Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Wednesday, 3 July 2013

REMPEYEK BONDA

Assalamualaikum teman2 semua. Mak tengah MOOD HAPPY gilerr ni tau hehehe. Sebelum tu maaf yerr terlewat sikit mak nak masukkan entry rempeyek ni. Bukan apa putri nak make sure setiap resepi yg putri sharekan kat sini adalah yg terbaik. Lebih2 lagi putri sendiri yg dah mencuba dan menghasilkannya. Like I said semalam putri baru 1st time buat so tak berapa nak confident tapi hari ni WAHHH MAK SENYUM SAMPAI KE TELINGA hehehe. Yeeehaaaa menjadi2 seyyy kali ni adunan lebih halus lebih tipis dan gareng yg amat sangat. Fuhhh tak terkata putri tadi masa mencuba kali kedua....banyak buat adjustment sana sini. Last2 menjadinya seperti bonda pernah buat setiap kali hari raya....ya Allah hapinya putri tau. Terimakasih Allah atas segalanya. Resepi asal dari bonda putri sendiri. Mak putri dah retired dah dia tak larat nak diri lama kat dapur. So now my turn amik alih....mak cakap sib baik laa sempat belajar buat rempeyek dari mak..awal2 masa mak kuat lagi tak mau belajar malas hahahaha. Bukan malas minat nak amik tau masa tu JAUHHHHH nun diseberang lautan hahaha. Anyway mum not to worry ek putri dah bole buat sebaik mak buat dulu. Ingat lagi masa nak order rempeyek dengan org lain...setiap kali rasa alahaiiii mesti not to my taste tau huhuhu. Seriously kalau u guys buat rempeyek...pastikan rempeyek tu ada rasa rempah ratus(tak perlu banyak bahan2 rempah ratus cukup 2-3 jenis dah membuat rempeyek u power trust me hehehe pasan lak) ianya tipis....ranggup dan kacangnya masak sekata. Haaa kalau u bole dapatkan semua katagori yg tersebut diatas...gerenti 1k% mesti org tanya resepinya dan siap puji2 lagi. Haa sama laa cam putri buat ni kira katagori A gitu muahahahahaha pasan maut tau mak ni ekekeke. Alaaa apa pun ikhlas dari lubuk hati putri nak kongsikan resepi BONDA putri yg tiada tandingan. Mohon ampun terdahulu sekiranya ada kekurangan yg terdapat dalam setiap resepi yg putri kongsikan. Dengan ini tirai cookies munchy ditutup bagi memberi laluan kepada juadah masakkan berbuka pula...nantikan resepi2 seterusnya dari blog putri yerr....luv ya guys!!! jomm salin resepinya sekarang juga pi buat tau hehehe jom jom.


BAHAN2NYA

- 350 GM TEPUNG BERAS
- 1 BIJI TELUR DIKOCOK RATA
- 600 ML AIR BIASA
- 1 KOTAK KECIL SANTAN OF 200ML
- ¼ SUDU KECIL KAPUR SIRIH
- 1½ SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- 2 SUDU BESAR KETUMBAR
- 3 SUDU BESAR JINTAN HALUS
- 10 GM IKAN BILIS
- 3 ULAS BAWANG PUTIH

***BAHAN TABUR***

- SECUKUP KACANG TANAH YG KECIL
- SECUKUP IKAN BILIS JIKA MAU (PUTRI TAK LETAK)


*** MENERUSI PENGALAMAN PUTRI...SETIAP ADUNAN TIDAK DISYORKAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK. DAH BANCUH TERUS BUAT TU JAM OK. DALAM SETIAP RESEPI REMPEYEK SEKIRANYA ADA TERKANDUNG BAWANG MERAH IANYA AKAN MEMBUAT REMPEYEK CEPAT LEMAU SO JGN NAK TEST LETAK YERR HEHE. KANDUNGAN AIR KAPUR JUGA MEMAINKAN PERANAN BESAR DALAM PROCESS MEMBUAT REMPEYEK. JIKA TERLEBIH IANYA AKAN RASA PAHIT JIKA TERKURANG IANYA TIDAK AKAN MASAK DENGAN SEMPURNA. SEBAIKNYA IKOT RESEPI YG TERTERA. KACANG TANAH PULA BELI JENIS YG KECIL LEBIH ENAK DAN LEMAK BERBANDING YG BESAR.***





CARA2NYA

1. BLENDER SEMUA BAHAN2 KERING DENGAN SANTAN DAN KAPUR. JGN LUPA BASUH DULU JINTAN DAN KETUMBAR.

2. TELUR YG TELAH DIKOCOK DIMASUKKAN KEDALAM TEPUNG BERAS TADI. TUANG BAHAN2 BLENDA DAN AIR KEDALAM TEPUNG. KACAU RATA.

3. MASUKKAN ADUNAN TEPUNG NI KEDALAM BLENDER DAN BLEND SEBENTAR BAGI MENGHALUS DAN MERATAKAN TEPUNG DENGAN BAHAN2 LAIN.

4. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN RENDAM ACUAN REMPEYEK KEDALAMNYA.

5. DENGAN API YG SEDERHANA MASAK REMPEYEK MENGIKUT ACUANNYA DAN SETIPIS BOLE. JGN LUPA TABUR KACANG DAN IKAN BILIS DIATAS SETIAP SIMBAHAN ADUNAN PADA ACUAN.

6. MASAK 4 KEPING DALAM SATU MASA SUPAYA TIDAK HANGUS DAN SENTIASA BALIK2KAN SUPAYA REMPEYEK MASAK SEKATA.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER INSPIRASI : BONDA KU
OLAHAN PUTERI MANJA








FOR THIS RECIPE

36 comments:

  1. akak org lama pun tak tahu nak buat hehehe rasa2 nak cuba try lah resepi ni TQ put3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu laa kan masalahnya kalau tak tau sukatan dia mmg payah jadi kak...ni pun putri dah banyak adjust sana sini.....kalau org tua2 buat dia main agak2..tu yg susah kan...insyaAllah mudah2nya resepi yg ada sukatannya ni bole menjadi...selamat mencuba.

      Delete
  2. Salam pu3..nk tnya nih..acuan rempeyek 2 senduk ke?? Ktna leh dpt yea? Sy xpnah buat..mkn salu rr..tp dh somi ska..soh blajaw..ni bawu nk try..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dearr...putri tak sure dearr...sbb yg putri ada tu satu tu mak punya satu lagi org kasi...bole dapatkannya kat kedai2 jual2 loyang kukus mesti ada jual ni cuba tanya....buat sendiri lebih puas hati tau hehe try laa

      Delete
  3. Acuan 2 khas utk rempeyek ke? Ke gna senduk pn bole

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ada acuan khas dearr...nampak tak kat lam kuali tu ada acuan tu...ok nanti putri cuba masukkan gamba acuan tu yerr...

      Delete
  4. Pu3..jintan 2 jintan manis ke jntan putih

    ReplyDelete
  5. Assalammualaikum,
    Minta izin ambil resepunya ya.

    ReplyDelete
  6. Jintan Halus tu....mgkin Jintan Manis....sbb dia lebih halus banding Jintan Putih....asal bukan Jintan Hitam (habbatussauda) sudah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yes ada yg kata jintan halus tu jintan manis....saya ikut size jintan tu ada yg halus dan yg kasar...so bole tau kan...^__^

      Delete
  7. Salam Putri. Saya nak tanya seperempat sudi kecil kapur tu maksudnya diambil air nya aje ke atau paste kapurnya?

    Terima kasih kerana sudi share recipe and reply pertanyaan saya.

    Izah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Lebaran my dearr...maafkan putri sbb terlewat reply komen dari u....maksudnya ambil paste kapurnya dan tidak airnya...

      Delete
  8. As salam putri..tq sbb share resepi ini...sy dh cuba..alhamdulillah mjd dgn jayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah menjadi awak buat rempeyek...im hapi for u....thks yerr sudi mencuba resepi dari blog putri...^__^

      Delete
  9. Assalamualaikum wbt. Maaf yer kompius sket,, jintan halus tu jintan putih eh? Sbb jintan manis lbih kasar dan lebar sizenya dan lbih kuat baunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam sori yerr lambat reply....anyway jintan halus tu jintan putih..betul tu...mati2 putri ingat jintan halus tu jintan manis tau huhuhu...silap rupanya...jintan halus mmg kecil dan dari yg kasar...so putri menggunakan jintan halus tu (yg putih)...harap jawapan putri dapat membantu u dearr...

      Delete
  10. Assalamualaikum Putri.. I dah try resepi rempeyek u. 1st time tau buat rempeyek sampaikan my hubby ckp mcm bermimpi tapi seriously memang power to the max lah! Family krap kurp krap kurp mkn tadi sambil tgk tv mcm tak stop mcm berhantu gitu.. Anak bujang I, 4 org ckp suruh buat lagi.. Aduhhhh..penat belum hilang tapi rempeyek dah tinggal 1/2 tin biskut. Rasa2 besok ke lusa confirm tinggal tin kosong.. (minta nyawa..minta oxygen..minta ampunnn..minta toloooonnnngggg. Buat lagi?!!! Aduh Nak oi..tunggu Mami hilang penat dulu ye ������)

    I ada soalan.. Semlm semasa adunan dah tinggal 1/4 mangkuk.. I tgk adunan nya makin lama makin pekat.. Bila di goreng ambil masa lama tuk jadi garing dan ianya lebih tebal. Bila mkn tak shiok lah adunan nya mcm lemau.. Harus kah I tambah kan air lagi dan brapa ml?

    Apa2pun Sis..I berterima kasih atas resepi rempeyek u..memang power..Alhamdulillah! I kasi ����������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr...wow wow wow...sungguh terheru baca kenyataan u dearr...1st of all terimakasih dah sudi cuba resepi dari bonda saya...mmg kalau buat rempeyek ni bila makan tak bole nak stop. Ok ttg pertanyaan puan...oh yes kalau buat banyak atau lebihan disimpan...mmg kena tambah air dearr...tak banyak u can put 50 ml at a time then kacau sampai rata...sbb semakin pekat semakin dia menebal dan payah gareng nanti....sbb tu kalau u buat satu aduanan pastikan u stop lepas abis tu jgn buat sekali 2 adunan sbbnya api serta kepanasan pada kuali akan berubah dan rempeyek akan cepat bertukat warna...biasanya kalau putri buat satu adunan dah abis then putri stop lepas tu cuci/lap dapur n serta kuali dan rehat selama 2 atau 3 jam baru mula balik...gunakan minyak yg sama bagi memastikan adunan tidak lekat pada acuan...ingat yerr kalau nak guna minyak baru kena masukkan sikit minyak lama. Harap jawapan saya dapat membantu anda...^__^

      Delete
  11. nak tanya kacang tanah tu nak basuh ke.kemudian nak goreng dulu ke atau tidak perlu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang jgn dibasuh nanti meletup dalam minyak....terus pakai jerr...

      Delete
  12. Terima kasih kerana sudi share resepi. Akak akan cuba resepi ni...

    ReplyDelete
  13. Assalam saya dri brunei nak tnya ikan bilis tu kena blend kh... n satu lgi kena perlu guna udang kering kh sebab saya ada tengok resepi yg lain guna udng kering.. saya pn ragu2 nak ikut mna satu resepi t q

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr....hiiii...selamat dtg kerr blog putri....ok ikan bilis mmg kena blend tuk resepi dalam ruangan nie...bole juga guna lagi ikan bilis tuk taburan pada rempeyek...kalau ttg udang kering tu putri tak pasti lain org lain caranya....saya ikut resepi bonda saya yg popular dengan rempeyeknya waktu dia muda2 dulu ^__^

      Delete
  14. Terima kasih kongsi resepi ni. Nak try bln puasa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply...Sama2 kasih dearr...dah cuba kerr belum ^__^

      Delete
  15. Salam kak,saya dah cuba resepi rempeyek ni.memang sangat rangup.cuma masalah saya sekarang bila rempepeyek tu dah masak,ia makin mengecil dari saiz acuan yg sebenar.ada yang tak kena ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...terimakasih dah sudi mencuba resepi dari blog akak...btw soalan ttg ia jadi kecil yerr...alamakkk kenapa yerr biasanya dia akan jadi kecil seikit sari acuan tapi tidak ketara sangat sbb tidka terlalu kecil. Kak putri tak pasti acuan sebesar mana yg u guna dearr...anyway maafkan akak sbb lambat reply yerr...

      Delete
  16. Nak try la resepi ne..in shaa Allah

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum. Saya baru cuba resepi ni semalam. Semua ok sedap tapi nak tanya, tempeyek saya ni byk yg lembut kat tengah. Saya goreng lama sikit tp bahagian2 luar pulak nk hangus. Nk mintak pandangan cik Puteri, saya silap kat mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam my dearr...oh rempeyek awak tengah nya mcm putih tak gareng kan...ok tu sebenarnya kurang air kapur dearr tambah sikit jerr lagi ok...inshaa Allah akan masak sekata...kalau tak letak air kapur mmg tak masak tengahnya nanti so kena letak tau...kalau kurang pun bole jadi gitu tau dearr...hope jawapan putri dapat membantu =)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...