Sunday, 3 March 2013

DEALOVA CAKE

Selamat malam teman2 cayang. Aduhaiii sambil menulis sambil dengar lagu aril bermain sendiri kat page ni ternyanyi seyyyy fuhh feeling pulak malam2 ni hehehe. Mmg ganjil tau kena pulak dengan lagu aril tu tapi apa yg ganjil ek hua2 sajerr jerr hahahaha. Actually ni haa putri nak sharekan resepi kek yg putri buat ari tu sempena ulang tahun blog ni...wahh melampau blog pun nak celebrate siap buat kek lak huhu ngengader kan. Alaa tak salah pun kan sbbnya sambil celebrate masukkan resepi sekali kan kan. Sambil menyelam togok air muahahaha gurau jerr. Sama laa juga sambil buat mencekik hehehe. Putri kena laa rasa dulu baru putri bole share@persembahkan pada u aollss kan. Kali ni putri cuba buat kek dari resepi yg sedia ada...cuma olah sana sini sikit jerr. Tu pun nasib baik menjadi fuhhhh legaa. Loyang pertama dah licin dikerjakan anak2 dan hubby tu yg buat lagi. Yg kali ni lebih baik dari yg pertama sbb warna dia lebih jelas lebih menarik...yerr kerr...yerr laa tu hahaha. Yg pastinya kek ni sangat2 lembut cam tak yah kunyah gitu telan jerr cam ular hehehehe. Actually u aollss bole pilih jenis kek yg u guys suka dan olahkan iannya menjadi seperti ni. Tak susah pun teman2 semua...putri ni jenis suka buat yg MUDAH amik resepi yg semua bahan2 masuk lam mangkuk pukul semua sekali...haa yg tu menjadi pilihan putri. Kalau U guys nak ikot resepi yg putri buat ni pun ok jerr sangat dialu2kan mencubanya. I just love kek yg rasa dia moist tak kering dan berderai. Ok bab susun LUV2 tu ikot kreativiti masing2 laa but satu jerr kena ingat yg susunannya kena searah...jgn ada yg terlentang terbaring pulak ek hehehe. Sbbnya nanti bila kita potong kek ni akan terlihat doktor LOVE dalam tu. Putri ada sertakan step2nya bole tengok ek. Ok laa taknak story banyak kita layan dulu resepinya jom jom...

P.S Damia ni kek khas buat mia k..tapi acik putri tak bole post laa...post gambo bole laa ekeke takpe acik putri tlg makankan ek...Hapi Besday yg Pertama mia cayang luv u n mamanya muah2...


BAHAN2 TUK BENTUK LOVE (GUNA LOYANG 6X6X1)

- 2 BIJI TELUR GRED A
- 40 GM GULA KASTOR
- 50 GM TEPUNG GANDUM
- 1 SUDU KECIL TEPUNG SUSU
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU KECIL PENUH OVALETTE
- 30 GM MINYAK MASAK
- 2 WARNA PILIHAN



CARA2NYA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN KECUALI MINYAK MASAK KEDALAM MANGKUK MIXER. PUKUL BAHAN2 DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG PEKAT.

2. MASUKKAN MINYAK MASAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SPATULA HINGGA RATA.

3. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN. LETAK WARNA PILIHAN DAN KACAU RATA. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG BERASINGAN.

4. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER ATAU PARCHMENT PAPER.

5. PIPEKAN KEDUA2 ADUNAN BERSEBELAHAN ANTARA SATU SAMA LAIN KEDALAM LOYANG.

6. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. AGAK2 DAH KEPERANGAN DAN KEK MENGECUT DARI TEPI LOYANG KIRA DAH MASAK LAA TU. ANGKAT DAN SEJUKKAN.

7. GUNAKAN ACUAN LOVE DAN TERAP KEK YG TELAH SEJUK TADI. SIMPAN DALAM TPPERWARE DAN KITA BUAT PULAK KEK PUTIHNYA.



BAHAN2 TUK KEK (GUNA LOYANG 7X7X3)

- 4 BIJI TELUR GRED A
- 80 GM GULA KASTOR
- 100 GM TEPUNG GANDUM
- 1 SUDU BESAR TEPUNG SUSU
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU BESAR PENUH OVALETTE
- 1 SUDU KECIL WARNA KUNING

- 60 GM MINYAK MASAK

CARA2NYA

1. MASUKKAN SEMUA BAHAN KECUALI MINYAK MASAK KEDALAM MANGKUK MIXER. PUKUL BAHAN2 DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG PEKAT.

2. MASUKKAN MINYAK MASAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN SPATULA HINGGA RATA. SAMA JUGA MASUKKAN DALAM PIPING BAG SUPAYA MUDAH.

3. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER ATAU PARCHMENT PAPER.

4. PIPEKAN SEDIKIT ADUNAN MENUTUPI LOYANG DAN SUSUN BENTUK LOVE DIATASNYA. INGAT YERR SEARAH SEPERTI DALAM GAMBAR.

5. PIPEKAN ADUNAN KEK MENUTUPI BENTUK LOVE TADI DAN SUSUN LAGI BENTUK LOVE DIATASNYA.

6. AKHIR SEKALI PIPEKAN ADUNAN TERAKHIR MENUTUPI BENTUK LOVE TADI.

7. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 35-40 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

*** INGAT YERR PASTIKAN KEK MASAK SEPENUHNYA. JIKA WAKTU 35 MINIT TAMAT,TEST DITENGAH2 KEK MENGGUNAKAN LIDI DAN SEKIRANYA LIDI LICIN BERMAKNA SUDAH MASAK. SEKIRANYA LIDI MASIH ADA SISI ADUNAN BAKAR LAGI SELAMA 5-10 MINIT. JGN PERNAH BUANG ADUNAN KEK...KALAU MASIH TAK MASAK JUGA BIAR KAN LAMA SEDIKIT INSYAALLAH PASTI MASAK. ***

SELAMAT MENCUBA!!!









FOR THIS RECIPE

12 comments:

  1. terima kasih atas perkongsian resepi dari puteri manja.... jelas dan ikhlas sgt tutorialnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii dearr...sama2 kasih...terimakasih dah sudi singgah disini....

      Delete
  2. tq puteri kongsi resepi yg kiut miut ni...terpikir jgk mcmana lah boleh buat love2 kat dlm kek...ooo rupa kat blog puteri ada jawapannya..bak kata anajingga jelas dan ikhlas...tq puteri :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii ida....sama2 kasih dearr...thks juga dah sudi singgah disini....senang kan nak buat haa nanti try buat tau hehehe ^_^

      Delete
  3. Salam Puteri ku sayang...nak tanya sikit, masukkan semua sekali bahan kecuali minyak dlm mangkuk mixer tu...maknanya masukkan sekali ngan gandum jg ke....sori ya tanya sebab confuse sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr ku sayang....yes sayang masuk semua sekali termasuk tepung tu kecuali minyak...mmg resepi ni mudah tau tak yah nak masuk satu2...all in gitu hehee

      Delete
  4. Thanks Puteri atas explaination tuh...yeah!!!malam nie boleh buat.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem dearr...selamat mencuba...makan tu ingat kita tau yang hehehe ^__^

      Delete
  5. Akak... Tektur kek2 akak cantik je...akak pakai oven ape??? Cz sy klu bakar kek msti atas n bawah kek kne kikis dulu...huhuhuhu..mkn tgh je.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii dearr...akak guna oven yg lekat pada kabinet...brand turbo..dah 8 tahun pakai...tuk u dearr perhaps u bole cover atas kek bila dan agak coklat...maknanya bila dah lebih 30minit buka oven dan tutup bahagian atas kek dengan aluminium foil so sekurang2nya kek tak hangus...cuba try k...

      Delete