Wednesday, 24 September 2014

TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE

Mak oiii punya laa panjang cara nak siapkan triple chocolate mousse ni. Story jerr terlebih sudah tapi nak buatnya sangat MUDAH. Yg pastinya mousse ni sangat2 terbaik. Mana nak dapat 3 perisa dalam satu cup kan kannn. Kalau beli pun biasanya 1 perisa dalam 1 cup. Harga tak pasti tapi mahal kot ngee. So ni dah ada resepi tak payah susah gi beli buat jerr sendiri. PUAS HATI dengan hasil dan rasa mousse nya yg TERLAJAK sedap hehehe. Dah laa dapat bercawan2 kau.....makan sampai PUAS beb. Lepas makan nasi layan pencuci mulut ni....fuhhh bila telan jerr benda ni punyaaa laa NIKMAT aduhhhh sampai hentak2 kaki tau hahaha.

Oh yerr sepatutnya resepi ni dah dishare kan beberapa bulan lepas sbb masa tu putri buat mousse ni masa my Anniversary kemalrin. Masa tu buat pakai acuan ring....punyaaaaaa laaaa TERTEKAN naik stress mak...tu yg tercicir nak share pada u aolls. Then tetiba ada yg komen kat gambar tu kembali tu yg buat lagi tu dan kali ni menggunakan tektik yg beza dimana segala2nya bermula disini muahahahaha ayat apa jerr...dah mcm Akademi fantasia lak hahaha. Maksud putri segala2nya nak dimudahkan so putri pegi cari bekas yg comel ni. Mmg putri cukup puas hati dengan hasilnya yg mudah untuk kita memakannya. Tak perlu nak potong2 dan tak perlu bimbang dia cair sbb dia dalam cup. So tak yah makan kelam kabut ek...makan laa dengan penuh KUSYUK gitu wahahaha. Ok laa tak mau citer panjang tapi dah terpanjang pun...huhu....guys jom laa try buat mousse ni...TERLAJAK sedap beb!!! Wa kalau cakap sungguh2 ni tau siap mata wa terbeliak lagi...ada nampak...hahaha. Ok laa jom intai reban sbb resepi ku ayam bawak lari daaa wahahaha...jom kejar itu ayam sampai dapat...jom jom!!!


BAHAN2 CHIFFON CAKE MENGGUNAKAN LOYANG SIZE 9"X12"

A

  • 2 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • 30 GM GULA KASTOR
  • SECUBIT CREAM OF TAR TAR (OPTIONAL)
B
  • 2 BIJI KUNING TELUR GRED A
  • 50 GM GULA KASTOR
  • 65 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
  • ¼ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
  • 15 GM SERBUK KOKO DILARUTKAN BERSAMA DENGAN 60 ML AIR SUAM
  • 3 SUDU BESAR MINYAK JAGUNG/MASAK
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA




BAHAN2 TRIPPLE  CHOCOLATE MOUSSE

DARK CHOCOLATE MOUSSE
  • 1 SUDU KECIL GELATIN
  • 50 ML AIR MASAK
  • 80 GM DARK COKLAT DICAIRKAN DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG SEMINIT.
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • 1 SUDU KECIL GULA KASTOR 
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

MILK CHOCOLATE MOUSSE
  • 1 SUDU KECIL GELATIN
  • 50 ML AIR MASAK
  • 30 GM MILK CHOCOLATE DICAIR DLM MICROWAVE
  • 50 GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN BERASINGAN DLM MICROWAVE
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • 1 SUDU KECIL GULA KASTOR 
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

WHITE CHOCOLATE MOUSSE
  • 1 SUDU KECIL GELATIN
  • 3 SUDU BESAR AIR MASAK
  • 100 GM COKLAT PUTIH DICAIRKAN DLM MICROWAVE
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRY
  • 1 BIJI PUTIH TELUR GRED A
  • ½ SUDU KECIL ESEN VANILA

CHOCOLATE GANACHE
  • 100 ML WHIPPING CREAM NON DAIRI
  • 100 GM MILK/DARK CHOCOLATE
CARA2 GANACHE ~~~ MASAK WHIPPING CREAM ATAS API YG KECIL SEHINGGA MENDIDIH KECIL DITEPI2NYA. MATIKAN API DAN MASUKKAN COKLAT. KACAU HINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA. BIARKAN SEJUK SEBENTAR SEBELUM MENGGUNAKANNYA.





CARA2 KEK CHIFFON

1. BAHAN A PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TAR TAR HINGGA KEMBANG. MASUKKAN GULA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI. ADUNAN BILA TERBALIKKAN IANYA TIDAK JATUH. KETEPIKAN

2. SATUKAN SEMUA BAHAN B DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. SATUKAN BAHAN A DAN B. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 DENGAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA. PASTIKAN ADUNAN TETAP KEMBANG DAN JGN TERLEBIH GAUL.

4. GRIS KAN LOYANG DAN ALAS DENGAN PARCHMENT PAPER. TUANG ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN.

5. BAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 12-15 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. SETELAH MASAK TERBALIKKAN KEK DIATAS REDAI.

6. SETELAH SEJUK BOLE LAH MENERAP MENGGUNAKAN ACUAN BULAT YG SAMA SIZE DENGAN MOUSSE CUP. PUTRI DAPAT 10 KEPING SIZE MOUSSE CUP YG SEDANG DAN 10 KEPING MOUSSE CUP YG KECIL SEDIKIT.



















CARA2 COKLAT MOUSSE

DARK CHOCOLATE MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.

2. CAIRKAN DARK COKLAT MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. 
SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN DAN KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.

5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI KEK SPAN.
SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).


MILK CHOCOLATE MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.

2. CAIRKAN MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH BERASINGAN DI DALAM MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN KEDLM MILK COKLAT DAN COKLAT PUTIH. KACAU BERASINGAN HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.

5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN KEDUA2 COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK MOUSSE. SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).


WHITE CHOCOLATE MOUSSE

1. MASUKKAN GELATIN KEDLM AIR DAN BIAR IANYA LARUT SENDIRI.

2. CAIRKAN COKLAT PUTIH MENGGUNAKAN MICROWAVE SELAMA KURANG DARI SEMINIT. 
SETELAH CAIR TUANGKAN GELATIN. KACAU HINGGA RATA. KETEPIKAN.

3. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA BERTANDUK DAN MASUKKAN ESEN VANILA DAN GULA. PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

4. DIMANGKUK BERASINGAN PUKUL PULA WHIPPING CREAM HINGGA KEMBANG BERTANDUK.

5. SATUKAN PUTIH TELUR DAN COKLAT KEDLM WHIPPING CREAM. KACAU KAUP BALIK HINGGA RATA MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. PERLAHAN2 JGN SAMPAI ADUNAN TERCAIR.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG DAN PIPEKAN KEDLM MOUSSE CUP YG BERISI DARK DAN MILK MOUSSE
SEJUKKAN SELAMA 20-30 MINIT DALAM PETI SEJUK(NOT FREEZER).
7. DI PERMUKAAN AKHIR SEKALI TUANGKAN GANACHE DIATASNYA DAN SEJUKKAN SELAMA 1 JAM SEBELUM DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER COKLAT MOUSSE : CREDIT TO YANI MY RESEPI
OLAHAN : PUTERI MANJA

























FOR THIS RECIPE


16 comments:

  1. Banyaknya step kena buat..buat ni harus sabar ni putri..tapi hasilnya memamg terbaeeekkk la kan..mantap!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe yes dearr mmg banyak step dia...nak menghasilkan mousse cam ni mmg kena banyak sabar tapi hasilnyaa sangat puas hati dearr hehehe...^__^

      Delete
  2. SEDAPNYA PUTRI.. RASA MAYANG PENAH WAT DULU ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 mmg sedap dearr...oh mayang pernah buat...pastinya beza dari apa yg putri buat sbb putri ikut cara putri...^__^

      Delete
    2. aah lain sket.. inspirasi dari kek indulgence..... ni mmg cara putri ..

      Delete
    3. kadang2 kita ikut cara yg kita suka kan dearr...putri rasa rata2 banyak yg ikut naluri dorg apa nak tokok tambah as long menjadi ^__^

      Delete
  3. Ya Allah put3 sedapnya lah.....sy shr ya tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole jerr nak share silakan...yg pastinya mmg sedapppp....^__^

      Delete
  4. uhh bnd yang sedap mmg payah kan pu3?..
    bile lah dpt buat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2...nak buat benda2 cam ni perlukan kesabaran yg maximum dear hehehe tapi hasilnya sangat2 tip top...must try ^__^

      Delete
  5. TRIPLE CHOCOLATE MOUSSE MEMANG MANJA DAN CANTIK ... TGK PUN DAH SEDAP DAH..MESTI TRY NI ツツ

    KELAPANGAN SINGGAH BLOG KAMI YER ...MURAH...MURAH...MURAH ❤❤❤

    CLICK >>>http://izzium2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try dearr jgn tak try hehe...insyaAllah akan saya singgah kerr blog awak...thks yerr dah sudi singgah disini...^__^

      Delete
  6. sayang.ya ampun.byknya steps.takut ngoknya.tp mmg nmpk sedappun n terbaik.hope diriku dot merajinkan diri utk membuatnya.harap2 jadilah.bila ye.anyway izinkan akak nerai resepinya ye puteriku cayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam akak....mmg story dia panjang maut tapi senang jerr nak buatnya kak,,,,must try mmg tka rugi sangat2 sedap dan terlajak enaknya hahaha...bole jerr kak amik resepi tu silakan...^__^

      Delete
  7. pukul putih telur hingga bertanduk tu tanduknya nak kena sampai panjang ke pendek je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ni joke kerr main2 ni tanya...kalau bertanduk tu tak kira laa asalkan telur kembang....

      Delete