Al kisahnya cucur udang ni adalah ilham dari seorg teman blogger yg putri kenali. Delima Zamrud thks alot dah sudi share resepi ni buat teman2 anda. Putri mohon share kat blog putri juga yerr. Mmg terbaik cucur udang u laa. Nak ikotkan kat internet ni melambak2 resepi jemput2 udang kan....tapi tu laa putri tertarik dengan resepi u tu yg putri olah sikit mengikot citarasa putri. Sama laa pada u aollss di luar sana...kita amik bahan yg kita nak dan letak bahan lain yg kita mahukan. Tak semestinya nak ikot 100% sbb ada yg tak makan ni tak makan tu cam putri sendiri kurang gemar dengan taugeh. Anak2 pun dah ikot macam mama dia kalau order mee jerr mesti request taknak taugeh especially kalau makan mee soto. Putri kadang makan juga laa tapi tak berapa nak gemar. Cuma kalau masak sendiri kan kita buang ekor dia so selera laa sikit. Kalau kedai mana laa dorg tu punya masa nak buat tu semua kan. Cuci pun lebih kurang pasti cekut jerr campak dalam kuali kan kan....ilang selera mak tau kalau cam tu gayanya. Dari selera membuak2 terus termenung panjang cam org sakit belahan jiwa kapak muahahahaha...ada kerr ayat tu ek apa jerr hahaha. Anyway tak kisah laa nyahh apa pun yg mana suka taugeh letak jerr banyak2 ek..jgn MALAS buang ekor dah...kang tak pasal2 korg makan berekor lak korg nanti ekekeke. Jemput2 ni kalau kena dengan sos dia mmg kena serangan beb...eh bukan serangan jantung tau tapi serangan juling muahahahahaha. Tak best laa kalau makan sos beli...kita buat sendiri baru ada ummphhh tau. Oklahhh takmo citer banyak kang kerr laut pulak peginya hahaha. Jom laa kita koyakkan resepi lam buku putri ek...koyak tuk buat salinan jerr bukan nak bawak lari kan kan kan hehehe jom jom...
1. CUCI BERSIH UDANG DAN SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : DELIMA ZAMRUD
OLAHAN : PUTERI MANJA
HOMEMADE SOS CILI
BAHAN2NYA
- 10 TANGKAI CILI KERING DIRENDAM AIR PANAS
- 200 ML AIR
- 80 ML CUKA MASAKKAN
- 70 GM GULA PASIR + 1 SUDU MAKAN GULA MERAH
- 2 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS
- 1 PAKET DAUN KUCAI DIHIRIS SEINCI2
- 1 BATANG KECIL LOBAK MERAH DIHIRIS PANJANG2
- 1 BIJI TELUR
- 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK
- 1 SUDU KECIL KUNYIT SERBUK
- 1 SUDU KECIL CUKA
- 1 SUDU KECIL SERBUK KNORR IKAN BILIS
- 4 CAWAN TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 350 ML AIR@SECUKUPNYA
- 1 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
*** BAWANG BESAR BOLE SAJERR KALAU NAK HIRIS@DIMAYANG HALUS. PUTRI CINCANG SBB NANTI ADA YG KUPAS2 BILA NAMPAK BAWANG HUHU. KALAU U AOLLSS SEMUA NAK LETAK TAUGEH PUN BOLE JERR JUST LETAK SEGENGGAM DAN JGN LUPA BUANG EKOR SAPI TU EKEKEKE. FUNGSI TELUR TU MELEMBUTKAN ADUNAN DAN MEMBUAT ADUNAN TIDAK MELEKAT ANTARA SATU DENGAN YG LAIN. KUNYIT PULAK SELAIN DARI MEWARNAKAN IANYA JUGA MEMBERI AROMA SERTA RASA TERSENDIRI BAGI SETIA RESEPI. BAGI SERBUK KNORR PULA...SEKIRANYA TAKDE SERBUK KNORR BOLE JERR MENGGUNAKAN CUBE KNORR YG DIBANCUH TERDAHULU DENGAN SEDIKIT AIR. ***
CARA2NYA
1. CUCI BERSIH UDANG DAN SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS.
2. GAUL HINGGA SEMUA BAHAN TERGAUL RATA.
3. PANASKAN MINYAK DAN CELUPKAN SUDU BESAR SUPAYA SENANG TUK MENGGORENG CUCUR NI NANTI.
4. GORENG LAA ADUNAN SEPERTI BIASA DAN TOSKAN MINYAK SEBELUM DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : DELIMA ZAMRUD
OLAHAN : PUTERI MANJA
BAHAN2NYA
- 10 TANGKAI CILI KERING DIRENDAM AIR PANAS
- 200 ML AIR
- 80 ML CUKA MASAKKAN
- 70 GM GULA PASIR + 1 SUDU MAKAN GULA MERAH
- 2 ULAS BAWANG PUTIH
- 2 SUDU BESAR NAMPLA SOS (SOS IKAN)
- 2 SUDU BESAR NAMPLA SOS (SOS IKAN)
- 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG + 1 SUDU BESAR AIR (DIBANCUH)
CARA2NYA
1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.
2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.
3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.
4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.
5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.
CARA2NYA
1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.
2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.
3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.
4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.
5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.
FOR THIS RECIPE