Selamat malam dan bertemu kita sekali lagi dalam ruangan ni. Tadi siang putri ada sharekan cream buat sapuan pada mana2 kek gulung dan kali ni nak share pula resepi kek banji roll cara putri. Kalau kita lihat kat internet ni berlambak2 resepi kek banji roll dan rata2 semua resepi hampir sama terlalu banyak sangat menggunakan telur dan berasingan. Putri pulak jenis kalau nampak resepi yg banyak sangat menggunakan telur terus jadi pikiran seyy. Bukan apa...cam sayang tau...cuba u aollss bayangkan 20 biji kuning telur kan banyak tuuu....alaaa terus longlai seyy nak try. Then bila putri kaji resepi2nya...laaa rupanya hampir semua kek gulung menggunkan tepung yg sama ia itu tepung hongkong. Ok disini putri nak jelaskan yerr sesikit ttg pengetahuan yg putri tau laa...kalau kita buat kek gulung dan menggunakan tepung gandum..hasilnya sangat beza terutama dari segi rasanya laa. Ingat yerr cuba untuk tidak mengubah atau menukar tepungnya kalau kita nak hasil yg terbaik tau. Ok berbalik pasal kek ni...bila putri kaji dan amati tak banyak beza pun dari kek gulung yg sedia ada. 90% sama. Putri pun apa lagi buat laa kajian dengan menggunakan resepi yg sedia ada tu dan hasilnya walaaaa mmg terbiak wok!! Yg menyedapkan kek ni adalah creamnya. Sbb tu putri siap buat experiment tuk buat krem tu. Fuhhh bole terhantuk kepala wa cakap lu....wa ek kalau dah main hantuk2 maknanya wa sudah menurun ok hehehe. Bila dah menurun sampai terlupa mak yg mak ni sang putri tau muahahahahahaha...jatuh susuk mak tau hehehe. So korg semua jgn tka try buat ek....ikot resepi mak ni insyaAllah menjadi. Silap2 haribulan semua yg diluar sana yg dah pernah buat banji roll akan tukar kepada resepi mak ni tuk buat jualan tau huhu. Dah laa senang tak guna banyak telur dan yg paling GEREKnyaa all in bantai abis gitu semua bahan. Maksudnya tak perlu nak asing2kan putih dan kuningnya. Sebelom tu mak kena bagitau ek ni pertama kali mak buat tau so tak laa sempurna namun mak tetap gak nak tayang dan share resepinya pada korg tau. Adalah serba sikit step2nya. Agak besar laa keknya so nanti pandai2 laa u aollss bagi dua kerr so dapat laa 2 gulung size sedang2 kan. Ikot creativiti masing2 laa. Putri ada gak try buat kasi dia kecik sikit dan berlainan corak laa ofcoz. So nanti u guys can always adjust mana2 yg perlu. Apa yg putri share ni keknya tertalu besar so korg bole adjust bagi dua tau. Ok laa apa tunggu lagi dah dekat seminggu menanti kan haa jom laa kita menurun sama2 kat dapur ek hehehe jom jom...
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 1 GULUNG KEK)
- 6 BIJI TELUR
- 100 GM GULA KASTOR
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL VANILA
- 90 ML MINYAK MASAK
*** GUNAKAN LOYANG SIZE 10X5 INCI SEBANYAK 3 LOYANG DAN SATU LOYANG 14X10 INCI. GRISKAN LOYANG2 DAN LETAK BAKING PARCHMENT. KALAU TAKDE LOYANG KECIL TU TAKPE GUNA JERR APA2 LOYANG YG ADA EK. ***
- 6 BIJI TELUR
- 100 GM GULA KASTOR
- 80 GM TEPUNG HONGKONG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG DIAYAK
- 1 SUDU BESAR OVALETTE
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL VANILA
- 90 ML MINYAK MASAK
*** GUNAKAN LOYANG SIZE 10X5 INCI SEBANYAK 3 LOYANG DAN SATU LOYANG 14X10 INCI. GRISKAN LOYANG2 DAN LETAK BAKING PARCHMENT. KALAU TAKDE LOYANG KECIL TU TAKPE GUNA JERR APA2 LOYANG YG ADA EK. ***
BAHAN2NYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI MINYAK DAN PUKUL HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG PEKAT SELAMA 5-7 MINIT DENGAN KELAJUAN TINGGI.
2. SETELAH PEKAT MASUKKAN MINYAK MASAK TADI DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.
3. ASINGKAN 120 GM ADUNAN SEBANYAK 3 MANGKUK(MAKNANYA SETIAP MANGKUK TU ADA 120GM) DAN SELEBIHNYA DIKETEPIKAN. WRNAKAN MENGIKOT CITARASA PILIHAN ANDA PADA KETIGA2 MANGKUK TADI. PUTRI PILIH WARNA OREN, MERAH DAN HIJAU.
4. TUANG ADUNAN YG BERWARNA TADI PADA LOYANG BERASINGAN YG BERSIZE 10X5 INCI. RATAKAN DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
5. ADUNAN YG SELEBIHNYA TU TUANG PADA LOYANG 10X14 YG TELAH DIGRIS TADI. RATAKAN DAN BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 8-10 BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. ADUNAN BERWARNA YG TELAH MASAK KITA SAPUKAN KREM DAN POTONG MENGIKOT CREATIVI ANDA ATAU IKOT SEPERTI DALAM GAMBAR. LETAK KREM JGN TEBAL2 SANGAT NANTI RENGGANG CAM KEK PUTRI HUHU. THEN KITA TINDIH2KAN DIA. SETIAP KALI KITA NAK LEKATKAN ANTARA SATU DENGAN YG LAIN KENA SAPU KREM OK.
7. MANAKALA ADUNAN PLAIN YG TELAH MASAK TADI DITERBALIKKAN ATAS KAIN SEPERTI DALAM GAMBAR. GULUNG KETIKA MASIH PANAS DAN DIBIARKAN SEBENTAR.
8. SAPUKAN KREM ATAS KEK PLAIN DAN SUSUN ADUNAN BERWARNA TADI DIATASNYA DAN GULUNG DENGAN KEMAS/RAPI SEPERTI DALAM GAMBAR. POTONG HUJUNG KEK JIKA PERLU UNTUK MENCANTIKKAN KEK.
9. BALUT KEK DENGAN PLASTIK CLING DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (BUKAN FREEZER) SELAMA BEBERAPA JAM SEBELOM MEMOTONG.
10. SEBELOM KITA BUAT KEK JGN LUPA BUAT KREM TERDAHULU DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA 30 MINIT SEBELOM MENGGUNAKANNYA. RESEPI KREM SILA KLIK SINI
SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN PUTERI MANJA