Nasib baik tau putri dah type dulu bahan2 dia kat sini....so tinggal nak story mory jerr pastu bole post resepi ni kan. Kalau tak mmg makan masa yg sangattttttt panjang nak postkan resepi tau hehehe biasa laa mana nak edit lagi nak type satu2 lagi kann. Yerr laa putri kan suka ikut cita rasa putri...kalau bole tak mau laa copy paste. Mak nak buat versi mak gitu huhuhu. Sebelum apa2 thks many2 to bro Rozzan yg sudi share resepi ni pada kita semua. Anyway sejak putri TER jamah makanan ni terus jatuh hati nak mencubanya. Kalau dulu duk tengok dari jauh jerr jgn kata nak jamah nak amik tau hal kuih ni pun tak ngeee. Al maklum kuih2 gini kan org takdo gigi jerr makan...mak ni masih penuh giginya muahahahaha. Ni kes cam baby laa makan pakai telan2 gitu...1st kemam tolak kiri kanan then telan hahahaha apa seyyy siap describe pulak dah hua3. Haa tengok ni dengan muka serious mak bagitau....MAK SUKA sangat2 kuih ni...dah laa senang nak buat bahan pun senang dapat dan yg paling terHANGATnya sedap dimakan wok. Sekali ngap berkeping2 licin jer masuk lam tekak tau hehehe. Kalau dulu fofular dengan isinya pisang sekarang banyak yg dah pelbagaikan isinya...ada letak nangka sorg kawan tu bilang...wah 1st time dengar laa hehe. Apa pun isinya terpulang pada tekak si pemakannya. Yg penting sekali semua org dalam rumah bole join makan sama. Oklaa tak mau story panjang2 sbb kalau story pun org skip kot hahaha kita terus kerr bahan2nya ek...jom kita pi cari tepung dia dulu...jom jom...
BAHAN2NYA
A
- 1 TIN JAGUNG (WHOLE KERNEL CORN)
- 250 ML SANTAN PEKAT + SECUBIT GARAM (PUTRI GUNA SANTAN KOTAK JERR)
B
- 450 ML AIR
- 180 GM GULA PASIR
- 1 HELAI DAUN PANDAN (PUTRI GUNA AIR PANDAN FLAVOR YG JERNIH)
C
- 200 ML AIR
- 1 PAKET TEPUNG HUN KWE
CARA2NYA
1. MASAK BAHAN B SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. MATIKAN API DAN DIBIARKAN SEJUK SEDIKIT.
2. SATUKAN BAHAN C DAN KACAU RATA TERDAHULU. KEMUDIAN MASAK SEBENTAR (DLM SEMINIT DUA) DIATAS API YG KECIL SEKALI SAMBIL DIKACAU2.
3. SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN B TADI DAN SANTAN PEKAT. TERUS KACAU BAHAN2 DENGAN API YG KECIL SEHINGGA ADUNAN MENJADI HAMPIR PEKAT.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN JAGUNG DAN TERUS KACAU HINGGA ADUNAN MENJADI LEBIH PEKAT. MATIKAN API.
5. BUBUH LEBIH KURANG 2-3 SUDU BESAR KE DALAM BEKAS KECIL2 ATAU PUN PLASTIK DAN DIBUNGKUS RAPI. BOLE JUGA MENGGUNAKAN DAUN PISANG.
6. PASTIKAN ANDA MEMBUATNYA DENGAN PANTAS KETIKA ADUNAN MASIH PANAS2. DIBIARKAN SEJUK SEKETIKA DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER YERR) SELAMA BEBERAPA JAM SEBELUM DIHIDANG. MAKAN SEJUK2 MMG TERBAIK!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
BAHAN2NYA
A
- 1 TIN JAGUNG (WHOLE KERNEL CORN)
- 250 ML SANTAN PEKAT + SECUBIT GARAM (PUTRI GUNA SANTAN KOTAK JERR)
B
- 450 ML AIR
- 180 GM GULA PASIR
- 1 HELAI DAUN PANDAN (PUTRI GUNA AIR PANDAN FLAVOR YG JERNIH)
C
- 200 ML AIR
- 1 PAKET TEPUNG HUN KWE
*** PUTRI AKAN UPLOADKAN GAMBAR TEPUNG HUN KWE DAN JUGA AIR PANDAN FLAVOR SEBAGAI BAHAN RUJUKKAN. INGAT YERR JAGUNG DLM TIN TU BUANG AIRNYA DAN TOSKAN. ***
CARA2NYA
1. MASAK BAHAN B SEHINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. MATIKAN API DAN DIBIARKAN SEJUK SEDIKIT.
2. SATUKAN BAHAN C DAN KACAU RATA TERDAHULU. KEMUDIAN MASAK SEBENTAR (DLM SEMINIT DUA) DIATAS API YG KECIL SEKALI SAMBIL DIKACAU2.
3. SETELAH ITU MASUKKAN BAHAN B TADI DAN SANTAN PEKAT. TERUS KACAU BAHAN2 DENGAN API YG KECIL SEHINGGA ADUNAN MENJADI HAMPIR PEKAT.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN JAGUNG DAN TERUS KACAU HINGGA ADUNAN MENJADI LEBIH PEKAT. MATIKAN API.
5. BUBUH LEBIH KURANG 2-3 SUDU BESAR KE DALAM BEKAS KECIL2 ATAU PUN PLASTIK DAN DIBUNGKUS RAPI. BOLE JUGA MENGGUNAKAN DAUN PISANG.
6. PASTIKAN ANDA MEMBUATNYA DENGAN PANTAS KETIKA ADUNAN MASIH PANAS2. DIBIARKAN SEJUK SEKETIKA DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK (NOT FREEZER YERR) SELAMA BEBERAPA JAM SEBELUM DIHIDANG. MAKAN SEJUK2 MMG TERBAIK!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
NI DIA CONTOH TEPUNG HUN KWE
NI PULA AIR PANDAN FLAVOR YG PUTRI GUNAKAN
FOR THIS RECIPE