Salam dan selamat pagi buat semua teman2...ishhh lamanya tak bersiaran naik bersarang blog putri ni tau huhuhu. Nasib baik laa bole masuk lagi blog ni tau...sbb ada acct tu bila lama tka masuk macam hal pulak berlaku antaranya hilang acct dan tak bole masuk...aduhaiii kecewanya kalau tka bole masuk. Axtually mmg betul laa kalau lama tak masuk kira dianggap tak active tu yg dorg pandai2 tutup buat kita...apa seyyyy. Terutama yahoo mail....masalah tepitangga betul laa yahoo ni...sikit2 tanya soalan bengap...bingitnyaa...dahnyaa acct yg lama tak masuk terus jam kat situ juga...hidup malu mati tak mau cheyyyy sudahnyaa alaaaa BORINGGG nyaaa mak terus belah pun cantik laa dari page tu...sampai laa kini salah satu yahoomail mak kira dah kojol laa tu hehehehe. Bangang betul laa buat jiwa mak sentap jerr tau...dah laa mak bz ya ampun tak bole anggsss hahaha then dia main teka teki lak bila mak lama tak bukak...jawapnyaa...buat bodos sudah kann kannn. Haii laa kalau ikut kan jiwa yg sentap ni...mau jerr mak baling pc ni tau tapi mak ni BIJAK lagi tu yg cool jerr muahahahaha. Ok laa mak nak citer ni...smlm mak cuba buat kek lava ni....fuhhh punyaaa laaa RICH maut dia punya coklat....mmg tka bole makan banyak cukup sekeping tapi bagi yg sangat2 minat kek ni mmg makan 2 keping pun tak cukup. Ishhh lalink jgn banyak2 makan kang kembang setaman cam mak sapo nak jawap...takkan mak lak nak jawap kann hahahaha. Seriouly sesuatu yg belum pernah mak cuba,,,sekali suap mmg terangkat sedapnya tapi banyak kali suap..adoiiii mmg angkat punggung jalan beb hahaha. Maknanya tak bole banyak2 makan tau. Di syorkan makan bersama ice cream fuhhh yg ni makkk mmg tak bole tahan. Siap kena ikat kaki tangan sbb mak tampar sepak tendang terajang dibuatnya kalau tak ikat hehehe. Anyway jom laa kita layan resepinya yerrr....jom jom...
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 2 MANGKUK RAMEKINS SIZE 8 OZ)
CARA2NYA
1. CAIRKAN COKLAT BERSAMA BUTTER SECARA DOUBLE BOILER SEHINGGA COKLAT CAIR SELURUHNYA. MATIKAN API DAN KETEPIKAN.
2. AYAKKAN GULA ICING KEDALAM ADUNAN COKLAT SUPAYA TIDAK BERKETUL2. PUKUL ADUNAN DENGAN MIXER SEHINGGA RATA.
3. KACAU/KOCOK TELUR DENGAN VANILA TERDAHULU DAN MASUKKAN KEDALAM ADUNAN COKLAT. PUKUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI AYAKKAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA. PASTIKAN TIADA KETULAN (LUMPS) DIDALAM ADUNAN.
5. GRISKAN RAMEKINS DAN ALAS BAHAGIAN BAWAH SAHAJERR DENGAN BAKING PARCHMENT. SBB NANTI NAK KELUARKAN KEK SENANG SIKIT TAK MELEKAT.
6. PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C DAN BAKAR ADUNAN SELAMA 15-16 MINIT SAHAJERR. JGN LEBIH KALAU TAK NANTI AKAN JADI KEK PULA.
7. KIKIS SEKELILING TEPI RAMEKIN DENGAN PISAU SEBELUM MENGELUARKAN KEK. TERBALIKKAN DIATAS PIRING DAN DIHIDANG PANAS2. KALAU DAH SEJUK MMG TAK KICK HEHEHE.
SELAMAT MENCUBA!!!
BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 2 MANGKUK RAMEKINS SIZE 8 OZ)
- 60 GM COKLAT MASAK
- 80 GM BUTTER (SALTED)
- 60 GM GULA ICING DIAYAK
- 1 BIJI TELUR PUTIH DAN KUNING
- 1 BIJI KUNING TELUR
- ½ SUDU KECIL ESEN VANILA
- 35 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
*** KALAU BUTTER TU UNSALTED BOLE LAA TABUR SEDIKIT GARAM KEDALAM ADUNAN. UNTUK MENGELAK KETULAN DIDALAM ADUNAN...GULA DAN TEPUNG HENDAKLAH DIAYAK LANGSUNG KEDALAM ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR.***
1. CAIRKAN COKLAT BERSAMA BUTTER SECARA DOUBLE BOILER SEHINGGA COKLAT CAIR SELURUHNYA. MATIKAN API DAN KETEPIKAN.
2. AYAKKAN GULA ICING KEDALAM ADUNAN COKLAT SUPAYA TIDAK BERKETUL2. PUKUL ADUNAN DENGAN MIXER SEHINGGA RATA.
3. KACAU/KOCOK TELUR DENGAN VANILA TERDAHULU DAN MASUKKAN KEDALAM ADUNAN COKLAT. PUKUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI AYAKKAN TEPUNG KEDALAM ADUNAN DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA. PASTIKAN TIADA KETULAN (LUMPS) DIDALAM ADUNAN.
5. GRISKAN RAMEKINS DAN ALAS BAHAGIAN BAWAH SAHAJERR DENGAN BAKING PARCHMENT. SBB NANTI NAK KELUARKAN KEK SENANG SIKIT TAK MELEKAT.
6. PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C DAN BAKAR ADUNAN SELAMA 15-16 MINIT SAHAJERR. JGN LEBIH KALAU TAK NANTI AKAN JADI KEK PULA.
7. KIKIS SEKELILING TEPI RAMEKIN DENGAN PISAU SEBELUM MENGELUARKAN KEK. TERBALIKKAN DIATAS PIRING DAN DIHIDANG PANAS2. KALAU DAH SEJUK MMG TAK KICK HEHEHE.
SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : DIANA'S COKING
OLAHAN : PUTERI MANJA
BAHAN PUN TAK BANYAK NAK BUAT PUN SENANG JERR.
JGN LUPA COKLAT MASAK.
SECARA DOUBLE BOILER MASAK COKLAT DAN BUTTER HINGGA COKLAT CAIR SELURUHNYA.
AYAK GULA LANGSUNG KEDALAM ADUNAN COKLAT. PUKUL ADUNAN HINGGA RATA. PUTRI GUNAKAN MIXER TUK KACAU ADUNAN.
KACAU ATAU KOCOK SEDIKIT TELUR DAN VANILA NI SEBELUM MASUK KEDALAM ADUNAN COKLAT.
MASUKKAN DAN PUKUL LAGI HINGGA RATA.
THEN AYAK PULA TEPUNG KEDALAM ADUNAN. SEKALI LAGI PUKUL HINGGA RATA DENGAN KELAJUAN PALING RENDAH.
BEGINILAH KELIHATANYA ADUNAN YG TELAH SIAP DIBANCUH. PASTIKAN TIADA KETULAN (LUMPS) PADA ADUNAN.
SAPUKAN RAMEKIN DENGAN SEDIKIT BUTTER SELURUHNYA.
PUTRI LETAK BAKING PAPER BAHAGIAN BAWAH RAMEKIN NI.
BAKAR PADA SUHU 200C SELAMA 15-16 MINIT. JGN LEBIH MASA NANTI ADUNAN BOLE JADI KEK.
TADAAA BEGINA LAA RUPANYA BILA DAH MASAK...LUAR MMG KEK...DALAM TU YG ADA LAVA...
YG MAK ARON TU SAJERR BUAT TANYA HEHEHE...
FOR THIS RECIPE
Mak aiiii trliur nengknya...trbaik la put...thx 4 sharing ye...
ReplyDeletethks dearr....sama2 kasih nanti try tau hehehe ^__^
DeleteI wan tht macarons can...hihi
ReplyDeletehahaha...can if u really can reach that hehehehe...^__^
Delete