG PANAS TADI. LEPERKAN SEDIKIT SEPERTI PANCAKE.

5. GORENG HINGGA GARENG KEKUNINGAN. ANGKAT DAN BOLE LAA DIHIDANG PANAS2 BERSAMA SOS PILIHAN. PUTRI SUKA MAKAN DENGAN KIMBALL THAI CHILLI SAUCE. BANCUH 3 SUDU BESAR SOS THAI KIMBALL DENGAN 2 SUDU BESAR AIR MASAK.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER GABUNGAN : STEPHANIE AND MICHELLE
OLAHAN : PUTERI MANJA
























FOR THIS RECIPE


Tuesday, 16 September 2014

GENOISE LAYER CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum teman2 ku yg disayangi. Sori laa sbb lambat sesangat masukkan N3 resepi kek sedap ni. Bukan apa....tau jerr laa ari tu nak edit pun susah sbb line internet tenat sanagat2. Tak tau laa apasal jadi cam tu. Nak masukkan gambar2 dalam blog ni pun asyik sangkut jerr. Then hujung minggu lepas tak sempat pulak nak masukkan sbb ada tetamu dari PAHANG yg datang kerr sini. Tu yg bz membaking nak kasi mereka merasa apa yg termampu patik buat tau huhuhu. So dapat laa juga mereka merasa kek genoise dari putri ni dan siap komen sedap lagi hehehe. Haa korg kalau tak try buat kek ni tak meresa laa korg huhu. Seperti yg putri pernah kata texture kek ni sangat2 unik mcm namanya juga. Kalau sesetengah kek biasanya kan lembut guna sudu plastik dah bole tapi beza tuk kek ni tau kena guna sudu besi disebabkan kekenyalan kek ni ada sudu plastik yg sampai patah bila nak mengeratnya...hehe. Jgn salah paham yerr kek ni tidak keras tau cuma dia beza dari kek2 yg sedia ada. Susah laa nak terangkan texture sebenarnya...kalau korg pernah makan donut chewy junior...haa cam tu laa rasa kek ni chewy yet VERY...SUPER....TRIPLE DELICIOUS!!!! haa apa tunggu lagi jom laa kita selam kedasar laut tuk dapatkan resepinya ek...jom kita main selam2 ari ni ek hahaha. To Candace thks for the Awesome recipe!!

P.S  Buat sedara dari Pahang...putri mohon maaf sangat2 sbb tadi siang tak dapat hantar korg sampai JB. Tak tau laa apasal dah plan2 dan dah tukar duit pun then setengah jalan tetiba rasa lain mcm nak pitam laa pulak. Akhirnya u aolls kena pulang sendiri. Sedey sangat tak dapat hantar sampai JB. To mak ngah Munah thks alot sbb dah tolong picit2kan putri yg tetiba mabuk ni huhuhu. Sori mak ngah putri tetiba tak sihat pulak..programme dibatalkan serta merta uwaaaa nanes tau huhuhu. Pada Mak Ngah, Along, Deli dan Ilham...jgn serik tuk turun kerr sini lagi yerr. Im so happy to have u guys here. Hope dapat jumpa lagi. Jgn risaukan putri disini yerr...dah sihat sikit ni. Moga oleh2 yg putri buat tuk kalian sedikit sebanyak dapat membuat anda2 disana tersenyum ^_^ salam buat semua...muahhh2. Am jgn lupa buat kek batik roll ok...any Questions just buzz me tau...bila2 masa pun bole. Again Maaf dan terimakasih sbb sudi datang kerr rumah kami.





BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 13"X18")
  • 70 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • 100 GM GULA KASTOR
  • 3 BIJI TELUR GRED A (PUTIH DAN KUNING) PADA SUHU BILIK
  • 2 BIJI KUNING TELUR PADA SUHU BILIK
  • 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
  • 1 SUDU BESAR BUTTER DICAIRKAN


*** MEMANDANGKAN PUTRI TAKDE LOYANG SEBESAU TU JADINYA PUTRI GUNAKAN 2 LOYANG 9"X12" INCI YG DIGRIS DAN LETAK BAKING PARCHMENT. SBB APA KITA GUNAKAN LOYANG YG BESAR ADALAH UNTUK MENDAPATKAN KEK YG TIPIS SEPERTI DALAM GAMBAR. MMG TIPIS TAPI TIDAK PATAH. ***



CHOCOLATE GANACHE FILLING

  • 150 ML WHIPPING CREAM
  • 150 GM COOKING COKLAT
CARA2NYA

1. PANASKAN WHIPPING SECARA DOUBLE BOILER ATAU MASAK TERUS ATAS API PUN BOLE SEHINGGA MENDIDIH KECIL. MATIKAN API.

2. MASUKKAN COKLAT YG TELAH DIHIRIS NIPIS KERR DALAM WHIPPING CREAM DAN KACAU HINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA. 

3.PASTIKAN ADUNAN COKLAT DIBIAR SEJUK DAN PEKAT SEDIKIT SEBELUM DIGUNAKAN.





CARA2NYA MEMBUAT KEK GENOISE

1. CAIRKAN BUTTER TERDAHULU DAN DIBIAR SEJUK.

2. SATUKAN SEMUA TELUR, GULA DAN ESEN VANILA. PUKUL PADA KELAJUAN TINGGI SEHINGGA ADUNAN PEKAT,KEMBANG BERBUIH. PUKUL LEBIH KURANG 4-5 MINIT. PASTIKAN ADUNAN BENAR2 KEMBANG BILA DI ANGKAT ADUNAN BILA JATUH, LAMBAT TENGGELAM. SEKIRANYA CEPAT TENGGELAM PUKUL LAGI 1-2 MINIT.

3. MASUKKAN TEPUNG SEBANYAK 2 KALI TUANG. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. GAUL SATU PUSINGAN PADA SATU2 MASA. MAKSUDNYA GAUL SATU PUSINGAN DAN BERHENTI SEJEKAP DAN ULANG LAGI SEHINGGA ADUNAN BERGAUL RATA. INGAT YERR JGN TERLEBIH GAUL.

4. SCOOP 4 SUDU BESAR ADUNAN TELUR NI DAN MASUKKAN KE DALAM BUTTER YG TELAH DICAIRKAN TADI. GAUL RATA PERLAHAN2. LIHAT GAMBAR.

5. ADUNAN YG TELAH BERSATU DENGAN BUTTER TADI DIMASUKKAN PULA KEDALAM ADUNAN TELUR. GAUL PERLAHAN2 HINGGA RATA.

6. GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN SEKELILING LOYANG. ADUNAN KELIHATAN BERBUIH KEKAL KEMBANG SEPERTI DALAM GAMBAR.

7. BAKAR PADA SUHU 220C SELAMA 6-7 MINIT SAHAJERR BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. JGN TERLEBIH BAKAR YERR. NAMPAK ADUNAN DAH KEKUNINGAN DAN SEDIKIT KECOKLATAN BOLE LAA ANGKAT.

8. SETELAH MASAK TERBALIKKAN ADUNAN DIATAS TUALA DAN SEJUKKAN SELAMA 30 MINIT. SEMENTARA TU BOLE LA BUAT COKLAT GANACHE.


9. POTONG ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR. SAPU GANACHE PADA SETIAP LAPISAN DAN LAPISAN TERATAS SEKALI TUANGKAN COKLAT GANACHE LEBIH SEDIKIT. DIA MELELEH TEPINYA PUN TAKPE SBB NANTI KITA AKAN PERKEMASKAN DENGAN MEMOTONG TEPI2NYA.

10. DISEJUKKAN SELAMA SEJAM SEBELUM MEMOTONG. BAGI KEK PUTRI LAPISAN PERTAMA PUTRI TERTUANG LEBIH TU YG BERCOKLAT TU HUHU. BAGI LOYANG KEDUA PUTRI SAPU HATI2 SO SETIAP LAPISAN NAMPAK LAA KEKNYA. APA PUN CUBA JGN TAK CUBA...THE BEST KEK EVER!!!

*** JGN IKUT CAM PUTRI GANACHE BELUM PEKAT PUTRI DAH SAPU PADA KEK TU YG BANYAK MELELEH2 TU NGEE...KES NAK CEPAT SIAP JERR HUHU  ***

SELAMAT MECUBA!!!

SUMBER : CANDACE MALOMAN
OLAHAN : PUTERI MANJA



CAIRKAN BUTTER DAN DISEJUKKAN


PUKUL TELUR, GULA DAN VANILA DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 4-5 MINIT.


MASUKKAN TEPUNG SEBANYAK 2 KALI TUANG DAN GAUL PERLAHAN2.


SCOOP 4 SUDU BESAR ADUNAN TELUR DAN MASUKKAN KEDALAM BUTTER CAIR TADI. 


GAUL RATA PERLAHAN2.


TUANGKAN ADUNAN BUTTER KEDALAM ADUNAN TELUR DAN GAUL SATU PUSINGAN PELAHAN2.


GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. TUANGKAN ADUNAN KEDALAMNYA DAN RATAKAN. ADUNAN TETAP KEMBANG BERBUIH. BAKAR PADA SUHU 220C SELAMA 6-7 MINIT.


TERBALIKKAN ADUNAN DAN SEJUKKAN SELAMA 30 MINIT.

POTONG ADUNAN KEPADA 4 BAHAGIAN SEPERTI DIATAS.


KITA AKAN MELAPISKANNYA DENGAN SAPUAN GANACHE.














FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...