Assalamualaikum teman2 ku cayang. Masih setiap kah anda disana? kerr dah majok ni hehe. Jgn majok2 buruk bebenor dan tua2 majok kalau cam putri majok takpe tau muahahaha...terlebih sudah ngee. Seperti yg dijanjikan tadi balik keje terus masuk sini tau sbb nak share resepi pada u guys. Haa ni laa dia roti bun yg putri cuba semalam tu. Dasyat tau dia membukit...menjadi2 dia naik huhu. Mmg dah lama putri dok aim jerr resepi bun ni. Asal putri nampak jerr resepi ni putri tenung tajam kerr arah resepi tu hehehe.. Kalau mata ni ada api dah terbakar dah semua resepi2 yg ada tau hehehe. Ikutkan banyak betul resepi yg terdapat dalam internet ni. Dulu pernah try buat tapi kejadiannya sangat memilukan hati beta...ibarat rotinya bila baling ke dinding terpelanting kerr arah putri balik...hahahaha. Tu yg serik kejap tak berani nak try buat. Dalam internet ni banyak woo pilihan. Setelah putri kaji satu persatu blog2 org...blog dari jintanmanis menarik perhatian putri. Mudah dan bahannya senang dapat. Dia menggunakan tepung roti tapi putri malas nak kerr kedai putri guna jerr tepung gandum. Fuulllaamakkk kejadiannya sungguh AWESOME (hahaha)...tetap lembut dan gebus jerr. Mmg lepas ni tak payah laa nak cari bun burger lagi....bole buat sendiri dan yg PASTI dijamin halal u hehehe. Okay guys apa lagi duk termenung tu...resepi dah kluar ni...jom laa serbu kedai sekarang jugak. Kalau kedai tutup kita kasi KOPAK itu kedai ek hahaha. Dahsyat tau sampai nak kopak2 lak...jgn tau lalink...kang tak pasal2 kena kapak lak ngan tuan tanah tak masuk modal tau hehehe. Takpe kaji dulu apa yg tertulis pastu bole laa memulakan operasi tau. Ok laa jom2..mak pun nak bobok dah ni...selamat mencuba!!!
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 12 BIJI)
- 600 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 4 SUDU BESAR GULA (6O GM)
- 1 SUDU KECIL GARAM
- 4 SUDU BESAR SUSU TEPUNG (30 GM)
- 1 PAKET DRY YEAST (11GM)
- 100 GM MARGERIN/BUTTER
- 1 BIJI TELUR GRED A (DIKOCOK DAN ASINGKAN SEDIKIT TUK SAPUAN PADA ROTI)
- 320 ML SUSU SEGAR
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 12 BIJI)
- 600 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 4 SUDU BESAR GULA (6O GM)
- 1 SUDU KECIL GARAM
- 4 SUDU BESAR SUSU TEPUNG (30 GM)
- 1 PAKET DRY YEAST (11GM)
- 100 GM MARGERIN/BUTTER
- 1 BIJI TELUR GRED A (DIKOCOK DAN ASINGKAN SEDIKIT TUK SAPUAN PADA ROTI)
- 320 ML SUSU SEGAR
- SEDIKIT BIJAN
EGG WASH (SAPUAN PADA ATAS ROTI SEBELUM DIBAKAR)
SEDIKIT TELUR YG DI ASING TADI + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR + ½ SUDU KECIL MADU DAN KACAU RATA.
CARA2NYA
1. SEKIRANYA MENGGUNAKAN BM (BREAD MAKER) BOLE LAA MASUKKAN CECAIR TERDAHULU BARU BAHAN2 KERING DAN AKHIR SEKALI YEAST. IKUT PANDUAN PADA BM ANDA YERR. ON KAN DAN TUNGGU SIAP. SETERUSNYA IKUT LANGKAH 3.
2. SEKIRANYA MENGGUNAKAN TANGAN MAKAN BAHAN2 KERING DISATUKAN DAHULU KEMUDIA DI IKUTI PULA TELUR DAN BUTTER. GAUL HINGGA BAHAN MENJADI HABUK ROTI. AKHIR SEKALI BARU MASUKKAN SUSU. ULI HINGGA LEMBUT DAN ELASTIK. PERAT SELAMA 1 ATAU 2 JAM SEHINGGA ADUNAN NAIK 2 KALI GANDA.
3 KLUARKAN ADUNAN DAN TUMBUK2 BAGI MENGELUARKAN ANGIN. BAHAGI ADUNAN KEPADA 12 BAHAGIAN YG SAMA BANYAK. KIRA2 SATU DOH DLM 110GM-120GM. BULATKAN CANTIK2 DAN MASUKKAN ADUNAN KEDALAM RAMEKIN YG TELAH DIGRIS.
4. PERAP/REHATKAN DOH SELAMA 20-30 MINIT. BIARKAN DOH NAIK MENGIKUT ACUAN RAMEKIN. SAPUKAN EGG WASH PADA ATAS ROTI DAN TABUR SEDIKIT BIJAN.
5. BAKAR ADUNAN MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH PADA SUHU 180C SELAMA SELAMA 8-10 MINIT DAN TUKARKAN KEPADA API BAWAH SAHAJERR SELAMA 5-7 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING. SEKIRANYA BAKAR MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH SELAMA 15 MINIT WARNA PADA ATAS ROTI AKAN CEPAT HANGUS.
SELAMAT MENCUBA!!!
*** RESEPI ASAL MENGGUNAKAN TEPUNG ROTI TAPI PUTRI MALAS NAK PI KEDAI PUTRI GUNA TEPUNG GANDUM JERR DAN HASILNYA TETAP TERBAIK!!!***
EGG WASH (SAPUAN PADA ATAS ROTI SEBELUM DIBAKAR)
SEDIKIT TELUR YG DI ASING TADI + 1 SUDU BESAR SUSU SEGAR + ½ SUDU KECIL MADU DAN KACAU RATA.
*** PUTRI GUNA ACUAN RAMEKIN SIZE 3½ INCI LEBAR. PASTIKAN SETIAP RAMEKIN DISAPU DENGAN MAJERIN/BUTTER SEBELUM DIGUNAKAN. ***
CARA2NYA
1. SEKIRANYA MENGGUNAKAN BM (BREAD MAKER) BOLE LAA MASUKKAN CECAIR TERDAHULU BARU BAHAN2 KERING DAN AKHIR SEKALI YEAST. IKUT PANDUAN PADA BM ANDA YERR. ON KAN DAN TUNGGU SIAP. SETERUSNYA IKUT LANGKAH 3.
2. SEKIRANYA MENGGUNAKAN TANGAN MAKAN BAHAN2 KERING DISATUKAN DAHULU KEMUDIA DI IKUTI PULA TELUR DAN BUTTER. GAUL HINGGA BAHAN MENJADI HABUK ROTI. AKHIR SEKALI BARU MASUKKAN SUSU. ULI HINGGA LEMBUT DAN ELASTIK. PERAT SELAMA 1 ATAU 2 JAM SEHINGGA ADUNAN NAIK 2 KALI GANDA.
3 KLUARKAN ADUNAN DAN TUMBUK2 BAGI MENGELUARKAN ANGIN. BAHAGI ADUNAN KEPADA 12 BAHAGIAN YG SAMA BANYAK. KIRA2 SATU DOH DLM 110GM-120GM. BULATKAN CANTIK2 DAN MASUKKAN ADUNAN KEDALAM RAMEKIN YG TELAH DIGRIS.
4. PERAP/REHATKAN DOH SELAMA 20-30 MINIT. BIARKAN DOH NAIK MENGIKUT ACUAN RAMEKIN. SAPUKAN EGG WASH PADA ATAS ROTI DAN TABUR SEDIKIT BIJAN.
5. BAKAR ADUNAN MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH PADA SUHU 180C SELAMA SELAMA 8-10 MINIT DAN TUKARKAN KEPADA API BAWAH SAHAJERR SELAMA 5-7 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING. SEKIRANYA BAKAR MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH SELAMA 15 MINIT WARNA PADA ATAS ROTI AKAN CEPAT HANGUS.
SELAMAT MENCUBA!!!