BAHAN2 TUK POPIAH
- 1 PAKET KULIT POPIAH
- 2 KEPING TAHU DIGORENG DAN DIHIRIS2 MEMANJANG
- 1 BATANG CARROT DIHIRIS2
- 1BIJI SENGKUANG YG SEDERHANA BESAR DIHIRIS2
- 2 SUDU BESAR DARI BAHAN2 KISAR
- SEDIKIT SERBUK LADA SULAH
- GARAM@SECUKUP RASA
*** DISINI PUTRI TAK LETAK TAUGEH MEMANDANGKAN IANYA CEPAT LAYU DAN TAK SESUAI TUK DISEJUK BEKU***
BAHAN2 KISAR
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 2 BIJI BAWANG PUTIH
- SEDIKIT IKAN BILIS
CARA2NYA
1. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARENG DAN MASUKKAN SERBUK LADA SULAH. KACAU2 SIKIT.
2. MASUKKAN CARROT DAN GAUL2 SAMPAI CARROT SEDIKIT MASAK. PUTRI TAK LETAK APA2 AIR SBB TAK MAU BAHAN2 NI BASAH. NAK ADUNAN BIAR KERING JADI KULIT POPIAH TAK KOYAK MASA GULUNG.
3. SETELAH CARROT MASAK SEDIKIT MASUKKAN PULA SENGKUANG DAN GAUL2 SEHINGGA SEMUA BAHAN LAYU SEDIKIT. ANGKAT DAH TOSKAN DALAM TAPIS DAN DIBIARKAN BETUL2 SEJUK BARU DIGULUNG.
4. SETELAH SEJUK BOLE LAH SEDIAKAN KULIT POPIAH...MASUKKAN SEDIKIT SAYUR DAN TAHU DISUSUN DISAMPINGNYA DAN GULUNG RAPI. HUJUNGNYA SAPUKAN SEDIKIT TELUR TUK LEKATKANNYA.
5. SIAP TUK DIGORENG DAN DIHIDANG PANAS2 DENGAN HOMEMADE SOS CILI. KALAU NAK BEKUKAN PUN BOLE GORENG SEDIKIT..TOSKAN MINYAKNYA DAN SIMPAN DALAM TUPPERWARE SIAP TUK DIBEKUKAN.
SELAMAT MENCUBA!!!
- 1BIJI SENGKUANG YG SEDERHANA BESAR DIHIRIS2
- 2 SUDU BESAR DARI BAHAN2 KISAR
- SEDIKIT SERBUK LADA SULAH
- GARAM@SECUKUP RASA
*** DISINI PUTRI TAK LETAK TAUGEH MEMANDANGKAN IANYA CEPAT LAYU DAN TAK SESUAI TUK DISEJUK BEKU***
BAHAN2 KISAR
- 2 BIJI BAWANG BESAR
- 2 BIJI BAWANG PUTIH
- SEDIKIT IKAN BILIS
1. TUMIS BAHAN2 KISAR SEHINGGA GARENG DAN MASUKKAN SERBUK LADA SULAH. KACAU2 SIKIT.
2. MASUKKAN CARROT DAN GAUL2 SAMPAI CARROT SEDIKIT MASAK. PUTRI TAK LETAK APA2 AIR SBB TAK MAU BAHAN2 NI BASAH. NAK ADUNAN BIAR KERING JADI KULIT POPIAH TAK KOYAK MASA GULUNG.
3. SETELAH CARROT MASAK SEDIKIT MASUKKAN PULA SENGKUANG DAN GAUL2 SEHINGGA SEMUA BAHAN LAYU SEDIKIT. ANGKAT DAH TOSKAN DALAM TAPIS DAN DIBIARKAN BETUL2 SEJUK BARU DIGULUNG.
4. SETELAH SEJUK BOLE LAH SEDIAKAN KULIT POPIAH...MASUKKAN SEDIKIT SAYUR DAN TAHU DISUSUN DISAMPINGNYA DAN GULUNG RAPI. HUJUNGNYA SAPUKAN SEDIKIT TELUR TUK LEKATKANNYA.
5. SIAP TUK DIGORENG DAN DIHIDANG PANAS2 DENGAN HOMEMADE SOS CILI. KALAU NAK BEKUKAN PUN BOLE GORENG SEDIKIT..TOSKAN MINYAKNYA DAN SIMPAN DALAM TUPPERWARE SIAP TUK DIBEKUKAN.
SELAMAT MENCUBA!!!
BAHAN2NYA
- 10 TANGKAI CILI KERING DIRENDAM AIR PANAS
- 200 ML AIR
- 80 ML CUKA MASAKKAN
- 70 GM GULA PASIR + 1 SUDU MAKAN GULA MERAH
- 1 BIJI BAWANG PUTIH
- 1½ SUDU BESAR NAMPLA SOS (SOS IKAN)
- 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG + 1 SUDU BESAR AIR (DIBANCUH)
CARA2NYA
1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.
2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.
3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.
4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.
5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.
SELAMAT MENCUBA!!!
1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.
2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.
3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.
4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.
5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.
SELAMAT MENCUBA!!!
SIRAM SOS CILI ATAS TURKEY BACON PUN SODAP TAU...YG PASTINYA BELI YG HALAL GITU HEHEHE ...JEMPUT MAKAN SEMUA...
FOR THIS RECIPE
As-slm....tq pu3....resepi yg dkongsi semua sedap2....
ReplyDeleteW'salam dearr....sama2 kasih nanti bole laa try buat ek...salam perkenalan...~_*
DeleteKala x tambah sos ikan 2 bley x?
ReplyDeletekalau tak letak mmg maung rasa cili dia nanti....sos tu akak menghilangkan rasa cili mentah tu....
Delete