Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 26 July 2012

NASI MINYAK SUNQUICK

Mcm mana hari ni teman2 semua? Terasa lemah kerr...sbb cuaca panas terik ni mmg malas nak jalan cari makanan kan. Kalau nak beli bahan2 masakkan pegi laa pagi2. Jgn cam putri...adoiii balik keje jam 2 ptg...matahari tengah terpacak memancar atas pala...huhu. Dugaan betul...masa pi keje malas nak jalan kaki...patutnya waktu cam tu laa jalan bagus kan sejuk jerr angiun sepoi2 bahasa hehehe. Ni time balik tengah2 panas terik berjalan...apa kes seyyy sendiri yg mau sendiri laa jawap huhu. Bukan apa tempat putri tinggal ni dekat sangat dengan cosway point....so tadi singgah laa supermarket gi belanja sikit. Then nak patah balik naik bas...kira cam jauh sbbnya putri di tengah2 antara perjalanan balik umah dengan interchange. Kalau pilih naik bas kena jalan then kena tunggu bas...makan masa. Hmmm then kalau jalan kaki kejap jerr dah sampai...tapi kena laa redah panas terik. Aduhhh pikir punya pikir...last2 jalan laaa kaki...exercise sikit...sapa tau kot2 kurus kerr muahahahahaha. Fuhhh menitik2 peluh masam tau hahaha. Sampai umah jerr terus tett tett...on AIRCON...kah kah kah. Apa pun yg pasti routine harian ni mmg kena tempuh tak bole elak. Ni laa namanya tanggungjawap kita sebagai isteri dan ibu kan...biasa laa tu hehe. Anyway ari ni nak share resepi yg putri dapat dari album kak Sherry...kak Sherry kata resepi ni dari Rohaida Rasdi....Aida cayang thks yerr dah buat putri tergoda dan sudi share resepi ni....so bila terpandang nasi ni terus cam wahh nak try laaa...yg kelakarnya masa beriya2 nak cuba buat...putri dah set my mind nak masak NASI MINYAK SUNQUICK ni tapi tak pulak tengok resepinya wahahahah baca ayat sekerat bahagia atas tu jerr yg tertulis...MMG SIMPLE DAN SEDAP DAN TAK MUAK!! takat tu jerr baca...terus nak buat wahahahaha. Pelik kann then ketawa sendiri bila sampai kat kedai baru terpikir laaa resepinya tak amik setakat tau pakai beras BASMATI jerr hua3. Alamak kalau ada bahan yg takde baru betul nasi kemana resepi kemana huhu. So gamble jerr laa kalau ada bahan yg takde kira BELASAH jerr laa. MMG betul pun sbb tak tau dlm resepi ada pakai daun pandan maka putri tak pakai lerr...sib baik resepinya simple semua bahan lain ada...amin2 selamatttt seyyy. Pandan takde takpe laa kan hehe. So operasi pun bermula pada jam 5pm. Org masak awal2 putri star karat haa jam 5pm baru nak start...amik ko cam lipas kudung putri berperang...terkangkang2 nak siapkan rendang daging, sambal kerang dan BUTTER PRAWN!!!! woohooo I love the butter prawn seyyyy...yg tu nanti putri share ek. Ada sesuatu yg istimewa dalam masakkan butter prawn tu tau...ternyata 1st time ku buat telur bersarang...fuyyoooo not easy tapi best...mencabar dan menguji kebolehan kita. Ok ok yg tu nanti dulu ek...kita try resepi nasi ni dulu tau. Nasi ni sangat ringkas...very the ringan...tak berminyak dan yg best sukatan nak masak nasi disukatkan sekali buat kita....so nasi masak dengan cantik sekali tak lembik dan tak keras...lembut jerr. Walaupun ada sunquick dalam tu...tak rasa pelik pun tau...sedap lagi ada...putri tak tau nak gambarkan...yg pasti sekali...nasi ni tak kecoh haaa gitu laa bunyinya muahahaha. Alaaa u guys try laa ok...nasi ni makan ngan lauk apa pun LAZAT!!! takde lauk makan nasi jerr pun dah sedap!! so apa lagi try laaa....pasti ibu jari menegak menandakan BESTnyaaa!!! hehe


BAHAN2NYA

5 CAWAN BERAS WANGI JASMINE AAA SPECIAL (PUTRI GUNA BERAS BASMATI) - BASUH BERSIH DAN TOSKAN.
1 CAWAN SUSU CAIR
6 CAWAN AIR
4 BIJI BAWANG MERAH- DIHIRIS NIPIS
6 ULAS BAWANG PUTIH- DI HIRIS NIPIS
3 INCI HALIA – TUMBUK HALUS
DAUN PANDAN (DI SIMPUL)
REMPAH 3 SERANGKAI - KULIT KAYU MANIS, BUNGA PELAGA DAN BUNGA LAWANG
MINYAK CANOLA UNTUK MENUMIS (PUTRI PAKAI MINYAK SAYUR JERR N SEDIKIT MINYAK SAPI HEHE…MENAMBAH JERR PUTRI)
4 SUDU BESAR SUNQUICK

GARAM SECUKUP RASA



CARA2NYA

1) GUNAKAN PERIUK RICE COOKER TENGGEK ATAS DAPUR GAS. PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAHAN2 HIRIS,HALIA DAN REMPAH 3 BERADIK HINGGA NAIK BAUNYA.

2) BILA DAN NAIK BAU MASUKAN BERAS DAN GAUL2 SEBENTAR. KEMUDIAN MASUKKAN AIR , SUSU CAIR, SUNQUICK, DAUN PANDAN DAN SIKIT GARAM. MATIKAN API LALU ANGKAT RICE COOKER DAN MASUKKANNYA KE TEMPAT ASAL PERIUK ELETRIK DAN MASAK SEPERTI BIASA HINGGA NASI MASAK. (ONKAN@TEKAN LAA PERIUK ELESTRIK TU EK..KANG TAK MASAK LAK)

3) NASI NI SEDAP DI HIDANGKAN DENGAN APA2 SAJE LAUK SEPERTI RENDANG, UDANG MASAK MERAH DAN ACAR JERUK. TAKDE LAUK MAKAN GITU PUN SEDAPPP!!!





FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...