Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 4 July 2012

BISKUT MAKMUR BADAM PUTRI STYLE

Assalamualaikum semuanya. Makan apa tu ptg2 gini? makan tu ingat2 putri ek hehe. Ruangan kali ni menampilkan kegemaran ramai iaitu kuih MAKMUR. Kuih ni jgn tak tau ek....dari zaman jepun dah laku tau ...mcm laa putri ada zaman tu ek muahahaha gurau jerr. Apa pun putri nak share resepi yg putri ubahsuaikan sendiri mengikot citarasa putri. Kalau dulu tepung dan majerin atau butter jerr kan. Well kali ni putri lainkan sikit supaya biskut ni menjadi lebih lembut dan enak...bak kata org CAIR DIMULUT gitu...hehe. Biskut yg sekian mendapat tempat di merata2 dunia. Wah dunia ek..jgn tak tau banyak org2 kita yg berhijrah kerr negara lain so kira serata dunia gak la..siap perkenalkan pada bangsa lain lagi kan kan. U aollss nak tau...kacang yg digunakan adalah kacang biasa. Akan tetapi putri ubah isinya menjadikan kacang badam!! rasa kacangnya lebih sedap dan muai. Satu lagi...ada beberapa yg putri masukkan dalam resepi ni tau. Menjadikan kuih ni disukai oleh pelangan2 putri. Tapi tak larat arr nak amik order banyak sbb bab sepitnya tu aduhhhh makan TAHUN dibuatnya muahhahahaha. Waktu makan kejap jerr ilang...tak nampak pun sepit2 yg kita buat tu....tapi tak sepit mmg kompem BOTAK lak nampak kuih tu kan...dah tak nampak makmurnya nampak makkk botaknya ekekekeke. Anak putri mlm2 buta ngadap tunggu kuih ni masak. Putri yg nak amik gambo kuih ni pun STRESS diabuatnya tau sbb anak tu asyik tanya "mama dah kerr belom? nak makan ni" aduhhhhh kacau tul laa budak ni tau hehehe. Nak posing lama2 pun tak bole huhu. Tapi putri hapi sangat buat kuih ni sbbnya ada tukang makan. So tak laa membazir kita buat kan. Ni time2 raya kompem ramai yg duk mencari. Kalau tak tat kuih makmur laa dorg cari. Anak2 kecil kita pun dah mula tau makan kuih lama ni. Mmg makmur ni patut ada disetiap rumah bagi menyerikan lagi meja hidangan. Oklahhh tak mau citer banyak2 kang ada yg tertido laa huhu...jom kita tulis apa yg perlu ada dalam resepi makmur badam putri ni....putri ek setiap kali buat kuih ni asyik lupa nak letak sukatan tuk tepungnya...kalau tak kan senang kalau ada sukatan aduhh...sori teman2 tepung jerr agak2 tau. InsyaAllah putri akan update sukatannya buat teman2 yg baru nak berjinak2 membuat makmur ni. Biar sama lembutnya cam putri buat. 


BAHAN2NYA


250GM BUTTER YG BERMUTU
2 SUDU BESAR PENUH MINYAK SAPI
1 BIJI KUNING TELUR
2 SUDU BESAR BADAM SERBUK
530GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK

INTINYA

BADAM CINCANG SECUKUPNYA YG DIBAKAR TERDAHULU DAN SEJUKKAN
SEDIKIT GULA ICING (TUK TABUR DAN GAUL DENGAN BADAM)


KALAU NAK BUAT TUK TEMPAHAN MMG KENA LAA CHARGE LEBIH SIKIT SBB KANDUNGANNYA BANYAK GUNAKAN BADAM. RASANYA PULAK MMG TERBAIK DARI SEMUA MAKMUR YG ADA WAH GITU HEHEHE. TAK CAYA CUBA LAA!! JGN TAK TAU EK PUTRI PERNAH TERMAKAN MAKMUR YG PELIK RASANYA HUHU. MASA NAK GIGIT ADUHH KERAS LAA PULAK HUA3. SO RESEPI PUTRI NI DIJAMIN TERBAIKKK WOK DARI LADANG PUTRI HEHEHE.



CARA2NYA


1. PUKUL BUTTER DAN MINYAK SAPI HINGGA KEMBANG. MASUKKAN KUNING TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.

2. MASUKKAN SERBUK BADAM DAN GAUL RATA. AKHIR SEKALI MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIULI. PASTIKAN DOHNYA LEMBUT DAN TAK MELEKAT DIMANGKUK KETIKA ULI.

3. AMBIL SEDIKIT ADUNAN DAN BULAT2KAN KAT TAPAK TANGAN TUK PASTIKAN KITA TAK TERLEBIH MEMASUKKAN TEPUNGNYA. AGAK2 BOLE TEKAN DAN TAK MEREKAH TERUK TEPI2NYA KIRA OK LAH TU. KALAU TERKURANG TEPUNG DITAMBAH DAN KALAU TERLEBIH TEPUNG MASUKKAN BUTTER SIKIT.

4. ADUNAN DIBENTUK DAN DILETAK INTI BADAM DIDLMNYA DAN DIBAKAR PADA SUHU 180C SELAMA 18-20 MINIT BERGANTUNG KEPADA SIZE DAN OVEN MASING2. BIAR BISKUTNYA MASAK KEKUNINGAN BERTUKAR WARNA DAN TIDAK PUTIH.



SELAMAT MENCUBA!!!








FOR THIS RECIPE

14 comments:

  1. suke biskut makmur...selalu buat bolat² jer...tiap kalai nak raya antara biskut harus buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi lily...a'ar kan tiap2 kali raya mesti nak ada biskut ni kan....apa kata kali ni try buat style putri lak hehehe

      Delete
    2. manladung@yahoo.com.sg19 Sep 2012, 09:33:00

      mm look nice.agak2 kalau gula yg kita tabuh kat atas tu di campur sedikit dgn serbuk kayu manis.ok tak?

      Delete
    3. hehehe Abg man u ni mcm2 idea tau nak try heheh bole kot ikot selera kita...tapi putri takot tak banyak org yg suka akan rasa kayu manis tu...tu pun bergantung pada resepi...kalau yg ni tak sesuai kot..tapi bole jerr kalau suka...

      Delete
  2. salam sis...sorry sis..menyilap msk...nk tanya mcm mn sis buat corak2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr...biskut ni takde cintak dia so kena sepit cam kita buat kuih tat tapi yg makmur ni kita bentukkan dia cam daun then sepit ikot bentuk daun gitu...

      Delete
  3. sis...krg fhm la..heheheh...ade acuan die ke @ gn acuan kuih tat..then nk sepit gn ape ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe alamakkk sis salah cakap kerr...ok cam ni...kuih ni takde acuan dearr..guna sepit tart yg dulu2 tu. Mula2 tu kita bentukkan kuih ni then sepit tepi2 dia...do u want me to put acuan sepit tu kat sini dearr?? let me know ok...

      Delete
  4. hihihi,,blh x sis postkn bentuk acuan sepit tu dear...then brp gram eh tpg utk wat biskut nie ...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ok nanti kejap lagi putri letak yerr...abt tepung tu aduhh masa tu main letak jerr agak2 tak timbang...nanti dalam bulan posa ni putri akan buat lagi...nanti putri letak sukatannya bagi memudahkan u ok...harap sabar menanti..sepit tu nanti putri tunjuk lm sini ek.....^_^

      Delete
  5. kat mn nk cari sis....

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kat kedai2 jual bahan2 kuih ada jual ni...amik pic ni then tunjuk kat org kedai tu...

      Delete
  6. Salam Putri...Bole saya tau brape byk tepung? Thank u

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali...sayangg u tak baca abis ek..ada tulis kat atas tu dalam bahan2nya..cer tengok betul2 ^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...