Thursday, 28 March 2013

CUCUR UDANG

Al kisahnya cucur udang ni adalah ilham dari seorg teman blogger yg putri kenali. Delima Zamrud thks alot dah sudi share resepi ni buat teman2 anda. Putri mohon share kat blog putri juga yerr. Mmg terbaik cucur udang u laa. Nak ikotkan kat internet ni melambak2 resepi jemput2 udang kan....tapi tu laa putri tertarik dengan resepi u tu yg putri olah sikit mengikot citarasa putri. Sama laa pada u aollss di luar sana...kita amik bahan yg kita nak dan letak bahan lain yg kita mahukan. Tak semestinya nak ikot 100% sbb ada yg tak makan ni tak makan tu cam putri sendiri kurang gemar dengan taugeh. Anak2 pun dah ikot macam mama dia kalau order mee jerr mesti request taknak taugeh especially kalau makan mee soto. Putri kadang makan juga laa tapi tak berapa nak gemar. Cuma kalau masak sendiri kan kita buang ekor dia so selera laa sikit. Kalau kedai mana laa dorg tu punya masa nak buat tu semua kan. Cuci pun lebih kurang pasti cekut jerr campak dalam kuali kan kan....ilang selera mak tau kalau cam tu gayanya. Dari selera membuak2 terus termenung panjang cam org sakit belahan jiwa kapak muahahahaha...ada kerr ayat tu ek apa jerr hahaha. Anyway tak kisah laa nyahh apa pun yg mana suka taugeh letak jerr banyak2 ek..jgn MALAS buang ekor dah...kang tak pasal2 korg makan berekor lak korg nanti ekekeke. Jemput2 ni kalau kena dengan sos dia mmg kena serangan beb...eh bukan serangan jantung tau tapi serangan juling muahahahahaha. Tak best laa kalau makan sos beli...kita buat sendiri baru ada ummphhh tau. Oklahhh takmo citer banyak kang kerr laut pulak peginya hahaha. Jom laa kita koyakkan resepi lam buku putri ek...koyak tuk buat salinan jerr bukan nak bawak lari kan kan kan hehehe jom jom...


BAHAN2NYA

- ½ KG UDANG KECIL2 DIBUANG KULITNYA
- 2 BIJI BAWANG BESAR DICINCANG HALUS
- 1 PAKET DAUN KUCAI DIHIRIS SEINCI2
- 1 BATANG KECIL LOBAK MERAH DIHIRIS PANJANG2
- 1 BIJI TELUR
- 1 SUDU BESAR MINYAK MASAK
- 1 SUDU KECIL KUNYIT SERBUK
- 1 SUDU KECIL CUKA
- 1 SUDU KECIL SERBUK KNORR IKAN BILIS
- 4 CAWAN TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 350 ML AIR@SECUKUPNYA
- 1 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA


*** BAWANG BESAR BOLE SAJERR KALAU NAK HIRIS@DIMAYANG HALUS. PUTRI CINCANG SBB NANTI ADA YG KUPAS2 BILA NAMPAK BAWANG HUHU. KALAU U AOLLSS SEMUA NAK LETAK TAUGEH PUN BOLE JERR JUST LETAK SEGENGGAM DAN JGN LUPA BUANG EKOR SAPI TU EKEKEKE. FUNGSI TELUR TU MELEMBUTKAN ADUNAN DAN MEMBUAT ADUNAN TIDAK MELEKAT ANTARA SATU DENGAN YG LAIN. KUNYIT PULAK SELAIN DARI MEWARNAKAN IANYA JUGA MEMBERI AROMA SERTA RASA TERSENDIRI BAGI SETIA RESEPI. BAGI SERBUK KNORR PULA...SEKIRANYA TAKDE SERBUK KNORR BOLE JERR MENGGUNAKAN CUBE KNORR YG DIBANCUH TERDAHULU DENGAN SEDIKIT AIR. ***





CARA2NYA

1. CUCI BERSIH UDANG DAN SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS.

2. GAUL HINGGA SEMUA BAHAN TERGAUL RATA.

3. PANASKAN MINYAK DAN CELUPKAN SUDU BESAR SUPAYA SENANG TUK MENGGORENG CUCUR NI NANTI.

4. GORENG LAA ADUNAN SEPERTI BIASA DAN TOSKAN MINYAK SEBELUM DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : DELIMA ZAMRUD
OLAHAN : PUTERI MANJA




HOMEMADE SOS CILI

BAHAN2NYA

- 10 TANGKAI CILI KERING DIRENDAM AIR PANAS
- 200 ML AIR
- 80 ML CUKA MASAKKAN
- 70 GM GULA PASIR + 1 SUDU MAKAN GULA MERAH 
- 2 ULAS BAWANG PUTIH
- 2 SUDU BESAR NAMPLA SOS (SOS IKAN)
- 1 SUDU KECIL TEPUNG JAGUNG + 1 SUDU BESAR AIR (DIBANCUH)

CARA2NYA

1. PASTIKAN CILI KERING BENAR2 LEMBUT. THEN SATUKAN CILI KERING, BAWANG PUTIH DAN CUKA. BLENDER BAHAN2 TADI SEHINGGA CILI LUMAT.

2. SETELAH LUMAT MASUKKAN AIR DAN BLENDER SEKEJAP TUK SATUKAN SEMUANYA.

3. MASUKKAN BAHAN2 BLENDER TADI KEDLM PERIUK DAN CAMPURKAN GULA. MASAK SEHINGGA GULA LARUT DAN MENDIDIH.

4. MASUKKAN SOS NAMPLA@SOS IKAN DAN KACAU2 SIKIT. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR TEPUNG JAGUNG SAMBIL TERUS MENGACAU.

5. KALAU BAGI ANDA YG SUKAKAN KUAH PEKAT BOLE LAA MASAK LAMA SEDIKIT. PUTRI SUKA YG SEDANG2 SAJAA. DAH SIAP SEJUKKAN DULU SEBELUM DISIMPAN KEDLM ESBOK. SIAP TUK DIHIDANG BILA2 MASA.





FOR THIS RECIPE

Wednesday, 27 March 2013

PUDING ARORA

Salam sejahtera semua....masak apa agaknya ptg ni yer. Putri kan smlm ada cuba buat cucur udang masyaAllah punya laa sedap mak oiiii...haaa yang tu kita kena tunggu ek sbb putri nak share resepi puding smlm. Actually tka susah pun sbb guna bahan serbuk agak2. Inspirasi dari Chef Lee yg menggabungkan kek dengan puding. Putri rasa kalau buat cam ni sesuai tuk gubahan majlis. Kalau nak makan gitu pun ok jerr. Untuk membasah tekak diwaktu musim panas ptg cam ni kan. Bagi putri laa kan kalau nak lagi sedap dahagian dalam tu pun letak laici atau logan mmg power terbaik beb. Yg letak kek ni kang budak2 tak reti lak nak makan kan...ni tuk lawa bole laaa hehehe. Lawa tu cantik ek bukan lawak tau muahahahaha. Oklaa jom kita tinjau2 apakah bahan2 yg perlu kita ada tuk buat puding arora ni...jom laa jgn terhengeh2 lakk. Pakai kain batik tu elok2 ek kang terburai abis free show kang hahaha ok laa jom jom...


BAHAN2NYA (GUNAKAN LOYANG 7')

- 2 PAKET SERBUK AGAR2 PUTIH(SEPAKET 10GM)
- 1 TIN BUAH PEACH
- 2 LITER AIR
- 400 GM GULA PASIR
- 4 KEPING KEK (APA2 JENIS KEK PUN BOLE) ATAU 1 TIN BUAH LONGAN
- SEDIKIT PEWARNA PINK



CARA2NYA


1. ASINGKAN AIR DAN BUAH2 DALAM TIN. KITA HANYA GUNAKAN BUAHNYA SAHAJERR.

2. MASAK SERBUK AGAK2 DENGAN AIR DAN GULA HINGGA MENDIDIH DAN GULANYA LARUT. MATIKAN API.

3. SUKAT LEBIH KURANG 14 SENDUK AIR AGAR2 TADI KEDALAM SEBUAH MANGKUK DAN LETAKKAN WARNA PINK KEDALAMNYA. LEBIHANNYA DIBIAR WARNA PUTIH.

4. SEDIAKAN LOYANG DAN SUKAT WARNA PUTIH SEBANYAK 4 SENDUK DAN SUSUN BUAH PEACH MENGIKOT KREATIVITI ANDA. SEJUKKAN AGAR2 DALAM PETI SEJUK SELAMA 3-4 MINIT.

5. KLUARKAN DAN MASUKKAN LAGI 6 SENDUK WARNA PUTIH KEDALAM LOYANG TADI DAN SEJUKKAN SEMULA.

6. KEMUDIAN MASUKKAN PULA WARNA PINK SEBANYAK 7 SENDUK DAN SEJUKKAN SEBENTAR. SETELAH SEDIKIT KERAS DIPERMUKAAN SUSUN KEK ATAU LONGAN DIATASNYA. SIRAM LEBIHAN WARNA PINK DIATASNYA DAN KERASKAN SEBENTAR DALAM PETI SEJUK LEBIH KURANG 3-4 MINIT.

7. KLUARKAN DAN SIRAM PULA LEBIHAN WARNA PUTIH DIATASNYA DAN DIBIARKAN SEJUK DILUAR SEBELUM DIMASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK. SIAP TUK DIHIDANG


SELAMAT MENCUBA!!!


*** KALAU MENGGUNAKAN KEK SIRAM AIR DENGAN MENGGUNAKAN SUDU SEDIKIT DEMI SEDIKIT SUPAYA KEK TIDAK HANCUR. ***


INSPIRASI : CHEF LEE
OLAHAN : PUTERI MANJA



 

Thursday, 21 March 2013

WHITE CHOCOLATE FROSTING CUPCAKES

Sekarang ni masih musim hujan kerr. Kat sini pokok hari macam nak hujan bila musim panas aduhh makkk hehehe berpeluh2 jalan tau. Rasa macam tak nak kluar umah jerr bila ptg2 tu. Dalam umah jerr dah rasa bahang dia sampai bukak kipas pun tak rasa kerr kipas tak lap ek muahahaha. Tapi betul laa mmg terasa bahangnya dan sentiasa menanti2kan hujan datang segera. Just love bila hari hujan...sejuk jerr cuaca tau tapi hujan tanpa petir laa hehe. Kalau petir kompem putri budak yg paling baik sekali hahaha. Sekarang ni musim cuti sekolah seminggu kan so putri agak bz sikit...bz melayan makarena si irah tu. Tu yg tak sempat nak buat apa2. Lagi2 kalau tengah buat kek kejap2 dia datang tanya dah masak kerr belom kek tu. Then macam putri nak snap pic kalau belum masak lagi dah tanya. Bila dah masak kejap2 amik bau...nak makan laa tu hahaha. Belum apa2 dah ada penunggu kek tau hehehe tapi bagus kan cam tu dari pada kita buat kasi mak tong makan kan kan. Kalau dulu putri pernah buat coklat frosting dan butter frosting kali ni cuba pula buat white chocolate frosting. Fuhhh mmg terbaik laa rasa dia. Manis tu biasa laa semua frosting kena ada rasa manis kalau tak mmg tak menjadi laa. Mmg menggunakan gula tepung yang banyak tuk mendapatkan frosting yg cantik kalau tak nanti frosting akan lembik dan tak terbentuk dengan elok katanya walaupun hahaha. Bila mana coklat putih digunakan...putri dah terbayang kalau buat bunga rose putih pasti menawan dan ternyata mmg menawan tertawan disawan pun ada tau hehehe. Apa yg putri suka tentang frosting ni adalah pada rasa dia. Mungkin sbb coklat putih tu kot yg buat rasa dia kena pada keseluruhannya. Anyway putri ada buat kajian sikit tetang sejauh mana frosting ni bole bertahan. Seharian nampaknya ok lagi tapi tak sure kalau kena cahaya matahari dia cair atau pun tidak kan. Suhu dalam rumah kalau panas kita bole buka kipas kalau kat luar ek bahang panas bole mencairkan frosting kot. Seriously kalau kita dapat buat ni tuk majlis2 mmg cantik tapi tu laaa tak berani nak amik risiko tau huhu. Apa pun kita buat tuk besday ek gerenti best punyaaa hehehe. Oh yah di sbbkan kita guna coklat puith tu so kalau kita letak dalam peti sejuk frosting akan keras tau..tapi bila dah kluarkan setengah kemudian dia akan lembut kembali so not to wori. Oklah dah banyak story ni...jom laa kita intai sikit belakang langsir tengok dia punya resepi ek...jom jom.



BAHAN2NYA

- 120 GM COKLAT PUTIH DIPOTONG2
- 100 GM BUTTER
- 220 GM GULA ICING DIAYAK
- 50 ML SUSU SEGAR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA




CARA2NYA

1. COKLAT PUTIH DIMASAK SECARA DOUBLE BOILER SEHINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA. KETEPIKAN.

2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI COKLAT PUTIH DAN PUKUL HINGGA KEMBANG PUTIH.

3. MASUKKAN COKLAT PUTIH YG TELAH SEJUK SEBENTAR DAN PUKUL LAGI SEHINGGA SEMUANYA SEBATI.

4. MASUKKAN ADUNAN DALAM PIPING BAG BERSERTA DENGAN NOZZLE ROSE DIMANA PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE 1M. 

5. SEJUKKAN ADUNAN NI DALAM PETI SEJUK SELAMA 15-20 MINIT SEBELOM DIGUNAKAN.

6. BOLE LAA DI BENTUKAN DIATAS KEK ATAU CUPCAKES..TUK RESEPI CUPCAKES VANILA SILA KLIK SINI. BOLE JUGA GUNA RVC CUPCAKES SO TERPULANG PADA PILIHAN ANDA.

*** NOZZLE TUK BUAT BUNGA ROSE ADA BERBAGAI2 JENIS. SALAH SATUNYA NOZZLE 1M. ADA LAGI YG JENIS LAIN PUTRI TENGHA CARI JENIS YG KECIL SIKIT SBB KALAU BESAR MMG TKA SESUAI TUK CUPCAKES. NANTI KALAU PUTRI JUMPA AKAN PUTRI SHARE DISINI YERR. ***


SELAMAT MENCUBA!!!!


SUMBER: DIANA'S BOOK
OLAHAN: PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE

Friday, 15 March 2013

CHUNKY FLORENTINES

Assalamualaikum teman2 cayang...maafkan putri yerr sbb tak masukkan resepi dengan segera. Actually dari tadi siap dah teragak2 nak masukkan resepi....sbbnya putri ni jenis yg kalau nak share biar yg putri rasa betul2 puas hati. Tu yg tak jadi masukkan then putri bercadang nak buat lagi sekali tadi mlm sbbnya yg smlm punya tu cam kurang menyengat kat tekak hehehe. Yerr laa kan kalau kita nak makan kena make sure cookies atau kuih tu cam sedap dia melekat2 kat rongga2 gigi dan yg paling penting sekali rongga2 hati muahahahaha....apa jerr putri tau hehe. Akhirnyaaaa experiment putri menjadi2 laa.....SANGAT1000X puas hati kali ni. MALATOPPP kali ni punya rasa. Haa cam ni laaa yg putri mahu. Baru laa mengikot citarasa putri. Ni pun hasil dari kajian demi kajian dan juga membaca. Resepi banyak yg telah putri ubah tuk menjadikan FLORENTINES ni lebih enak. Seriously guys tak susah nak membuatnya sangat2 mudah cuma kita kena dapatkan resepi yg tepat laaa kan kan hehehe. Ok smlm tu agak kelam kabut sbb tak membaca dengan banyak malas kan kan kan...hahaha. Hari ni terlambat masukkan resepi sbb TERLEBIH membacanya then visit PIL balik terus cuba apa yg telah dikaji haaaa NI LAAA dia hasilnya. Baru laa senang hati nak share tau. Perhaps putri ni jenis yg rasa bersalah sangat kalau bagi resepi hanya asal bole. Putri sedaya upaya mencuba yg terbaik dan memberi yg terbaik. Putri nak pastikan kawan2 lain mendapatkan ilmu dengan mudah dan tidak dengan jalan susah. Takpe laa biar hamba sajerr yg mengharungi onak dan duri...cheeewwwahhhh madah berhelah laa pulak muahahaha. Ok laa teman2 dah lambat pun ni tapi masih nak share resepi jugak2 ni tau...sbb apa?? SBB putri sayangggg u aolls semua yg tak putus2 datang kerr blog putri ni tanpa rasa jemu. Terimakasih u aolls...ni sahajerr yg dapat putri beri sebagai tanda terimakasih ku pada kalian. So jgn buat mak marah ek....dah penat2 tulis resepi tak cuba siap hanggg!!! mak picit2 jerawatnya ek wahahahahaha. Ok laaa cayang ku semua...jom kita buat ramai2 ek...jom laa kerr istana putri...jom jom.


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 30-40 KEPING FLORENTINES)

- 80 GM BADAM HIRIS
- 100 GM MIXED NUTS
- 20 GM BADAM FLAKES
- 30 GM CORNFLAKES
- 30 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- SECUBIT DUA BAKING SODA
- 100 ML PANCAKE SYRUP ATAU GOLDEN SYRUP
- 80 GM BUTTER
- 50 GM GULA KASTOR

*** KEKACANG MIXED NUTS TAK SEMESTINYA 5-6 MACAM JENIS. ANDA BOLE MEMILIH JENIS2 KACANG YG HENDAK DIGUNAKAN. PUTRI HANYA MENGGUNAKAN SALTED PEANUT, 2 JENIS BADAM DAN KACANG GAJUS. KALAU SMLM PUTRI GUNA CRANBERRIES HARI NI HANYA KACANG SAHAJERR. ANDA JUGA BOLE MENGGANTIKAN BAHAN LAIN YG ANDA MAHUKAN. ***



CARA2NYA


1. SEDIAKAN 3 TRAY NON-STICK CUPCAKES PAN SEPERTI GAMBAR YG DIATAS. KALAU MENGGUNAKAN PAN NI SENANG SIKIT DAN BENTUK JADI CANTIK TAK BERSEPAH. KALAU TAKDE TAKPE GUNA PARCHMENT PAPER YERR.

2. SATUKAN SEMUA KACANG2, CORNFLAKES, TEPUNG DAN BAKING SODA. GAUL RATA.

3. SATUKAN PULAK SYRUP, GULA DAN BUTTER DALAM PERIUK DAN MASAK ATAS API SEHINGGA BUTTER LARUT DAN GULA CAIR. BIARKAN IA MENDIDIH SEPENUHNYA BARU MATIKAN API.

4. TUANGKAN BAHAN KEDALAM ADUNAN KEKACANG TADI. GAUL RATA.

5. SCOOPKAN 1 SUDU KECIL PENUH KEDALAM TRAY ATAS ATAS PARCHMENT PAPER. KALAU PAKAI PARCHMENT PAPER HANYA BOLE LETAK 6 ADUNAN SAHAJERR SBB IA AKAN MENGEMBANG. 

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 6-8 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

7. SEJUKKAN COOKIES SEPENUHNYA BARU KIKIS TEPI2 TRAY CUPCAKE DAN KLUARKAN COOKIES. HATI2 YERR JGN SAMPAI PATAH. 

8. BAGI YG MENGGUNAKAN PARCHMENT PAPER, COOKIES AKAN MENGEMBANG SETAMAN HAHAHA SO NOT TO WORI PUTRI LAGI SUKA YG CAM NI SBB IANYA TIPIS DAN SANGAT2 RANGGUP. KALAU PAKAI TRAY MMG CANTIK HANYA KETIKA HENDAK KELUARKAN AGAK KENA BERHATI2. NOT TO WORRY UMPIL JERR HEHEHE.


*** DIBAWAH NI PUTRI ADA SERTAKAN GAMBAR COOKIES YG DIMASAK ATAS PAPER AGAK BERSEPAI2 BUT I LUV THE TEXTURE YG RANGGUP DAN TIPIS...SO UP TO U GUYS NAK PILIH YG MANA YERR...BOTH TETAP TERBAIKK GITUUU HEHEHE. ***


SELAMAT MENCUBA!!!


SUMBER: COOKIES MELISSA
OLAHAN: PUTERI MANJA








FOR THIS RECIPE

Sunday, 10 March 2013

SWISS CHOCO MOUSSE CAKE

Salam hujung minggu pada teman2 semua. Hujung2 minggu cam ni bersantai bersama keluarga mmg seronok kan. Nak2 bila cik hubby kata tak yah masak sayang kita makan luar jerr...Fuuhhhh laju mak KIAH jawap...yerr laa bang ikot suka abg laa..ingat nak masak tadi (action jerr tu cakap...wahahaha). Tau dah dalam hati mesti kata Fuhhh selamat tak yah pening2 pikir nak masak apa kan kan tau dah dalam hati tu duk berkata tak mau ngaku jerr muahahaha. Alaa putri pun ada juga rasa macam tu...rasa macam nak masak kerr taknak masak ek...hehehe....tapi kan jarang2 tau dapat rasa Off dari memasak ni memandangkan dalam umah ni semua tak berapa gemar nak makan luar. Soalnya mereka tak tau nak beli makan apa kat kedai tu. Sanggup makan simple2 cam lauk singgang kerr lauk tumis air dari makan makanan kedai katanya...walaupun hahaha. Sbb tu bila ada kesempatan cam ni...jgn lepaskan u aolls masa ni laa kita dapat berbual panjang ngan anak2 dan hubby. Jalan2 window2..belek2 and touching2 the barang2 kan kan hehehe. Apa pun setiap hujung minggu adalah hari yg putri nanti2kan. Bila monday jerr LEMAU tapi bila friday tetiba jiwa bergelora bersemangat maut dibuatnya cam hyper laa pulak jadinya ekekeke. 

Ok hari ni putri nak share cara nak buat corak semangka tu pada u aolls. Inspirasi dari teman putri yg bernama Zita Ali tu yg terhasil corak tembikai tu. Tak susah mana pun nak membuatnya...senang jerr. Resepinya sama jerr putri gunakan resepi yg sedia ada. Seperti biasa putri tetap memilih resepi yg senang di adun dan tak cerewet. Putri masih gunakan resepi seperti membuat Dealova cake. Sama juga kalau nak buat swiss roll kita gunakan resepi ni sbb utamanya kek ni sangat2 tak cerewet...lembut dan sedap. Kalau ada setengah2 kek tu kena asingkan putihnya dan kuningnya kan tapi kek ni mudah all in gitu hehehe. Ok tak perlu risau sbbnya putri akan masukkan sekali resepinya tuk ruangan disini. Jom laa apa yg duk ternga ngah lagi tu kang masuk dik lipas terbang baru tau hahaha.


*** Yg bakal putri share hanya corak luarannya sahajerr manakala dalamnya anda bole memilih jenis2 kek atau mousse pilihan anda. Kalau nak letak ais krem sepenuhnya pun bole terpulang. Yg putri buat hanya kek biasa yg diwarnakan. 

BAHAN2 KEK 

- 70 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG
- 3 BIJI TELUR GRED A
- 60 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
- 2 SUDU KECIL OVALETTE 
- 60 ML MINYAK SAYURAN/MINYAK JAGUNG 
- PEWARNA MERAH, HIJAU DAN KUNING
- SEDIKIT COKLAT PASTE (UNTUK DIHIASA MENJADIKAN BIJI SEMANGKA)


BAHAN2
CHOCOLATE MOUSSE FILLING

- 100 ML WHIPPING KREM NON DAIRY
- 1 SUDU KECIL GELATINE
- 50 ML AIR
- 70 GM COKLAT
- 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 1 SUDU BESAR GULA KASTOR 




CARA-CARA KEK

1. SEPERTI BIASA, SEDIAKAN LOYANG SWISS ROLL(PUTRI GUNAKAN LOYANG YG SEDIA ADA SAHAJERR 10X10X1).  ALASKAN DENGAN BAKING PAPER. SAPUKAN DENGAN SEDIKIT MENTEGA.

2. SATUKAN KESEMUA BAHAN DI ATAS KECUALI MINYAK DAN PEWARNA DI DALAM MANGKUK DAN PUTAR HINGGA PEKAT LIKAT.

3. KEMUDIAN TUANGKAN MINYAK MASAK/MINYAK JAGUNG DAN KACAU SEBATI DENGAN SENDUK KAYU ATAU SPATULA.

4. ASINGKAN 2 SUDU BESAR PADA SETIAP MANGKUK (KITA PERLUKAN 3 MANGKUK) MANAKALA SELEBIHNYA DIBIARKAN PUTIH. LETAKKAN WARNA HIJAU, KUNING DAN MERAH PADA MANGKUK YG BERASINGAN TADI. 

5. KEMUDIAN LETAK SETIAP WARNA DALAM PIPING BAG BERASINGAN JUGA DAN BOLE MULA MENCORAK DIATAS LOYANG SEPERTI DALAM GAMBAR.

6. BAKAR CORAK SEMANGKA NI PADA SUHU 160C SELAMA 1-2 MINIT DAN KLUARKAN. SEJUKKAN SEBENTAR.

7. PAIPKAN WARNA PUTIH DIATAS CORAK TADI MENUTUPI SEMUA CORAK2NYA.

8. BAKAR SEMULA PADA SUHU 160C-170C SELAMA 10-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEM MASING2.

9. KLUARKAN DARI LOYANG DAN TERBALIKKAN. ANDA AKAN DAPAT MELIHAT CORAKNYA APABILA DITERBALIKKAN. POTONG MENGIKUT SIZE YG DIKEHENDAKI. MAAF PUTRI TERLUPA NAK SNAP GAMBAR SEMASA MEMOTONG KEK YG TELAH SIAP DIBAKAR.

10. SEPERTI DALAM GAMBAR ANDA BOLE MELIHAT SECARA RINGKAS BAGAIMANA PUTRI MENGHIASA KEK PUTRI. TIDAK SECARA KESELURUHANNYA ATAS SBB2 TERMISS NAK SNAP GAMBARNYA HUHUHU. AKAN TETAPI MASIH BOLE MEMBAYANGKAN STEP2 YG SEDIA ADA. 


*** PERHATIAN YERR SAPUAN PADA KEK PUTRI GUNAKAN COKLAT GANACHE. RESEPINYA BOLE KLIK SINI. BILA KEK DAH SIAP SEPENUHNYA AKHIR SEKALI BARU CORAKKAN BINTIK2 SEBAGAI BIJI SEMANGKA DENGAN MENGGUNAKAN COKLAT PASTE DAN TOOTHPICK. ***



DAH SEJUK KEK NI KITA POTONG IKUT SIZE YG KITA NAKKAN...PUTRI POTONG HAMPIR 3 INCI TINGGI IKOT SIZE RING CAKE YG PUTRI ADA.

CARA2 COKLAT MOUSSE FILLING

1. MASUKKAN GELATINE KEDALAM AIR....BIARKAN GELATIN LARUT DENGAN SENDIRINYA.

2. MASAK COKLAT SECARA DOUBLE BOILER SEHINGGA COKLAT CAIR.

3. SETELAH COKLAT CAIR...MASUKKAN GELATINE TADI KEDALAM COKLAT YG MASIH PANAS TADI DAN GAUL HINGGA RATA. KETEPIKAN.

4. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG DAN BERTANDUK. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN MENJADI KILAT DAN BERTANDUK. BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH.

5. PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK. SATUKAN BAHAN TELUR DAN COKLAT KEDALAM MANGKUK WHIPPING TADI DAN GAUL DENGAN KAEDAH KAUP BALIK...JGN SAMPAI ADUNAN CAIR OK...ADUNAN TETAP KEMBANG PEKAT CAM TU.....

6. SETELAH SIAP MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN DI ATAS KEK TADI. SEJUKKAN KEK BEBERAPA JAM SEBELUM MEMOTONG.

SELAMAT MENCUBA!!!







FOR THIS RECIPE

Sunday, 3 March 2013

DEALOVA CAKE

Selamat malam teman2 cayang. Aduhaiii sambil menulis sambil dengar lagu aril bermain sendiri kat page ni ternyanyi seyyyy fuhh feeling pulak malam2 ni hehehe. Mmg ganjil tau kena pulak dengan lagu aril tu tapi apa yg ganjil ek hua2 sajerr jerr hahahaha. Actually ni haa putri nak sharekan resepi kek yg putri buat ari tu sempena ulang tahun blog ni...wahh melampau blog pun nak celebrate siap buat kek lak huhu ngengader kan. Alaa tak salah pun kan sbbnya sambil celebrate masukkan resepi sekali kan kan. Sambil menyelam togok air muahahaha gurau jerr. Sama laa juga sambil buat mencekik hehehe. Putri kena laa rasa dulu baru putri bole share@persembahkan pada u aollss kan. Kali ni putri cuba buat kek dari resepi yg sedia ada...cuma olah sana sini sikit jerr. Tu pun nasib baik menjadi fuhhhh legaa. Loyang pertama dah licin dikerjakan anak2 dan hubby tu yg buat lagi. Yg kali ni lebih baik dari yg pertama sbb warna dia lebih jelas lebih menarik...yerr kerr...yerr laa tu hahaha. Yg pastinya kek ni sangat2 lembut cam tak yah kunyah gitu telan jerr cam ular hehehehe. Actually u aollss bole pilih jenis kek yg u guys suka dan olahkan iannya menjadi seperti ni. Tak susah pun teman2 semua...putri ni jenis suka buat yg MUDAH amik resepi yg semua bahan2 masuk lam mangkuk pukul semua sekali...haa yg tu menjadi pilihan putri. Kalau U guys nak ikot resepi yg putri buat ni pun ok jerr sangat dialu2kan mencubanya. I just love kek yg rasa dia moist tak kering dan berderai. Ok bab susun LUV2 tu ikot kreativiti masing2 laa but satu jerr kena ingat yg susunannya kena searah...jgn ada yg terlentang terbaring pulak ek hehehe. Sbbnya nanti bila kita potong kek ni akan terlihat doktor LOVE dalam tu. Putri ada sertakan step2nya bole tengok ek. Ok laa taknak story banyak kita layan dulu resepinya jom jom...

P.S Damia ni kek khas buat mia k..tapi acik putri tak bole post laa...post gambo bole laa ekeke takpe acik putri tlg makankan ek...Hapi Besday yg Pertama mia cayang luv u n mamanya muah2...


BAHAN2 TUK BENTUK LOVE (GUNA LOYANG 6X6X1)

- 2 BIJI TELUR GRED A
- 40 GM GULA KASTOR
- 50 GM TEPUNG GANDUM
- 1 SUDU KECIL TEPUNG SUSU
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL PENUH OVALETTE
- 30 GM MINYAK MASAK
- 2 WARNA PILIHAN



CARA2NYA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN KECUALI MINYAK MASAK KEDALAM MANGKUK MIXER. PUKUL BAHAN2 DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG PEKAT.

2. MASUKKAN MINYAK MASAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SPATULA HINGGA RATA.

3. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. LETAK WARNA PILIHAN DAN KACAU RATA. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG BERASINGAN.

4. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER ATAU PARCHMENT PAPER.

5. PIPEKAN KEDUA2 ADUNAN BERSEBELAHAN ANTARA SATU SAMA LAIN KEDALAM LOYANG.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. AGAK2 DAH KEPERANGAN DAN KEK MENGECUT DARI TEPI LOYANG KIRA DAH MASAK LAA TU. ANGKAT DAN SEJUKKAN.

7. GUNAKAN ACUAN LOVE DAN TERAP KEK YG TELAH SEJUK TADI. SIMPAN DALAM TPPERWARE DAN KITA BUAT PULAK KEK PUTIHNYA.



BAHAN2 TUK KEK (GUNA LOYANG 7X7X3)

- 4 BIJI TELUR GRED A
- 80 GM GULA KASTOR
- 100 GM TEPUNG GANDUM
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU BESAR PENUH OVALETTE
- 1 SUDU KECIL WARNA KUNING

- 60 GM MINYAK MASAK

CARA2NYA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN KECUALI MINYAK MASAK KEDALAM MANGKUK MIXER. PUKUL BAHAN2 DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG PEKAT.

2. MASUKKAN MINYAK MASAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SPATULA HINGGA RATA. SAMA JUGA MASUKKAN DALAM PIPING BAG SUPAYA MUDAH.

3. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER ATAU PARCHMENT PAPER.

4. PIPEKAN SEDIKIT ADUNAN MENUTUPI LOYANG DAN SUSUN BENTUK LOVE DIATASNYA. INGAT YERR SEARAH SEPERTI DALAM GAMBAR.

5. PIPEKAN ADUNAN KEK MENUTUPI BENTUK LOVE TADI DAN SUSUN LAGI BENTUK LOVE DIATASNYA.

6. AKHIR SEKALI PIPEKAN ADUNAN TERAKHIR MENUTUPI BENTUK LOVE TADI.

7. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 35-40 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

*** INGAT YERR PASTIKAN KEK MASAK SEPENUHNYA. JIKA WAKTU 35 MINIT TAMAT,TEST DITENGAH2 KEK MENGGUNAKAN LIDI DAN SEKIRANYA LIDI LICIN BERMAKNA SUDAH MASAK. SEKIRANYA LIDI MASIH ADA SISI ADUNAN BAKAR LAGI SELAMA 5-10 MINIT. JGN PERNAH BUANG ADUNAN KEK...KALAU MASIH TAK MASAK JUGA BIAR KAN LAMA SEDIKIT INSYAALLAH PASTI MASAK. ***

SELAMAT MENCUBA!!!









FOR THIS RECIPE