Assalamualaikum dan selamat mlm pada semua teman2 cayang. Sori yerr resepi kali ni putri selitkan resepi epok cara putri yg tak pernah lagi putri masukkan kat sini. So hari ni berkesempatan laa nak masukkan. Actually banyak cara bole kita gunakan tuk buat epok2 ni. Kalau kita lihat kat internet ni melambak2 resepi dan cara membuat epok2. Ada yg letak butter laa air batu ketul laa dan banyak lagi tapi yg penting ikot selera kita laa. Resepi putri ni simple jerr...putri dapat resepi ni dari jiran mak putri yg sudi share kat kami. Dia ni mmg niaga buat epok2 ni tau. Moga rezeki dia bertambah laa hendaknya insyaAllah. Ok laa jom laa kita intai jeling2 manja sikit kat dapur putri perang putri ni ek...jom jom. Oh yah insyaAllah kalau putri ada cuba resepi lain yg best..akan putri share pada u guys ek.
CARA2NYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN ULI SEHINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT DAN LICIN TAK MELEKAT PADA MANGKUK.
2. SETELAH ITU BOLE LAA DI BENTUK MENGIKOT CARA ANDA TERSENDIRI. NAK KELIM TANGAN BOLE NAK PAKAI PENCETAK EPOK2 PUN BOLE. IKOT MANA SENANG EK.
3. BAGI YG NAK SIMPAN LAMA SIKIT BOLE LAA DIGORENG SEBENTAR DAN DISEJUK BEKU KAN. YG NAK MAKAN SEGERA HAA TUNGGU APA LAGI TERUS GORENG LAA DENGAN MINYAK YG BANYAK. JGN TERLALU SIKIT NANTI EPOK2 CEPAT HANGUS DAN TAK CANTIK JADINYA. API JGN TERLALU BESAR YG SEDANG2 AJERR EK HEHE.
TIPS SATU LAGI...TAK PERLU GORENG SEKIRANYA NAK BEKUKAN...BUAT SATU DULANG THEN BEKUKAN SELAMA 10 MINIT. DAH TU BOLE SIMPAN DALAM PLASTIK DAN BEKUKKAN KEMBALI,
SELAMAT MENCUBA!!!
BAHAN2NYA
- 1KG TEPUNG GANDUM
- 50 ML MINYAK MASAK
- 50 GM BUTTER/MARGERIN
- 50 GM BUTTER/MARGERIN
- 300 ML AIR PANAS
- 250 ML AIR SEJUK
- 1½ SUDU TEH GARAM
RESEPI TUK INTINYA SILA KLIK SINI
***PUTRI ADA UBAH SIKIT RESEPI...KALAU DULU TKA GUNA BUTTER BUT NOW SETELAH MENCUBANYA MMG TERBAIK MASUKKAN BUTTER DALAM ADUNAN. ***
***PUTRI ADA UBAH SIKIT RESEPI...KALAU DULU TKA GUNA BUTTER BUT NOW SETELAH MENCUBANYA MMG TERBAIK MASUKKAN BUTTER DALAM ADUNAN. ***
CARA2NYA
1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DAN ULI SEHINGGA MENJADI SATU DOH LEMBUT DAN LICIN TAK MELEKAT PADA MANGKUK.
2. SETELAH ITU BOLE LAA DI BENTUK MENGIKOT CARA ANDA TERSENDIRI. NAK KELIM TANGAN BOLE NAK PAKAI PENCETAK EPOK2 PUN BOLE. IKOT MANA SENANG EK.
3. BAGI YG NAK SIMPAN LAMA SIKIT BOLE LAA DIGORENG SEBENTAR DAN DISEJUK BEKU KAN. YG NAK MAKAN SEGERA HAA TUNGGU APA LAGI TERUS GORENG LAA DENGAN MINYAK YG BANYAK. JGN TERLALU SIKIT NANTI EPOK2 CEPAT HANGUS DAN TAK CANTIK JADINYA. API JGN TERLALU BESAR YG SEDANG2 AJERR EK HEHE.
TIPS SATU LAGI...TAK PERLU GORENG SEKIRANYA NAK BEKUKAN...BUAT SATU DULANG THEN BEKUKAN SELAMA 10 MINIT. DAH TU BOLE SIMPAN DALAM PLASTIK DAN BEKUKKAN KEMBALI,
SELAMAT MENCUBA!!!
*** KALAU DAH SEJUK BEKUKKAN JGN SIMPAN TERLALU LAMA. SEBAIK2NYA BUAT TERUS MAKAN LAGI ELOK HEHEHE. TAPI KADANG NAK BUAT STOCK TUK TAMU KAN 1 KERR 2 MINGGU DAH KIRA OK DAH TU. ***
FOR THIS RECIPE
snek yg sedap sepanjang masa, epok2 / karipap. :) cuma nak membuatnya tu perlukan kerajinan, hehe
ReplyDeletebetui3...tiada jemu2nya kan dearr..mmg antara makan yg sangat2 saya gemari...tapi kan ada jugak yg buat niaga punya laa tka sedap alaa kecewa tau huhu
DeleteAyy sedapnya tengok pict die..
ReplyDeleteKaripap memang selalu sedap spnjang masa..
Hii dearr...mmg betul tu sampai putri pun cuba mcm2...so kalau u nka buat jgn lupa letak margerin sikit n kurangkan minyak...^__^
DeleteEpok2 adalah sebutan bahasa melayu. Karipap sebutan berasal dari bahasa inggeris. Mari gunakan bahasa melayu...
ReplyDeleteSetuju dengan anda....ayat yg betul mmg epok2 kan....^__^
DeleteSalam. I suka you punya blog. Keep it going.
ReplyDeleteSalam kembali my dearr...thks alot yerr dah suka akan blog yg sederhana ini...thks too dah sudi komen kat sini..=)
Delete