Tajul - Sedalam-Dalam Rindu (Official Music Video)

Tuesday, 23 July 2013

BAKLAVA

Selamat pagi teman2 semua. Pastinya dah bersahurkan. Masa berjalan begitu pantas sekali sampai tak terkejar. Mana umah masih tonggang pecah ribut taufan hehehe then kuih muih masih dalam process baju lagi adoiiiyaaiiii sabo jerr laaa huhu. Takpe2 putri dah set timing siap buat jadual supaya putri tak last minit buat semua2 benda. Kalau bole seminggu b4 raya nak goyang pinggul jerr muahahaha. Yerr laa kan dah berapa tahun lepas2 tu asyik last minit jerr...cik hubby asyik sound jerr laa huhuhu. InsyaAllah putri BOLE!!! wah semangat gitu seyy ngee. Anyway ari ni putri nak share resepi yg sekian lama berzaman berjanggut putri dok simpan resepi ni tau huhu. Baklava ni ada org tu buat sejak tahun 2010 lagi by Linda Oon kalau tak silap tapi sayangnya belom ada yg buat feed back pasal manisan dari Turki ni. Makanan ni katanya manisan org2 Turki tapi sekarang dah terkenal dibeberapa negara. Kalau tengok kat YT mmg melambak2 mat2 saleh ni buat siap dengan stepnya sekali tau. Tak susah pun nak buat bahan pun senang jerr dapat. Hanya yg mahalnya kulit fillo ni dan juga kekacangnya. Kacang tu terpulang pada masing2 nak letak apa pun bole tak semestinya ikot resepi tau. Tau jerr laa putri ni suka pada BADAM jerr. Kacang lain very the pantang tunggu lepas hari muahahahaha asal bole jerr tau mak ni huhu. Anyway manisan ni adoiiyaiii manis semanis senyuman mak ni haa kalau makan semut dok merayap kat mulut mak tau hehehe tapi keseluruhannya semua blend together so just nice laa. Lagi pun mak kat sini kan dah try dulu so dah adjust mana2 yg patut. Kira cam potong ikan dah buang sisik potong ekor buang janggut buang misai hahaha. Seriously makanan ni kalau beli mmg terangkat harga dia. Bole bengkok leher kalau dengar harga dia tau...tu baru dengar lom bayar kalau bayar naik menggigil tangan siap bye2 kat duit tu lagi wahahahaha. So apa kata u aollss semua try buat sendiri for the family. Mmg berbaloi puas makan kalau buat sendiri tau. Ok laa apa kata kita lihat resepinya ek...Jom jom...

P.S Putri buat separuh dari adunan asal so boleh dapat dalam 20-24 kepingan kecil.


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 20-24 KEPING) 

- 100 GM BAKED ALMONDS DITUMBUK KASAR2
- 100 GM BAKED CASHEWS DITUMBUK KASAR
- 30 GM GULA KASTOR

- ½ SUDU KECIL CINNAMON POWDER
- 180 GM BUTTER DICAIRKAN DAN DISEJUKKAN
- 1 KOTAK FILLO PASTRY OF 375 GM GUNA SEPARUH

*** PUTRI GUNAKAN LOYANG LOOSE BASE TIN SIZE 7" BAGI MEMUDAHKAN KITA TUK KLUARKAN BAKLAVA NI. KACANG PULA SEBAIKNYA GUNAKAN KACANG YG SUDAH SEDIA DIBAKAR KALAU MENTAH KENA BAKAR SENDIRI DAN HASILNYA KURANG RANGUP KALAU TAK PANDAI BAKAR. ***

SIRAP BAKLAVA

- 100 ML AIR
- 60 GM GULA KASTOR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 50 ML MADU


CONTOH PAKET YG PUTRI GUNAKAN




CARA2 BAKLAVA

1. SATUKAN KEKACANG, GULA DAN CINNAMON GAUL RATA. KETEPIKAN.

2. LOYANG LOOSE BASE TIN DISAPU DENGAN BUTTER CAIR. BAHAGIAN LUAR LOYANG DIBALUT DENGAN ALIMINIUM FOIL(BUTTER TU AKAN MELELEH KLUAR DARI LOYANG SO PUTRI ALAS/BALUT DENGAN ALIMINIUMU FOIL). UKUR FILLO PASTRY BESAR MANA YG HENDAK DIGUNAKAN DAN POTONG MENGIKOT SIZE LOYANG. SELEBIHNYA DISIMPAN.

3. AMBIL SEHELAI FILLO DAN LETAK DALAM LOYANG SERTA SAPUKAN BUTTER CAIR KESELURUHAN KULIT FILLO SEPERTI DALAM GAMBAR. ULANGI SEBANYAK 8 KEPING. SETIAP KEPINGAN HARUS DISAPU BUTTER CAIR.

4. PASTIKAN SETIAP KALI FILLO DIAMBIL SATU PERSATU, FILLO YG LAIN DITUTUP DENGAN TUALA KERING TUK MENGELAKKAN FILLO DARIPADA KERING DAN RAPUH.

5. SETELAH 8 KEPING TABURKAN SEBAHAGIAN KEKACANG TADI DAN LETAK FILLO DIATASNYA SERTA SAPUKAN BUTTER CAIR PADA SETIAP KEPINGAN. SAMA JUGA ULANGI PROCESS MELETAK FILLO SEBANYAK 6-7 KEPING.

6. TABUR LAGI KEKACANG DAN LETAK FILLO TERAKHIR SEBANYAK 10 KEPING. JGN LUPA YERR SETIAP KEPINGAN HARUS DISAPU BUTTER. LAPISAN DAN KETINGGIAN TERPULANG PADA MASING2.

7. GUNAKAN PISAU YG TAJAM, POTONG BAKLAVA MENGIKOT SIZE YG ANDA INGINI.

8. BAKAR PADA SUHU 170C-180C SELAMA 45 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SEKIRANYA ADUNAN ATAS CEPAT GARENG DAN BERTUKAR WARNA SETELAH LEBIH SETENGAH JAM, TUTUP ADUNAN ATAS DENGAN ALIMINIUM FOIL.


9.SEMENTARA MENUNGGU BAKLAVA MASAK KITA BUAT SIRAP DIA. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN MASAK ATAS API YG SEDERHANA. DIDIHKAN SELAMA 10 MINIT DAN MATIKAN API. DIBIARKAN SEJUK. SIRAP HARUS KELIHATAN PEKAT. SEKIRANYA TERLALU PEKAT BOLE TAMBAH AIR BEGITU JUGA SEBALIKNYA.

10. BAKLAVA YG TELAH MASAK DAN MASIH PANAS LAGI DISIRAM SIRAP DIATASNYA MENGGUNAKAN SUDU ATAU SENDUK. KETIKA MASIH PANAS JGN TUTUP BAKLAVA BAGI MENGELAKKANNYA DARIPADA SOGGY.

SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER BAKLAVA : LEANNE
SUMBER SIRAP : LINDA OON
OLAHAN : PUTERI MANJA







BAKLAVA YG MASIH PANAS DAN BELOM DISIRAM SIRAP.




BAKLAVA YG TELAH DISIRAM SIRAP KELIHATAN BERKILAT. WALAUPUN DAH SIRAM SIRAP BAKLAVA TETAP CRISPY TAU.









FOR THIS RECIPE


Saturday, 20 July 2013

WADEH UDANG

Diam tak diam dah lebih seminggu kita berpuasa kan. Process kemas mengemas masih tertangguh sbb putri tengah menghabiskan buat kuih tempahan terdahulu. Jahitan masih menanti tka sentuh lagi tu aduhaiii. So teman2 kalau agak2 putri tak share apa2 tu biasa laa bz yg amat sangat. Lepas2 ni tak tau laa bila putri bole share resepi2 lagi ek. Putri akan cuba masukkan sekurang2nya 1 resepi laa pada setiap minggu takot pulak u guys miss me pulak kan kan kan ekekeke. Addicted to my cooking kejap2 tekan page putri betul tak...kannn putri tau hahahaha...apa jerr noncen tau putri. Sajerr gurau senda....seriously Im trying my very best to update new recipes for u guys but sometimes u know laa time always run2 how to catch muahahahaha lol...hahaha. Dah mulaa daa apalah putri ni...huhu. Ok nak citer sikit pasal resepi kali ni. 2 hari lepas puteri ada beli wadeh udang ni kat bazar ramadhan. Mmg dah lama tak masuk bazar so tak tau makanan2 kat bazar dah melambung naik. So beli laa wadeh udang ni...3 for $2.50. Makkkk aiiiii terbesau mata putri jap tau...mahalnyaaaa dulu 3 for $1...tu berapa tahun zaman jepun kot muahahaha. Aduhaiiii kalau wadehnya besau takpe juga ni alahaiiii anak jerr huhuhu. Terkulat2 putri tau...udang dia laak makk oiiii anak udang yg tak sempat lagi nak membesar digunakan hehehehe. Dasyat tul laa...so balik umah terus cari resepi. Tu yg termasuk...ter ek tak sengajerr tau ekekeke...masuk blog bro rozzan...thks bro for sharing the resepi. Banyak juga yg telah mencubanya rata2 copy paste laa hehehe tapi putri lebih suka letak cara putri sendiri. Malahan banyak yg putri adjust mengikot citarasa putri laa. Pendek kata wa punya suka mahhh muahahahaha. Ttg rasa wadeh ni ikot tekak putri laa...I would say tip top 1st class beb....yennadehh?? lu takda percaya...lu bole blah ekekekeke....gurau jerr. Well apa kata u aollss try buat pasti tak nyesal...try laa baru tau kan. Jom kita salin resepinya esok pagi2 kita serbu kedai mamak ek hehehehe...jom jom...

P.S korg tengok semua cam menjadi kan kan tapi ada juga yg senget benget tau tapi masih bole makan no hal. Lembut didalam ranggup diluar. Trust me mmg enak bersarang2 dalam tu tau hehehe cer tengok pic hehehe...^_^



BAHAN2NYA DAPAT 14 KEPING

- 100 GM TEPUNG URID DHAL DIAYAK
- 200 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BIKARBONATE OF SODA DIAYAK
- 1 SUDU KECIL YEAST
- ½ SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA

- SEDIKIT SERBUK LADA PUTIH
- 1 SUDU BESAR JINTAN HALUS DIGORENG TANPA MINYAK DAN DITUMBUK LUMAT

- 1 BATANG CILI HIJAU DIHIRIS2
- 1 BIJI BAWANG BESAR SIZE KECIL DI TUMBUK LUMAT ATAU POTONG DADU PUN BOLE
- 4 TANGKAI DAUN KARI DIHIRIS2 
- 250 ML AIR
- 14 EKOR UDANG SEGAR


*** JINTAN HALUS KALAU TAK MAU GORENG DULU PUN BOLE TAPI KALAU GORENG LAGI ELOK BAU DIA NAIK LEBIH ENAK GITU. DAUN KARI LAK KALAU PANJANG2 LEBAT BOLE PAKAI 2-3 TANGKAI. YG PUTRI PUNYA KEMETUT2 PAYAH TINGGI CAM TUAN YG BUAT WADEH NI MUAHAHAHAHA. ***


CARANYA2


1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS KECUALI UDANG. GAUL HINGGA RATA.

2. GUNTING BEBERAPA PLASTIK DAN SAPU MINYAK YG BANYAK DIATASNYA.

3. SCOOP 1 SUDU BESAR ADUNAN NI DAN LETAK ATAS PLASTIK YG BERMINYAK TADI.

4. LETAK SEDIKIT MINYAK DALAM MANGKUK. SAPUKAN MINYAK PADA TAPAK TANGAN DAN RATAKAN ADUNAN DENGAN HUJUNG JARI. TEPI2NYA DIBETULKAN.

5. RENDAM JARI TUNJUK DALAM MINYAK DAN BUAT LUBANG DITENGAH2 ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR.

6. KALAU BOLE MASUKKAN SEDIKIT MINYAK DITENGAH2 LUBANG TU. 

7. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DENGAN API YG KECIL. BILA MINYAK DAH PANAS TAMPALKAN UDANG DIATASNYA DAN TEKAN SIKIT.

8. ANGKAT PLASTIK DAN TERBALIKKAN DALAM KUALI. JGN SAMPAI PLASTIK TERMASUK PULAK. HATI2 YERR ADUNAN AKAN SEDIKIT MELETUP2 KETIKA MENGGORENGNYA...TERKEJUT MAK TAU BILA DIA LETUP2 HEHEHE. GORENG HINGGA KEKUNINGAN YERR.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : BRO ROZZAN
OLAHAN : PUTERI MANJA














FOR THIS RECIPE


Tuesday, 16 July 2013

ROTI ARAB

Fuhhhhh roti arab ni mmg tersedap seduniaaaaa...yaa haaabibi yaaa maulana yaa sedap yaa tak tahan mau makan laaa....hehehe. To sofinar thks dearr for sharing terbaik 100 star putri nak kasi tau huhuhu. Pada u aolss semua pokoknya aollsss kalau tak try korg mmg nak kena kejar ngan galah tau muahahahaha bukan paksa tapi mmg nak dera hehehe nak sangat korg try laa. Roti ni ada jual kat kedai2 makan and is not cheap tau so kalau u aolss tau buat sendiri kan berbaloi. Kalau tak nak buat yah sudah ada mak kisah hahaha kurang2 mak tak mau geng hua3...apa jerr...anyway u aolsss should try....sangat2 rekomen tak tau dah berapa ratus kali ku cuba wahhh ratus seyyy cam real jerr hehehe anyway tip top beb.!!!! jgn tak jadi haaa jom jom... Oh yah beberapa keeping gambar yg diatas adalah yg terbaru yg ada ayam seketui tu...tu pic lama tau hehehe.





BAHAN-BAHAN ( 10 ORG MAKAN )

• 2 SUDU BESAR MENTEGA
• 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
• 2 SUDU BESAR GULA PASIR
• 300 ML AIR SUAM
• 1 SUDU KECIL YEAST
• 500 GM TEPUNG GANDUM

CARA-CARA

1. MENTEGA, MINYAK DAN GULA DIBANCUH DENGAN AIR SUAM HINGGA SEMUANYA LARUT.

2. TEPUNG DI GAUL DENGAN YEAST.

3. KEMUDIAN CAMPUR SEMUA BAHAN DAN ULI HINGGA LICIN DAN KENTAL. TAK LEKAT PADA MANGKUK.

4. PERAP SELAMA 1 JAM TUTUP ADUNAN DENGAN PLASTIK CLING. 

5. ULI SEMULA DAN BUAT BULAT2 DALAM 18-20 BIJI. REHATKAN 10 MINIT.

6. KEMUDIAN CANAI NIPIS LEBIH KURANG 0.4 CM.

7. PANASKAN MINYAK DAN GORENG SEBIJI2, TUNGGU HINGGA ROTI KEMBUNG DULU BARU TERBALIKKAN.

8. SEDAP DIMAKAN BERSAMA KARI AYAM DAN DAGING....KALAU SAMBAL TUMIS PUN SODAP!!!!


SELAMAT MENCUBA!!!!!

SUMBER : SOFINAR
OLAHAN : PUTERI MANJA




















FOR THIS RECIPE

Monday, 15 July 2013

SNOWY CHOCOLATE SPONGE CAKE

Assalamualaikum. Wah diam tak diam dah 6 hari kita berpuasa. Cepat betul masa berlalu kan...banyak lagi keje2 yg belum diselesai. Kena speed up ni huhuhu. Oh yerr...ari ni putri ada buat kek ala2 kek besday gitu hahaha. Well takde besday sapa2 pun sajerr buat sbb teringin nak makan kek. Tak tau dah berapa bulan lamanya asyik buat kek org sampai sendiri punya tak buat2 mana aci kan kan. Teringin tu bukan sbb ngidam ek No No No...neyhee neyhee...andwae...hehehe...bahaya kalau ngidam. Company pun dah lama terkubur muahahahaha. Anyway sajerr tekak nak makan kek maka terhasil laa ciptaan yg kes redah sampai rebah hehehe. Haa ni laa dia kek yg putri bagi nama siap doa selamat lagi ok haha...nama pun canggih tak mau kalah ada snowy2 lak huhu. Rasa kek ni...yaaaa ampunnn mak dibah mak debab...maut betul rasa dia tau hehehe. Tengah duduk makan terus terbangun terloncat2 cam katak ekekekeke over2. Tu kira dah recharged battery yg tengah weak bila makan kek ni cam kena kejutan electrik tau makan jerr terus kejang2 hahahahaha. Tak caya try lerr baru tau...kalau tka kejang2 tu normal laa hidup anda tau wahahahaa. Ok laa putri dah mula tau kelaut kalau citerr lawak2 mmg tergelak sendiri bila type apa jerr mak ni kan huhu. Jom laa tunggu apa lagi...takkan nak tunggu laki baru nak salin resepi kan kan hahaha. Oh yahh terlupa lak...kek yg putri gunakan adalah kek span coklat dari resepi Rehal. Dear thks tau mmg kek span ni very the amazing tak retak seribu pun I like hehe. K laa jom jom...



BAHAN2 KEK SPAN

- 100 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- ½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- 90 GM GULA KASTOR
- 3 BIJI TELUR GRED A
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 50 ML SUSU SEGAR
- 20 GM SERBUK KOKO DIAYAK
- 1 SUDU KECIL COKLAT PASTE
- 110 ML MINYAK MASAK

*** PUTRI GUNAKAN LOYANG 6" TUK DAPATKAN KETEBALAN YG PUTRI INGINKAN. PUTRI DAPAT 3 KEPING. BOLE JERR NAK GUNA LOYANG 7" TERPULANG. ***

BAHAN2 BUTTER CREAM FROSTING

BAHAN2NYA

½ BUKU BUTTER ABT 125 GM
- 1½ CAWAN GULA ICING(MMG BANYAK SBB NAK KASI PEKAT ADUNAN TU)
½ SUDU KECIL VANILA ESEN
- 1 SUDU BESAR WHIPPING CREAM
SEDIKIT COLOR PASTE


BAHAN2 COKLAT MOUSSE PUTIH

- 120 GM COOKING WHITE COKLAT
- 50 ML AIR
- 1 SUDU KECIL GELATIN
- 1 BIJI PUTIH TELUR
- 1 SUDU BESAR GULA KASTOR
- 100 ML WHIPPING CREAM




CARA2 KEK SPAN

1. GULA, TEPUNG, BAKING POWDER, OVALLETE DAN ESEN VANILA DIPUKUL HINGGA KEMBANG SEBATI.

2. SLOW KAN MIXER MASUKKAN SUSU, KOKO DAN COKLAT PASTE PUKUL LAGI HINGGA SEMUANYA SEBATI BERSATU.

3. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA.

4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN ATAU 2 BAHAGIAN BERGANTUNG PADA LOYANG YG HENDAK DIGUNAKAN.

5. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.



CARA2 BUTTER CREAM FROSTING

1. KACAU GULA DAN BUTTER MENGGUNAKAN SPECTULA DULU HINGGA RATA.

2. PUKUL BAHAN TERSEBUT MENGGUNAKAN MIXER PULA. PUKUL SAMPAI KEMBANG DAN SEBATI.

3. MASUKKAN ESEN VANILLA DAN WHIPPING CREAM. PUKUL HINGGA SEBATI.

4. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA DAN GAUL RATA.

6. PASTIKAN ANDA MENGGUNAKAN COLOR PASTE. KALAU GUNA CECAIR KENA LETAK GULA HALUS LEBIH BANYAK SBB ADUNAN AKAN CAIR DAN BERLEBIHAN MANISNYA PULAK SO SEBAIKNYA GUNAKAN PASTE YERR.

7. SETELAH KEK SEJUK SEPENUHNYA BOLE LAA SAPUKAN BUTTER CREAM DIATASNYA.


BAGI YG NAK LIHAT CARA APA LAGI BOLE KITA GUNAKAN KREM NI SILA KLIK SINI

CARA2 COKLAT MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 50ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. IA AKAN LARUT DENGAN SENDIRINYA. AWAS!!!! JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN TAK LARUT SEPENUHNYA.

2. CAIRKAN COKLAT MASAKKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOILER'. PUTIH COKLAT AGAK SUKAR TUK CAIR. SO AGAK2 PERIUK COKLAT DAH PANAS ANGKAT DAN KACAU2 IA SAMPAI CAIR.

3. BILA COKLAT DAH CAIR, MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT TADI. LETAK SEMULA DIATAS PERIUK AIR TADI DAH KACAU2 TUK PASTIKAN COKLAT BENAR2 CAIR BARU DIANGKAT DAN DISEJUKKAN SEBENTAR.

4. DALAM BEKAS LAIN PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR TAK JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR MASUKKAN GULA DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BENTUK KRIM DAN BERTANDUK JUGA.

6. MASUKKAN COKLAT CAIR DAN WHIPPING KRIM KE DALAM TELUR KACAU PERLAHAN2 SEHINGGA SEBATI. AWAS JGN TERCAIR LAK ADUNAN NI….PASTIKAN DIA TETAP GEBU BERTANDUK. SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA SETENGAH JAM SEBELUM DIGUNAKAN. SIAP TUK SAPU BEDAK PADA KEK HEHE...


BAGI YG NAK LIHAT BOLE BUAT APA LAGI TUK KREM NI SILA KLIK SINI

SELAMAT MENCUBA!!!!

SUMBER KEK : RAHEL BLOGSPOT
OLAHAN : PUTERI MANJA






FOR THIS RECIPE

Wednesday, 3 July 2013

REMPEYEK BONDA

Assalamualaikum teman2 semua. Mak tengah MOOD HAPPY gilerr ni tau hehehe. Sebelum tu maaf yerr terlewat sikit mak nak masukkan entry rempeyek ni. Bukan apa putri nak make sure setiap resepi yg putri sharekan kat sini adalah yg terbaik. Lebih2 lagi putri sendiri yg dah mencuba dan menghasilkannya. Like I said semalam putri baru 1st time buat so tak berapa nak confident tapi hari ni WAHHH MAK SENYUM SAMPAI KE TELINGA hehehe. Yeeehaaaa menjadi2 seyyy kali ni adunan lebih halus lebih tipis dan gareng yg amat sangat. Fuhhh tak terkata putri tadi masa mencuba kali kedua....banyak buat adjustment sana sini. Last2 menjadinya seperti bonda pernah buat setiap kali hari raya....ya Allah hapinya putri tau. Terimakasih Allah atas segalanya. Resepi asal dari bonda putri sendiri. Mak putri dah retired dah dia tak larat nak diri lama kat dapur. So now my turn amik alih....mak cakap sib baik laa sempat belajar buat rempeyek dari mak..awal2 masa mak kuat lagi tak mau belajar malas hahahaha. Bukan malas minat nak amik tau masa tu JAUHHHHH nun diseberang lautan hahaha. Anyway mum not to worry ek putri dah bole buat sebaik mak buat dulu. Ingat lagi masa nak order rempeyek dengan org lain...setiap kali rasa alahaiiii mesti not to my taste tau huhuhu. Seriously kalau u guys buat rempeyek...pastikan rempeyek tu ada rasa rempah ratus(tak perlu banyak bahan2 rempah ratus cukup 2-3 jenis dah membuat rempeyek u power trust me hehehe pasan lak) ianya tipis....ranggup dan kacangnya masak sekata. Haaa kalau u bole dapatkan semua katagori yg tersebut diatas...gerenti 1k% mesti org tanya resepinya dan siap puji2 lagi. Haa sama laa cam putri buat ni kira katagori A gitu muahahahahaha pasan maut tau mak ni ekekeke. Alaaa apa pun ikhlas dari lubuk hati putri nak kongsikan resepi BONDA putri yg tiada tandingan. Mohon ampun terdahulu sekiranya ada kekurangan yg terdapat dalam setiap resepi yg putri kongsikan. Dengan ini tirai cookies munchy ditutup bagi memberi laluan kepada juadah masakkan berbuka pula...nantikan resepi2 seterusnya dari blog putri yerr....luv ya guys!!! jomm salin resepinya sekarang juga pi buat tau hehehe jom jom.


BAHAN2NYA

- 350 GM TEPUNG BERAS
- 1 BIJI TELUR DIKOCOK RATA
- 600 ML AIR BIASA
- 1 KOTAK KECIL SANTAN OF 200ML
- ¼ SUDU KECIL KAPUR SIRIH
- 1½ SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- 2 SUDU BESAR KETUMBAR
- 3 SUDU BESAR JINTAN HALUS
- 10 GM IKAN BILIS
- 3 ULAS BAWANG PUTIH

***BAHAN TABUR***

- SECUKUP KACANG TANAH YG KECIL
- SECUKUP IKAN BILIS JIKA MAU (PUTRI TAK LETAK)


*** MENERUSI PENGALAMAN PUTRI...SETIAP ADUNAN TIDAK DISYORKAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK. DAH BANCUH TERUS BUAT TU JAM OK. DALAM SETIAP RESEPI REMPEYEK SEKIRANYA ADA TERKANDUNG BAWANG MERAH IANYA AKAN MEMBUAT REMPEYEK CEPAT LEMAU SO JGN NAK TEST LETAK YERR HEHE. KANDUNGAN AIR KAPUR JUGA MEMAINKAN PERANAN BESAR DALAM PROCESS MEMBUAT REMPEYEK. JIKA TERLEBIH IANYA AKAN RASA PAHIT JIKA TERKURANG IANYA TIDAK AKAN MASAK DENGAN SEMPURNA. SEBAIKNYA IKOT RESEPI YG TERTERA. KACANG TANAH PULA BELI JENIS YG KECIL LEBIH ENAK DAN LEMAK BERBANDING YG BESAR.***





CARA2NYA

1. BLENDER SEMUA BAHAN2 KERING DENGAN SANTAN DAN KAPUR. JGN LUPA BASUH DULU JINTAN DAN KETUMBAR.

2. TELUR YG TELAH DIKOCOK DIMASUKKAN KEDALAM TEPUNG BERAS TADI. TUANG BAHAN2 BLENDA DAN AIR KEDALAM TEPUNG. KACAU RATA.

3. MASUKKAN ADUNAN TEPUNG NI KEDALAM BLENDER DAN BLEND SEBENTAR BAGI MENGHALUS DAN MERATAKAN TEPUNG DENGAN BAHAN2 LAIN.

4. PANASKAN MINYAK YG BANYAK DAN RENDAM ACUAN REMPEYEK KEDALAMNYA.

5. DENGAN API YG SEDERHANA MASAK REMPEYEK MENGIKUT ACUANNYA DAN SETIPIS BOLE. JGN LUPA TABUR KACANG DAN IKAN BILIS DIATAS SETIAP SIMBAHAN ADUNAN PADA ACUAN.

6. MASAK 4 KEPING DALAM SATU MASA SUPAYA TIDAK HANGUS DAN SENTIASA BALIK2KAN SUPAYA REMPEYEK MASAK SEKATA.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER INSPIRASI : BONDA KU
OLAHAN PUTERI MANJA








FOR THIS RECIPE

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...