Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Saturday, 23 February 2013

CANDY STRIPE COOKIES

Teman2 semua apa yg putri nak citer ni agak panjang sikit...just nak share apa yg berlaku yg membuatkan putri lebih peka ttg baking dan peralatannya. Bermulanya operasi mencuba sekali lagi tuk membuat candy stripe ni sejak kelmarin pagi lagi. Semangat berkobar2 nak buat lagi sbb masa pertama kali berjaya membuat candy stripe ni tak sempat lagi nak snap gambar anak putri dah ngotot nak makan. Padahal cookies tak sejuk sepenuh lagi dia nak rasa jugak2. Tu yg kena buat lagi. Cookies ni perlukan kesabaran. Membuatnya tak laa rumit cuma perlu masa tu membentuk adunannya. Bakar adunan pula tak lama sangat pendek masanya lebih kurang 5-8 minit setiap loyang. Disyorkan membakar 2 adunan dalam satu masa. Jgn lebih sbb nanti masa nak menggulung cookies ni kena cepat2 gulung kalau tak nanti dia keras dan mudah patah. Waktu operasi kali kedua bermula mcm2 kejadi berlaku.
Mula2 sekali dah elok2 bancuh dan membentuk diatas baking paper dan buat sampai habis (lihat gambar). Bersemangat tau buat tapi ya Allah sesungguhnya mmg putri tak tahu langsung pasal baking paper ni. Seriously tak pernah pulak putri ketahui ada banyak bezanya pasal kertas minyak ni. Rata2 selama membaking laa kan kan hehehe gelak dulu huhu...selama ni pegi kedai baking nampak baking paper terus amik dan bayar. Tak perasan pun pasal kelainan. Last time masa nak buat macaroons kebetulan ada baking paper dalam box yg pernah putri share kat FB sikit hari dulu yg brand SAGA tu. Laa putri baru tau tu PARCHMENT baking paper. MasyaAllah jahil sungguh pengetahuan putri ttg baking paper ni. Tak pernah pulak putri dengar dari teman2 yg memperkatakan ttg baking paper ni. Putri yakin sepertimana putri pasti ada kawan2 lain yg juga belum pernah ketahui ttg berbagai jenis baking paper yg ada terjual di luar sana. Mungkin yg pakar2 tu haa dorg tau laa kan kan. Putri ni bukan pakar sbb tu laa belajar dari kesilapan. Dari situ kita akan tau jawapan disebalik apa yg terjadi gitu hehe. Ok berbalik ttg cerita tadi...dah semangat2 buat tau2 bila part BAKAR...OMG!!! apa dah jadi seyyy dia melekat kat paper tu. Trying so hard nak tanggalkannya tapi tak berhasil. Camna nak makan ada paper so tong sampah laa kenyang hua3. Tak sure lagi apa silapnya BAKAR lagi satu hahaha...test market. Again!!! melekat lagi...laa dalam hati dah berkata mcm2...alamak dah salah bancuh kerr ni atau pakai coklat paste kerr yg tak bole ni aduhhh ni yg LEMAH!! huhu. Perhaps paper tipis kot...wah bole gitu siap buat andaian mcm tapi mmg pun baking paper tu tipis. So dari situ laa kaup balik semua adunan yg telah dibentuk atas paper tadi dan masukkan semula dalam piping bag. Cuba bayangkan ek dah penat2 buat kena kaup balik dari paper tu dan yg paling NGERI terpaksa laa bercampur aduk sekali warna coklat yg atas tu dengan adunan putih. Bila kena bentukkan balik dah jadi warna coklat cair.

Yes mmg masa pertama kali buat menjadi sbb guna baking paper dalam kotak. Kebetulan masa kali kedua buat mmg dah abis baking paper dalam kotak tu. Tu yg pakai apa yg ada. Tak tau laa pulak yg sedia ada tu tak sesuai digunakan rupanya. Pada saat ni masih lagi tak tau jawapannya. Putri mati2 ingat semua baking paper sama jerr walaupun berlainan kualiti sbb tak pernah lagi berlaku masalah cam ni baik buat biskut mahupun kek. Haa putri ingat lagi ada teman2 yg kata kenapa macaroon dia melekat kat paper...putri pelik sedangkan putri tak pernah kena cam tu and now I know why sbbnya BAKING PAPER yg mereka gunakan tu tak sesuai tuk macaroons. Oh well ingatkan cuma yg brand dalam kotak tu yg bagus...alahaiii huhuhu rupanya yg dalam kotak ni adalah PARCHMENT baking paper!!!! baru tau seyyy!!! Mcm mana putri tau?? setelah agak kecewa dengan hasil kedua putri masih tak patah semangat. I know something got to do with the paper tak pun adunan salah bancuh tu jerr jawapannya. Putri takkan buang adunan tu...I just put aside pastu pegi kedai bakery cari paper tu. Then putri try cari balik brand saga tu kat bakery shop haaaaa!!!!!!! masa ni laaa putri ketahui beberapa baking paper yg terjual kat kedai ni. Cari2 tak jumpa tanya org kedai tu....dia kata "are u looking for PARCHMENT baking paper?? I was like HUH?? apa seyyy muahahahaha. Ada beza kerr terpinga2 sekejap...haaa masa tu laa baru tau rupanya selama ni putri banyak gunakan PARCHMENT baking paper tuk semua cookies and cakes putri. Patut laa macaroons putri menjadi huhuhu. So bila bawa balik cuba buat dan bakar....a'ar seyyy tak melekat dan bukan salah bancuh adunan salahnya pada baking paper tu.  Putri beli sekali 2 jenis  baking paper satu PARCHMENT paper satu lagi silicone paper. Yg silicone paper ni bole reuse punya so jimat sikit hehe.

So u guysss PLS NOTE that Parchment baking paper adalah antara baking paper terbaik dari yg kertas minyak biasa. Apa sekali cookies atau kek yg kita buat dia tak melekat pada paper tu. Malah paper tu kelihatan seperti tak digunakan langsung sbb tidak meninggalkan apa2 bekas masakkan terutama cookies.  Harga agak mahal sedikit dari baking paper biasa tapi tak laa mahal sangat pun yg pastinya berbaloi u aollss. Lagi pun kita tak tau jenis2 cookies yg tak sesuai menggunakan baking paper biasa ni. Terkena cookies yg cerewet like macaroons and candy cookies ni mmg tak menjadi dan masuk tong sampah jawapnya. Sbb tu mulai sekarang sebaiknya kita gunakan PARCHEMENT paper jerr tuk buat cookies ek. Kalau kek tu not so bad laa sbb kita akan gris dia. Kalau cookies yg ragam cam candy stripe dan macaroons mmg kena pakai yg special sikit sbb gris pun dia tak jalan beb hehehe.  Satu Lagi kalau dapat gunakan silicone mat atau silicone paper lagi bagus. Silicone paper/mat ni bole reuse berulang2 kali. Kalau kat internet ni silicone tu dipanggil silpat (brand dia kot). Silicone paper yg putri beli ni nampak cam paper tapi bukan. Bila u aollss rasa kualiti silicone ni cam plastic paper licin cam tu. Ada contoh gambar yg putri sertakan nanti tengok ek. Oh yahh seperti my JOCONDE kek tu...kena gunakan silicone mat/paper atau PARCHMENT baking paper tau. Kalau pakai lain rasanya melekat kot huhu sori putri tak tau masa tu sekarang ni jerr baru tau. So pls take note ttg semua info2 ni ek. Atas kesilapan yg berlaku tu yg membuat putri dapat jawapannya. Learn from mistakes is never a failure its always a lesson. Takpe kita belajar dari membuat kesilapan terutama belajar dari kesilapan putri. Takde satu ilmu pun yg datang bergolek cam tu jerr...kita kena kejar ilmu tu dalami ilmu tu dan pelajari ilmu tu. Berkongsi ilmu pula adalah amalan yg mulia. Okay guys apa lagi tunggu pegi laa cari baking paper tu...kita nak buat cookies ni haa jom jom.


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 50-54 KEPING BERGANTUNG PADA SIZE RING/COOKIES CUTTER YG DIGUNAKAN)

- 4 BIJI PUTIH TELUR GRED A
- 170 GM GULA KASTOR
- 130 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- SECUBIT GARAM
- 110 GM BUTTER DICAIRKAN
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 40 ML DAIRY WHIPPING CREAM

- SEDIKIT COKLAT PASTE/EMULCO


*** PLS TAKE NOTE YERR GUNAKAN PARCHMENT BAKING PAPER ATAU SILICONE PAPER/MAT. PASTIKAN BUTTER DICAIRKAN TERDAHULU DAN DIBIAR SEJUK SENDIRI. BOLE TRY BUAT SATU LOYANG DULU DAN BAKAR TEST TENGOK HASILNYA DULU. ***


CARA2NYA

1. PUKUL PUTIH TELUR HINGGA KEMBANG BERTANDUK. MASUKKAN GULA SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUKUL SEBATI HINGGA KEMBANG.

2. MASUKKAN TEPUNG GANDUM, GARAM DAN PUKUL HINGGA RATA.

3. MASUKKAN PULA ESEN VANILA DAN W/CREAM. PUKUL HINGGA RATA. ADUNAN KELIHATAN PEKAT. BOLE LETAK SEDIKIT COKLAT PASTE DAN GAUL RATA. AMBIL 3 SUDU BESAR DARI ADUNAN NI DAN LETAKKAN LAGI SIKIT COKLAT PASTE BAGI MEMEKATKAN WARNA TUK BUAT GARISAN LUAR.(MASUK PIPING BAG JUGA)

4. SELEBIH ADUNAN TADI DIMASUKKAN KEDALAM PIPING BAG. LETAK PARCHMENT BAKING PAPER ATAS LOYANG. PIPEKAN LEBIH KURANG 1½ SUDU BESAR ADUNAN KEDALAM RING (SUKATAN BERGANTUNG KEPADA SIZE RING) SEPERTI DALAM GAMBAR BENTUKKAN MENGGUNAKAN BELAKANG SUDU YG DIBENGKOKKAN. IKUT BULATAN RING TU. BUAT SAMPAI HABIS DAN LAST SEKALI BUAT GARISAN COKLAT DIATASNYA.

5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 180C- 190C SELAMA 5-8 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

6. KLUARKAN DARI OVEN DAN GULUNG CEPAT2. AGAK PANAS SO KALAU ADA GLOVES SENANG SIKIT NAK GULUNG. GUNA GLOVES DAN SARUNGKAN PLASTIK GLOVES LUAR DIA. TAK NAK GULUNG NAK LIPAT CAM KAIN PUN BOLE HEHE...OK JUGA DIA JADI BENTUK CONE.


*** INGAT YERR SEJUKKAN COOKIES NI LEBIH KURANG 1 JAM. SUSUN SEMULA SEMUA COOKIES YG TELAH DIGULUNG/LIPAT TADI DALAM LOYANG (DENGAN PARCHMENT PAPER) DAN BAKAR SELAMA 3-5 MINIT LAGI. KLUARKAN DARI OVEN DAN BENTUKKAN/KETATKAN BALIK COOKIES NI SERTA DIBIAR SEJUK SEBELOM DI SIMPAN KEDALAM BOTOL KEDAP UDARA. AGAIN SEKIRANYA SETELAH LEBIH BEBERAPA JAM COOKIES MASIH TAK GARENG. MASUKKAN SEMULA DALAM OVEN DAN BAKAR LAGI 2-3 MINIT. JGN HANGUS DAH LERR HUHU. BUT SERIOUSLY MAKIN DIA COKLAT MAKIN RANGGUP. ***


SELAMAT MENCUBA!!!


ATAS NI SILICONE PAPER. NAMPAK TAK PERMUKAAN DIA CAM BERBELANG2 SIKIT. KILAT DAN LICIN PERMUKAANNYA.


MANAKALA YG NI PARCHMENT PAPER. KALAU U GUYS PERHATIKAN MASA BAKAR NANTI PAPER NI TETAP BERSIH TAK BERBEKAS. KALAU BAKING PAPER BIASA DIA AKAN MELEKAT SIKIT DAN PAPER AKAN KOTOR. MANAKALA PARCHMENT PAPER TETAP BERSIH.







FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. SALAM.

    bISKUT NI pun buleh buat sendiri eh. kreatifnye awk. Kalu sya beli aje kat tesco dlm tin tu.
    TAHNIAH kpd rasa2selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali....hehe a'ar laa mmg bole buat sendiri tapi perlukan kesabaran tau...mmg kalau nak senang beli jerr hehehe anyway saya test diri sendiri ni hehe...apa pun thks yerr sudi komen kat sini

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...