Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 9 July 2012

BISKUT SEMPERIT@DAHLIA

Assalamualaikum teman2 cayang. Terimakasih dah setia menanti resepi dari putri yg tak seberapa ni. Yg pasti putri nak ucapkan thks banyak2 pada kak Fuziah yg dah sudi nak share resepi ni pada putri. Ari tu kak kak jee ada buat biskut semperit ni tu yg teruja nak try buat. Siap letak 2 warna lagi tau. Kalau tak silap tahun lepas kak jee ada juga post kuih ni....putri jerr tak sempat nak mencubanya. Nahh hari ni baru laa putri dapat menbuatnya. Putri ada buat 2 jenis resepi tau yg nak putri share pada u guys...nantikan yerr. Satu lagi resepi bakal menyusul esok laa otey. For now kita cuba buat yg ni dulu. Resepi yg mcm ni laa yg paling senang nak buat. Tak perlu nak menerap kan. Mmg best buat siap lenggang kangkung lagi muahahaha. Mmg kena goyang2 sikit tuk dapatkan bentuk yg cantik cam ni..kalau kita tekan dan diam jerr mmg bentuk dia lain tau....tak caya cer try tengok haa nanti u guys bole tau sendiri apa yg putri maksudkan. Apa pun kuih ni mmg tersenarai dalam list kuih raya putri tahun ni. Sbb senang punya pasal tu yg nak buat tu hehehe. Ok la jom kita terokai bahan2 yg perlu kita ada tuk membuatnya ek...jom! Putri ada sertakan sekali gambar nozzle yg putri gunakan...


SEMPERIT (MENGHASILKAN 130-140 KEPING)

BAHAN2NYA

250GM@1 KETUL BUTTER YG BERMUTU
120GM GULA ICING
1 BIJI TELUR GRED A
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
150GM TEPUNG JAGUNG-DIAYAK
50GM TEPUNG CUSTARD-DIAYAK
250GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
2 JENIS PEWARNAYG DISUKAI-OPTIONAL

CARA2NYA


1. PUTAR BUTTER,GULA DAN ESEN VANILA HINGGA SEBATI.

2. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.

3.MASUKKAN BAHAN2 AYAK DAN KACAU RATA DENGAN SPATULA.

4. ADUNAN DIBAHAGI 2…LETAK PEWARNA YG DISUKAI PADA SETIAP MANGKUK ADUNAN DAN KACAU HINGGA RATA.

5. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG YG TELAH DILETAKKAN NOZZLE BINTANG. PASTIKAN 2 WARNA BERBEZA DILETAKKAN BERSEBELAHAN DALAM SATU BAG.

6. SEDIA UNTUK DI BENTUKKAN MENGIKUT ACUAN BINTANG TERSEBUT. INGAT YERR MASA MENEKAN TU LENGGANG LENGGUKKAN ACUAN SUPAYA BENTUK DAHLIA TU LEBIH MENARIK. 


7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C SELAMA 8-10 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.



SELAMAT MENCUBA!!!!












FOR THIS RECIPE

8 comments:

  1. assalamualaikum puterimanja
    salam kenal dari acik yang terpikat dengan gambar2 kuih yang cantik2ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam acik....thks yerr dah terpikat kat kuih ni yg pastinya mmg akan buat semua yg memandang terpesona gitu hehehe thks yerr acik...^_^

      Delete
  2. Hi Puteri...Can i order this? How much will it be? How to order?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dearr...u nak order yg ni kerr? ok why dnt u giv me ur Hp no. thru my fb inbox...i will sms u the price

      Delete
  3. ASSALAMUALAIKUM PUTERI BISKUT CAIR DIMULUT X YAH KUNYAH KE? sAYA SUKA JENIS MASUK MULUT CAIR SENDIRI X YAH NAK KUNYAH2....HE HE HE,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak....yup2 cair dimulut tak yah kunyah dah hehehe...mmg biskut ni jadi kegemaran ramai

      Delete
  4. Assalamualaikum Puteri, cantikmacuan yang digunakan beli dimana ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr...acuan semperit mmg ada jual kat kedai2 bakerry...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...