Mak oiii punya laa panjang cara nak siapkan triple chocolate mousse ni. Story jerr terlebih sudah tapi nak buatnya sangat MUDAH. Yg pastinya mousse ni sangat2 terbaik. Mana nak dapat 3 perisa dalam satu cup kan kannn. Kalau beli pun biasanya 1 perisa dalam 1 cup. Harga tak pasti tapi mahal kot ngee. So ni dah ada resepi tak payah susah gi beli buat jerr sendiri. PUAS HATI dengan hasil dan rasa mousse nya yg TERLAJAK sedap hehehe. Dah laa dapat bercawan2 kau.....makan sampai PUAS beb. Lepas makan nasi layan pencuci mulut ni....fuhhh bila telan jerr benda ni punyaaa laa NIKMAT aduhhhh sampai hentak2 kaki tau hahaha.
Oh yerr sepatutnya resepi ni dah dishare kan beberapa bulan lepas sbb masa tu putri buat mousse ni masa my Anniversary kemalrin. Masa tu buat pakai acuan ring....punyaaaaaa laaaa TERTEKAN naik stress mak...tu yg tercicir nak share pada u aolls. Then tetiba ada yg komen kat gambar tu kembali tu yg buat lagi tu dan kali ni menggunakan tektik yg beza dimana segala2nya bermula disini muahahahaha ayat apa jerr...dah mcm Akademi fantasia lak hahaha. Maksud putri segala2nya nak dimudahkan so putri pegi cari bekas yg comel ni. Mmg putri cukup puas hati dengan hasilnya yg mudah untuk kita memakannya. Tak perlu nak potong2 dan tak perlu bimbang dia cair sbb dia dalam cup. So tak yah makan kelam kabut ek...makan laa dengan penuh KUSYUK gitu wahahaha. Ok laa tak mau citer panjang tapi dah terpanjang pun...huhu....guys jom laa try buat mousse ni...TERLAJAK sedap beb!!! Wa kalau cakap sungguh2 ni tau siap mata wa terbeliak lagi...ada nampak...hahaha. Ok laa jom intai reban sbb resepi ku ayam bawak lari daaa wahahaha...jom kejar itu ayam sampai dapat...jom jom!!!
BAHAN2 CHIFFON CAKE MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 9"X12"
A
CARA2 KEK CHIFFON
1. BAHAN A PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TAR TAR HINGGA KEMBANG. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI. ADUNAN BILA TERBALIKKAN IANYA TIDAK JATUH. KETEPIKAN
2. SATUKAN SEMUA BAHAN B DAN PUKUL HINGGA SEBATI.
3. SATUKAN BAHAN A DAN B. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 DENGAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA. PASTIKAN ADUNAN TETAP KEMBANG DAN JGN TERLEBIH GAUL.
4. GRIS KAN LOYANG DAN ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. TUANG ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN.
5. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK TERBALIKKAN KEK DIATAS REDAI.
6. SETELAH SEJUK BOLE LAH MENERAP MENGGUNAKAN ACUAN BULAT YG SAMA SIZE DENGAN MOUSSE CUP. PUTRI DAPAT 10 KEPING SIZE MOUSSE CUP YG SEDANG DAN 10 KEPING MOUSSE CUP YG KECIL SEDIKIT.
3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.
5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI KEK SPAN. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.
5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK DAN MILK MOUSSE. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
Oh yerr sepatutnya resepi ni dah dishare kan beberapa bulan lepas sbb masa tu putri buat mousse ni masa my Anniversary kemalrin. Masa tu buat pakai acuan ring....punyaaaaaa laaaa TERTEKAN naik stress mak...tu yg tercicir nak share pada u aolls. Then tetiba ada yg komen kat gambar tu kembali tu yg buat lagi tu dan kali ni menggunakan tektik yg beza dimana segala2nya bermula disini muahahahaha ayat apa jerr...dah mcm Akademi fantasia lak hahaha. Maksud putri segala2nya nak dimudahkan so putri pegi cari bekas yg comel ni. Mmg putri cukup puas hati dengan hasilnya yg mudah untuk kita memakannya. Tak perlu nak potong2 dan tak perlu bimbang dia cair sbb dia dalam cup. So tak yah makan kelam kabut ek...makan laa dengan penuh KUSYUK gitu wahahaha. Ok laa tak mau citer panjang tapi dah terpanjang pun...huhu....guys jom laa try buat mousse ni...TERLAJAK sedap beb!!! Wa kalau cakap sungguh2 ni tau siap mata wa terbeliak lagi...ada nampak...hahaha. Ok laa jom intai reban sbb resepi ku ayam bawak lari daaa wahahaha...jom kejar itu ayam sampai dapat...jom jom!!!
A
- 2 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 30 GM GULA KASTOR
- SECUBIT CREAM OF TAR TAR (OPTIONAL)
B
- 2 BIJI KUNING TELUR GRED A
- 50 GM GULA KASTOR
- 65 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
- 15 GM SERBUK KOKO DILARUTKAN BERSAMA DENGAN 60 ML AIR SUAM
- 3 SUDU BESAR MINYAK JAGUNG/MASAK
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
BAHAN2 TRIPPLE CHOCOLATE MOUSSE
DARK CHOCOLATE MOUSSE
DARK CHOCOLATE MOUSSE
- 1 SUDU KECIL GELATIN
- 50 ML AIR MASAK
- 80 GM DARK COKLAT DICAIRKAN DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG SEMINIT.
- 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
- 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 1 SUDU KECIL GULA KASTOR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
MILK CHOCOLATE MOUSSE
- 1 SUDU KECIL GELATIN
- 50 ML AIR MASAK
- 30 GM MILK CHOCOLATE DICAIR DLM MICROWAVE
- 50 GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN BERASINGAN DLM MICROWAVE
- 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
- 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 1 SUDU KECIL GULA KASTOR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
WHITE CHOCOLATE MOUSSE
- 1 SUDU KECIL GELATIN
- 3 SUDU BESAR AIR MASAK
- 100 GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN DLM MICROWAVE
- 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
- 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
CHOCOLATE GANACHE
- 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRI
- 100 GM MILK/DARK CHOCOLATE
CARA2 GANACHE ~~~ MASAK WHIPPING CREAM ATAS API YG KECIL SEHINGGA MENDIDIH KECIL DITEPI2NYA. MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT. KACAU HINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA. BIARKAN SEJUK SEBENTAR SEBELUM MENGGUNAKANNYA.
1. BAHAN A PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TAR TAR HINGGA KEMBANG. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI. ADUNAN BILA TERBALIKKAN IANYA TIDAK JATUH. KETEPIKAN
2. SATUKAN SEMUA BAHAN B DAN PUKUL HINGGA SEBATI.
3. SATUKAN BAHAN A DAN B. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 DENGAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA. PASTIKAN ADUNAN TETAP KEMBANG DAN JGN TERLEBIH GAUL.
4. GRIS KAN LOYANG DAN ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. TUANG ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN.
5. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK TERBALIKKAN KEK DIATAS REDAI.
6. SETELAH SEJUK BOLE LAH MENERAP MENGGUNAKAN ACUAN BULAT YG SAMA SIZE DENGAN MOUSSE CUP. PUTRI DAPAT 10 KEPING SIZE MOUSSE CUP YG SEDANG DAN 10 KEPING MOUSSE CUP YG KECIL SEDIKIT.
CARA2 COKLAT MOUSSE
DARK CHOCOLATE MOUSSE
1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.
2. CAIRKAN DARK COKLAT MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN DAN KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.
DARK CHOCOLATE MOUSSE
1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.
2. CAIRKAN DARK COKLAT MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN DAN KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.
3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.
5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI KEK SPAN. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
MILK CHOCOLATE MOUSSE
1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.
2. CAIRKAN MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH BERASINGAN DI DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN KEDLM MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH. KACAU BERASINGAN HINGGA RATA. KETEPIKAN.
3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.
5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN KEDUA2 COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK MOUSSE. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
2. CAIRKAN MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH BERASINGAN DI DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN KEDLM MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH. KACAU BERASINGAN HINGGA RATA. KETEPIKAN.
3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.
5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN KEDUA2 COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK MOUSSE. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
WHITE CHOCOLATE MOUSSE
1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.
2. CAIRKAN COKLAT PUTIH MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN. KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.
2. CAIRKAN COKLAT PUTIH MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN. KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.
3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.
5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.
6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK DAN MILK MOUSSE. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
7. DI PERMUKAAN AKHIR SEKALI TUANGKAN GANACHE DIATASNYA DAN SEJUKKAN SELAMA 1 JAM SEBELUM DIHIDANG.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER COKLAT MOUSSE : CREDIT TO YANI MY RESEPI
OLAHAN : PUTERI MANJA