[MV] BOYFRIEND(보이프렌드) _ OBSESSION(너란 여자

Friday, 8 February 2013

ORANGE STRIPES CAKE

Masih lagi bertemakan oren lagi dan terhasil laa kek belang oren. Sekarang ni dah jatuh cinta pulak dengan color oren. Kalau dulu suka bebenor ngan color pink tapi sekarang dan tergoda pulak kat oren yg menawan kalbu ni hehe. Terhasilnya idea nak buat kek yg berbelang oren ni semasa putri dalam perjalanan kerr tempat keje. Sambil jalan tetiba terpikir rasanya bole belangkan kek oren ni...dok surf nak tengok ada tak resepi2 yg buat kek belang oren ni? cari punya cari...alaaa hampa tau. Rata2 banyak yg buat hanya kek oren sahajerr takde satu pun buat kek belang oren seperti yg putri mahukan. Then putri kaji resepi2nya dulu...hmm tengok resepi yg tu tak bole nak belang...tengok yg ni tak bole jugak nak mencubanya. Last2 balik keje terus kerr fb teman baik putri si Zahara tu. Putri pasti sangat yg dia pernah buat kek oren. So nak tengok laa resepinya. Bila jerr baca resepi dia...haaaaaa BOLE TRY dan ubah suai sikit!!!! tu yg menjadi gilerr kek belang oren ku ni. Texture kek ni moist dan tak kering. Dah laa lembut cam cair didalam mulut tau hahaha apa jerr. Kemanisan dia lak just nice tidak terlalu manis dan terlalu tawar. Putri tak sure berapa lama kek ni bole bertahan sbbnya baru jerr masak tadi dah pun tinggal berapa ketui jerr lagi tu. Tak sempat sampai esok. Haa jgn ingat putri yg sebat sorg2 ek...not me..nope2... ada nampak tak putri siap geleng kepala ni tau tapi mulut penuh kek oren...muahahahaha...katanya WALAUPUN hahaha. Alaa nak buat cam mana mmg sedap yg amat so kami sefamily bedal laa tu pun hubby dan anak yg boy tu lom lagi merasa. Cukup laa 3-4 ketul yg ada tu. Ni pun dok tahan perasan nak makan lagi tau hehehe apa nak jadi ngan mak ni tau...kacau bilau dibuatnya gara2 kek oren ku yg lembut selembut sutra...hahaha. Ok laa sebelom terpesong lebih jauh dibuai perasan jiwa kacau ni jom laa kita menjeling resepinya yerrr. Pada Zahara lalink thks tau dah share resepi kek oren ni tapi mak ada add sikit masukkan bahan2 lain...derhaka sikit jerr tau. Sib baik menjadi kalau tak menanes mak lerr huhu. Ok laa jom jom masuk dapur...


BAHAN2NYA


- 3 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 3 BIJI KUNING TELUR GRED A
- SECUBIT CREAM OF TARTAR (OPTIONAL)
- 110 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU BESAR SUSU PEKAT
- 130 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 1 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 1 SUDU KECIL OVALETTE
- 100 ML MINYAK MASAK
- 1½ SUDU BESAR JUS OREN
- 1 SUDU KECIL PEWARNA OREN ATAU ORANGE EMULCO (PUTRI GUNA WARNA JERR)

*** PERHATIAN YERR ADUNAN NI MENGGUNAKAN LOYANG 7 INCI. BOLE JUGA DIBUAT CUPCAKE JIKA MAHU. JUS OREN LAK PUTRI GUNA JUS BUAH2AN YG DALAM BOTOL KECIL TU...100% ORANGE JUICE...HEHE SENANGKAN SELEBIHNYA MINUM LAA KAN SEJUK LAK TU HUHU.***




CARA2NYA


1. GUNA MIXER PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TARTAR DENGAN KELAJUAN TINGGI SEHINGGA KEMBANG BERTANDUK.

2. SAMBIL TERUS MEMUKUL MASUKKAN PULA ESEN VANILA DAN GULA KASTOR SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

3. KEMUDIAN MASUKKAN PULA KUNING TELUR SEBIJI DEMI SEBIJI SAMBIL TERUS MEMUKUL HINGGA KEMBANG BERKRIM.
 MASUKKAN SUSU PEKAT DAN PUKUL HINGGA RATA.

4. MASUKKAN PULA TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL TERUS MEMUKUL. MASUKKAN OVALETTE DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

5. TUANGKAN JUS OREN DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA. SETELAH ITU MASUKKAN MINYAK 3 KALI TUANG SAMBIL MENGAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

6. ASINGKAN HAMPIR SETENGAH ADUNAN TADI KE MANGKUK LAIN. SELEBIHNYA LETAKKAN PEWARNA OREN DAN GAUL HINGGA RATA.

7. BOLE LAA MULAKAN PROCESS MEMBELANG KEK NI MENGIKOT CARA TERSENDIRI.


8. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C-170C SELAMA 45 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.



SELAMAT MENCUBA!!!









FOR THIS RECIPE


4 comments:

  1. Replies
    1. hiii liza...yes indeed mmg sedap..lembut dia terserlah tau must try hehehe ^_^

      Delete
  2. Cantiknya kejadian cake ni... warnanya pun menawan! Salam kenal... follower 257

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii amie....thks sangat2 dah sudi follow kita...

      oh yess..kek ni buat kita ada MOOD nak makan tau hehehe menawan kan...try laa yang...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...