Tadi siang kan main lagi hujan lebat selebat2nya tapi kejap jerr. Ingatkan sampai tengah malam nanti. Kan best kalau malam ni hujan cam tadi ek. Nyenyak laa tido hamba. Ni nampaknya cam tak berangin laa pulak. On air-con lagi laa jawapnya...huhu. Kulit kalau dah tebal cam ni...ni laa gayanya nak sejuk jerr. Kalau tak gatal2 lak tido...ishhh ngengader ek. Alaa zaman dah serba modern cam ni segalanya2 serba lengkap. Mmg budak2 zaman sekarang banyak senangnya dari kita kan. Mereka tak perlu nak risau kan apa2. Cuaca panas jerr on air-con...tekak haus minum ais....naik bas pun mana ada yg tak ber air-con semua dah berubah dah. So kita pun sedikit sebanyak ikot gak zaman yg serba laju kedepan ni. Takot nanti back dated lak kan. Semua2 kena gak up to date...yerr laa takot ketinggalan..terpingga2 lak...huhu. Citer pasal tadi siang...ptg tadi kan ujan....mmg lapo laa dan kebetulan mmg bercadang nak buat BAKED POTATO ni. Lama dah putri mencari2 resepi intinya tapi tak jumpa2 lak. So apalagi putri pun cipta laa sendiri.Ni kira resepi putri style ok. Alaa jgn risau...apa2 pun putri dah test dan dah rasa dulu...mmg terbaik wok!!!! apa kata u guys try it. Agak2 nak ubah sana sini pun bole ikot citarasa kita sendiri. Kalau nak ikot seluruhnya cara putri lagi baik ekekekek terlebih sudah. Ayuh laa kita buka PETI MISTERI putri yerr hahahaha...over2...ok jom jom.
BAHAN2NYA
6 BIJI KENTANG SIZE BESAR
1 PACKET MOZZARELLA CHEESE
300 GM DAGING CINCANG
SEDIKIT CENDAWAN BUTANG DLM TIN-DIHIRIS DADU
1 BIJI RED PEPPER (GUNA GREEN PEEPER PUN BOLE ATAU APA2 YG KITA ADA)
2 BIJI TOMATO-DIHIRIS2(IKOT SUKA HATI)
1 SUDU BESAR REMPAH KARI DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
1 SUDU KECIL SERBUK LADA PUTIH
SEDIKIT GARAM@SECUKUP RASA
1½ SUDU BESAR CILI PASTE
*** CILI PASTE TU PUTRI GUNA RESEPI YG MEMBUAT EPOK2 KENTANG. SBB TU PUTRI CAKAP BANYAK KEGUNAANNYA. KITA BUAT LEBIH2 PUN TAKPE BOLE TUMIS BUAT APA2. SO DARI CILI PASTE NI LAA PUTRI GUNA BUAT TUMIS DAGING CINCANG***
BAGI YG NAK TAU ISI KADUNG CILI PASTE. TERDAPAT CILI KERING, BAWANG BESAR, BAWANG PUTIH DAN SEDIKIT IKAN BILIS. SUKATANNYA BOLE RUJUK KERR RESEPI INTI KENTANG DAN DAGING.
CARA2NYA
1. CUCI KENTANG BERSIH2 DAN REBUS KENTANG DENGAN KULIT2NYA SEKALI SEHINGGA EMPUK.TABUR SEDIKIT GARAM. BILA DAH EMPUK ANGKAT DAN TOSKAN AIRNYA.
2. PANASKAN MINYAK TUMIS CILI PASTE HINGGA GARENG DAN NAIK BAU. MASUKKAN PULA REMPAH KARI DAN KACAU HINGGA GARENG.
3. MASUKKAN 3 SUDU BESAR AIR KEDALAMNYA DAN MASUKKAN JUGA DAGING CINCANG SERTA GARAM@SECUKUP RASA. MASAK SEHINGGA AIRNYA KERING. ANGKAT DAN KETEPIKAN.
4. KENTANG YG TELAH SEJUK TADI DIBELAH DUA DAN KOREK@SCOOP DALAMNYA. JGN SAMPAI TERPATAH LAK. AGAK2 OK. KITA NAK SCOOP DALAM DIA JERR TU PUN TAK SAMPAI BAWAH. TENGAH2 JERR.
5. ISI KENTANG DIGAUL BERSAMA DENGAN DAGING CINCANG YG TELAH DIMASAK TADI. MASUKKAN JUGA CENDAWAN, RED PEPPER, DAN SERBUK LADA PUTIH. GAUL DAN LENYEK2 KAN KENTANG SEHINGGA RATA. TAMBAHKAN SEDIKIT GARAM JIKA PERLU. JGN BANYAK OK.
BAHAN2NYA
6 BIJI KENTANG SIZE BESAR
1 PACKET MOZZARELLA CHEESE
300 GM DAGING CINCANG
SEDIKIT CENDAWAN BUTANG DLM TIN-DIHIRIS DADU
1 BIJI RED PEPPER (GUNA GREEN PEEPER PUN BOLE ATAU APA2 YG KITA ADA)
2 BIJI TOMATO-DIHIRIS2(IKOT SUKA HATI)
1 SUDU BESAR REMPAH KARI DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
1 SUDU KECIL SERBUK LADA PUTIH
SEDIKIT GARAM@SECUKUP RASA
1½ SUDU BESAR CILI PASTE
*** CILI PASTE TU PUTRI GUNA RESEPI YG MEMBUAT EPOK2 KENTANG. SBB TU PUTRI CAKAP BANYAK KEGUNAANNYA. KITA BUAT LEBIH2 PUN TAKPE BOLE TUMIS BUAT APA2. SO DARI CILI PASTE NI LAA PUTRI GUNA BUAT TUMIS DAGING CINCANG***
BAGI YG NAK TAU ISI KADUNG CILI PASTE. TERDAPAT CILI KERING, BAWANG BESAR, BAWANG PUTIH DAN SEDIKIT IKAN BILIS. SUKATANNYA BOLE RUJUK KERR RESEPI INTI KENTANG DAN DAGING.
CARA2NYA
1. CUCI KENTANG BERSIH2 DAN REBUS KENTANG DENGAN KULIT2NYA SEKALI SEHINGGA EMPUK.TABUR SEDIKIT GARAM. BILA DAH EMPUK ANGKAT DAN TOSKAN AIRNYA.
2. PANASKAN MINYAK TUMIS CILI PASTE HINGGA GARENG DAN NAIK BAU. MASUKKAN PULA REMPAH KARI DAN KACAU HINGGA GARENG.
3. MASUKKAN 3 SUDU BESAR AIR KEDALAMNYA DAN MASUKKAN JUGA DAGING CINCANG SERTA GARAM@SECUKUP RASA. MASAK SEHINGGA AIRNYA KERING. ANGKAT DAN KETEPIKAN.
4. KENTANG YG TELAH SEJUK TADI DIBELAH DUA DAN KOREK@SCOOP DALAMNYA. JGN SAMPAI TERPATAH LAK. AGAK2 OK. KITA NAK SCOOP DALAM DIA JERR TU PUN TAK SAMPAI BAWAH. TENGAH2 JERR.
5. ISI KENTANG DIGAUL BERSAMA DENGAN DAGING CINCANG YG TELAH DIMASAK TADI. MASUKKAN JUGA CENDAWAN, RED PEPPER, DAN SERBUK LADA PUTIH. GAUL DAN LENYEK2 KAN KENTANG SEHINGGA RATA. TAMBAHKAN SEDIKIT GARAM JIKA PERLU. JGN BANYAK OK.
6. SCOOP DAN MASUKKAN SEMULA ISI KENTANG YG TELAH DIGAUL TADI KEDALAM BIJI KENTANG. TEKAN2 SEDIKIT. ISI PENUH2 OK. CONTOH GAMBAR2NYA ADA KAT BAWAH NI. BOLE VIEW EK.
7. SUSUN TOMATO DIATASNYA DAN TABUR MOZZARELLA CHEESE. GUNAKAN ALUMINIUM FOIL MENUTUPI BAHAGIAN BAWAH KENTANG SAHAJA SEPERTI DALAM GAMBAR.
8. BAKAR PADA SUHU 180C SEHINGGA CHEESE LARUT DAN BERTUKAR WARNA KEEMASAN. SEDIA TUK DIHIDANG KETIKA MASIH PANAS.
SELAMAT MENCUBA!!!
7. SUSUN TOMATO DIATASNYA DAN TABUR MOZZARELLA CHEESE. GUNAKAN ALUMINIUM FOIL MENUTUPI BAHAGIAN BAWAH KENTANG SAHAJA SEPERTI DALAM GAMBAR.
8. BAKAR PADA SUHU 180C SEHINGGA CHEESE LARUT DAN BERTUKAR WARNA KEEMASAN. SEDIA TUK DIHIDANG KETIKA MASIH PANAS.
SELAMAT MENCUBA!!!
FOR THIS RECIPE