Seperti yg putri janjikan..ni laa dia resepi kek yg putri nak share dengan u guys. Kek ni simple jerr cuma kek span coklat tapi dihiaskan dengan penuh coklat dan mousse. Mmg gabungan terbaik laa u aolls must try. Dari adunan asal putri buat setengah adunan jerr. Buatnya sampai 3 ketul sbb i know my gerl yg irah tu mmg peminat kek coklat. Tengok2 lepas masak belom simbah coklat 1 loyang dah kena ngap...licin. Then loyang kedua just siram ganache...fuhh sekelip mata licim juga. My gerl cakap sedapnya sampai dia makan berketul2 hahaha. Satu lagi loyang mmg KHAS nak deco lebih sikit...tu yg bubuh ganache dan coklat mousse...makkk oiiii terlebih sudah macam2 rasa dalam mulut ni....cam ais krim pun ada isshh pokoknya kalau dah makan mmg no sharing no caring ok muahahaha. Dalam apa jua kombinasi yg ingin kita cuba terutamanya dalam gabungan coklat mmg tak bole nak di sangkal lagi kelazatanya. Kek spannya pulak lembut sangat2...oh yes thks pada tuan yg punya resepi...Rahel yg dah sudi share resepi kek span pada semua resepi asal dari Chef Noraini. Seriously kek span ni sangat2 spongy dan bila naik ingat cam nak koyak rabak tengok2 licin jerr atas dia cantik jerr laa...licin cam pipi putri ni haa wahahahaha...over2. Well apa pun cuba laa try buat...but jgn lupa ganache nya ek hehe. Kek akan bertambah2 sedap dengan ganache disisinya gituuu huhuhu. Bagai tak bole dipisahkan mereka berdua kalau dipisahkan juga2...korg mmg nak kena pelangkung arr muahahah kan dah cakap tak bole tu tak bole laa...ishh urut dada mak ni tau hahaha. Ok laa jom kita ke sawah...tangkap jambu dulu laa baru balik umah buat kuih hahaha apa jerr ok jom2....
BAHAN2NYA
- 200 GM TEPUNG KEK / TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 180 GM GULA KASTOR
- 110 ML MINYAK MASAK
- 100 ML SUSU SEGAR
- 30 GM SERBUK KOKO
- 200 GM TEPUNG KEK / TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 180 GM GULA KASTOR
- 110 ML MINYAK MASAK
- 100 ML SUSU SEGAR
- 30 GM SERBUK KOKO
- 1½ SUDU KECIL COKLAT PASTE/EMULCO (YG NI PUTRI ADD IN)
- 20 GM OVALETTE
- 6 BIJI TELUR GRED A
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
1. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.
2. SATUKAN TEPUNG, BAKING POWDER, GULA DAN TELUR. PUKUL ADUNAN SEHINGGA KEMBANG PUTIH DAN PEKAT.
3. PERLAHANKAN MIXER DAN MASUKKAN SUSU, ESEN VANILA, SERBUK KOKO DAN COKLAT PASTE. PUKUL LAGI SEHINGGA SEMUANYA BERGAUL RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN MENGGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK.
5. PANASKAN OVEN PADA SUHU 170C. TUANG ADUNAN KEDLM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. SETELAH KEK MASAK CEPAT2 TELUNGKUPKAN SELAMA 5 MINIT SEBELUM KELUARKAN KEK DARI LOYANG.
TUK GANACHE DAN COKLAT MOUSSE
1. PASTIKAN KEK SEJUK SEPENUHNYA SEBELOM MENUANG GANACHE. TUK RESEPI GANACHE SILA KLIK DISINI. LEBIHANNYA KETEPIKAN DULU.
2. THEN KALAU NAK BUAT CAM PUTRI BUAT LETAK COKLAT MOUSSE. PASTIKAN ANDA PUNYA LOYANG (LOOSE BASE TIN) BESAR DARI KEK ANDA. CONTOH KALAU KEK 7" LOYANG HARUS 8". RESEPI TUK COKLAT MOUSSE KLIK SINI.
3. MASUKKAN KEK KERR DALAM LOYANG DAN PAIPKAN MOUSSE SEKELILING TEPI KEK DAN ATAS KEK MENUTUPI KEK SPAN TADI. SEJUKKAN SELAMA 2-3 JAM.
4. LEBIHAN COKLAT GANACHE DIPANASKAN SECARA DOUBLE BOILER DAN SIRAM PERLAHAN2 MENGGUNAKAN SUDU KE ATAS MOUSSE YG TELAH SEJUK SEPENUHNYA. SIMPAN SEMULA SELAMA 2 JAM.
5. SETELAH COKLAT KERAS KIKIS TEPI LOYANG DENGAN PISAU YG TELAH DIRENDAM AIR PANAS DAN KLUARKAN KEK DARI LOYANG LOOSE BASE TIN. SIAP TUK DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
- 6 BIJI TELUR GRED A
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
*** PUTRI GUNA LOYANG 8" UNTUK SETENGAH ADUNAN DARI ADUNAN YG TERDAPAT DIATAS. KALAU GUNA 7" LAGI TINGGI DAPAT SO TERPULANG PADA U GUYS LAA. SATU LAGI PUTRI GUNAKAN SELF RISING FLOUR SO TAK PERLU LETAK BAKING POWDER PLS TAKE NOTE YERR. ***
CARA2NYA1. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.
2. SATUKAN TEPUNG, BAKING POWDER, GULA DAN TELUR. PUKUL ADUNAN SEHINGGA KEMBANG PUTIH DAN PEKAT.
3. PERLAHANKAN MIXER DAN MASUKKAN SUSU, ESEN VANILA, SERBUK KOKO DAN COKLAT PASTE. PUKUL LAGI SEHINGGA SEMUANYA BERGAUL RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN MINYAK DAN GAUL KAUP BALIK DENGAN MENGGUNAKAN SPATULA ATAU SENDUK.
5. PANASKAN OVEN PADA SUHU 170C. TUANG ADUNAN KEDLM LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. SETELAH KEK MASAK CEPAT2 TELUNGKUPKAN SELAMA 5 MINIT SEBELUM KELUARKAN KEK DARI LOYANG.
1. PASTIKAN KEK SEJUK SEPENUHNYA SEBELOM MENUANG GANACHE. TUK RESEPI GANACHE SILA KLIK DISINI. LEBIHANNYA KETEPIKAN DULU.
2. THEN KALAU NAK BUAT CAM PUTRI BUAT LETAK COKLAT MOUSSE. PASTIKAN ANDA PUNYA LOYANG (LOOSE BASE TIN) BESAR DARI KEK ANDA. CONTOH KALAU KEK 7" LOYANG HARUS 8". RESEPI TUK COKLAT MOUSSE KLIK SINI.
3. MASUKKAN KEK KERR DALAM LOYANG DAN PAIPKAN MOUSSE SEKELILING TEPI KEK DAN ATAS KEK MENUTUPI KEK SPAN TADI. SEJUKKAN SELAMA 2-3 JAM.
4. LEBIHAN COKLAT GANACHE DIPANASKAN SECARA DOUBLE BOILER DAN SIRAM PERLAHAN2 MENGGUNAKAN SUDU KE ATAS MOUSSE YG TELAH SEJUK SEPENUHNYA. SIMPAN SEMULA SELAMA 2 JAM.
5. SETELAH COKLAT KERAS KIKIS TEPI LOYANG DENGAN PISAU YG TELAH DIRENDAM AIR PANAS DAN KLUARKAN KEK DARI LOYANG LOOSE BASE TIN. SIAP TUK DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
NI KEK YG JUST LETAK GANACHE JERR...SANGAT DISUKAI ANAK PUTRI
FOR THIS RECIPE
salam kak puteri.
ReplyDeleteadoi kak puteri mmg mengancam giler keknya. ari tu baru je tgk anna olson buat kek coklat mousse, pastu tgk kak puteri pulak buat, xsaba btl sy nk cuba resepi ni.. hehe.. kek span chef noraini tu mmg gebu kak puteri, sy pernah pg kelas chef noraini dulu, & bila try buat kt umah mmg gebu lembut.
Salam my dearest...thks for ur compliment hehehe ni kek span biasa jerr then akak make up dia biar up sikit huhu...oh yes mmg kek dia gebuss naik cantik jerr i luv the texture laa. Wahhh dear u siap pegi kelas Chef Noraini ek...bestnya...so u dah kira bole lepas buat kek sendiri laa ni ek hehhe...
Deletewah jenjalan jumpa blog kak putri...di kala lapang nie... akak leh tunjuk x cara pukul whipping cream siap yg terus lepa pd kek... yg bt bunga2.. hr 2 sya try bt hampeh...dukacita...pukul punya pukul... last trus cair...syg nak buang.. masuk tmpt beku + coklat.. mkn dgn roti gardenia je sejuk2...
ReplyDeleteSalam my dearr....
DeleteTerimakasih sudi mampir kan sini...ttg whipping cream yg u sebutkan tu kak putri rasa u dah salah guna whipping cream...perrhaps u gunakan dairy w/c..kalau nak yg terus lepa pada kek kena guna W/C non dairy tau...kalau pukul2 tak kembang kompem tu dairy w/c...ingat tau beli non dairy w/c...kalau tak sure tanya org kedai tu...
ReplyDelete
Assalam putri...bertuah sungguh jumpa blog putri nie..sgt berguna utk akak yg minat buat kek n biskut tapi bila pegi belajar blur je..bila ada step by step gini mcm senang pulak nak ikut...any way thanks ya..ada satu perkara nak tanya tentang resepi di atas nie...
ReplyDelete"3. MASUKKAN KEK KERR DALAM LOYANG DAN PAIPKAN MOUSSE SEKELILING TEPI KEK DAN ATAS KEK MENUTUPI KEK SPAN TADI. SEJUKKAN SELAMA 2-3 JAM."
sejukkan yg di maksudkan di atas tu kena letak dlm peti sejuk ke..??
W'salam...
DeleteTerimakasih kak sal sudi singgah di blog putri ni. Alhamdulillah moga ilmu yg putri kongsi ni dapat laa dimanfaat bersama. Ttg soalan kak sal...yes kak masuk dalam peti sejuk..bukan freezer tau..yg sejuk biasa jerr.