Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Saturday, 28 July 2012

BUTTER PRAWN

Assalamualaikum semua...bestnya esok dah hujung minggu kan. Mesti ada banyak plan korg kan...putri lak ingat hujung minggu ni nak menjahit lak. So tak kluar kemana kot. Lagi pun ada tempahan biskut dari teman2 rapat putri so kena bagi2 masa mana nak mula dulu. Biskut kena buat bile nak dekat2 raya nanti...so biar rasa biskut tu fresh. Tempahan kali ni ada coklat chip, makmur badam, snap madu, almond london, suji badam, coklat cornflakes dan peanut butter oreo...fuhhh banyak tu. Harap2 dapat laa siap sebelom raya nanti ek. Pada teman yg dah order tu thks yerr dah beri kepercayaan pada putri. Tahun depan order lagi ek hehehe. Ok laa kita berbalik kisah tuk hari ni ek...ni dia putri nak sajikan BUTTER PRAWN buat u guyss ek...tapi setakat resepi jerr nak kasi udang dah abis laa pulak hehehe. Putri dapat resepi dari internet gak...kalau tak silap dari blog sudipkayu kerr cam tu laa bunyinya. Kat blog hansue pun ada...pokoknya banyak yg dah cuba buat ni. Putri jerr baru nak try hehehe....then kan Fuyyoooo tergoda bila baca bahan2 n cara2nya...nak2 cara nak buat telur tu. Baca cam senang jerr hahaha tapi fuyooohhhh tka senang pun ekekek. Apa pun tau jerr laa putri kan kes belasah jerr last2 jadi u. BESTnyaa telur dia rasa butter. U aolss must try laaa. I just love the way dia buat telur tu. Agak berminyak so kena toskan minyak dia tu bila dah masak k. jgn hidang dulu lak. Kang minyak dia meresap lak. Ok apa pun jom kita baca bahan2 yg nak kira gunakan ni...yokkk kerr dapur.


BAHAN2NYA

12 EKOR UDANG SAIZ BESAR
2 SUDU BUTTER
3 BIJI KUNING TELUR
SEDIKIT DAUN KARI
SEDIKIT CILI PADI
SERBUK KUNYIT & GARAM
MINYAK UNTUK MENGGORENG


CARA2NYA

1. LUMUR SERBUK KUNYIT & GARAM KAT UDANG. PANASKAN SEDIKIT MINYAK DAN GORENG UDANG SEHINGGA MASAK. BILA UDANG HAMPIR MASAK TU, MASUKKAN DAUN KARI & CILI PADI.GAUL SEKETIKA SEBELOM DIANGKAT. BILA DAH MASAK UDANG YG DALAM KUALI DENGAN MINYAK2 KITA TAPISKAN...KETEPIKAN. MINYAKNYA DIMASUKKAN KEMBALI KEDALAM KUALI TADI.

2. DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK YG SAMA, ANGGARAN DLM ½ CAWAN CAM TU (KALAU KURANG TAMBAH JERR MINYAK LAGI) PANASKAN MINYAK DAN MASUKKAN BUTTER. BIARKAN BUTTER CAIR & MINYAK BETUL2 PANAS.SEMENTARA TU,KACAU2 TELUR BAGI RATA DAN MASUKKAN TELUR KUNING DALAM BEKAS ROTI JALA. PUTRI GUNA BOTOL YG ADA TIGA LUBANG SUPAYA SENANG NAK HANDLE. NANTI LIHAT BOTOL TU PUTRI SERTAKAN SEKALI DALAM PAGE NI.

3. MATIKAN API BILA MINYAK TU DAH BETUL2 PANAS. DENGAN MENGGUNAKAN 2 TANGAN, TANGAN KIRI PEGANG BOTOL YG ADA KUNING TELUR TU DAN TANGAN KANAN PEGANG GARFU. TUANG/PICIT PERLAHAN2 TELUR SAMBIL TANGAN KANAN MENGACAU TELUR DLM BENTUK PUSINGAN. KACAU2@PUSING2KAN BIAR DIA BERTALI2. KEMUDIAN BILA DAH SELESAI, ANGKAT TELUR TU DAN DITAPISKAN UTK MEMBUANG MINYAK BERLEBIHAN. SEDIA TUK DIHIDANG.

SELAMAT MENCUBA!!!



NI DIA BOTOL ROTI JALA YG PUTRI GUNAKAN...SENANG SIKIT NAK HANDLE MASA KITA BUAT TELUR FLOSS TU NANTI. KALAU PAKAI JENIS LAMA MMG MENITIK2 LAA SUSAH SIKIT HEHEHE. THKS TO ZARA LALINK YG DAH BELIKAN TUL KITA...BERBALOI2 U BAGI PUTRI NI TAU...BANYAK MEMBANTU...


FOR THIS RECIPE

2 comments:

  1. wah...dah ada idea dah nak buat butter prawn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii dear...yes bole try ni tak rugi buat sedap sangat hehehe...^_^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...