Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 4 September 2014

CRISPY PRAWN PANCAKE

Selamat tengah malam teman2 semua. mesti banyak yg dah tido kan. Anyway seperti yg putri janjikan putri tetap nak share malam ni jugak2 tau. Tadi tu tengah2 edit anak pulak ajak jogging so stop jap pi laa jogging selama sejam. Then balik aduhaiiii cam lapo laa pulak hahaha apa seyyy dah jogging pi makan lak tapi takpe laa apa nak buat perut panggil2 suh abiskan crispy pancake tadi so makan lagi muahahahaha. teruk tau camni...kalau ternampak makanan jerr mesti nak kunyah ishhh kronik betul laa mak ni ngee. Oh yerr sebelum tu nak citer sikit pasal jumpa sesorg. Hari tu terlupa lak nak citer so ni teringat citer laa sikit. Kalau saudari tu ada baca blog ni bole laa komen kat ruangan blog ni dan bagitau sapa nama anda. Putri tak ingat bila...masa tu putri kat Causeway Point ada sorg hamba Allah tu tegur putri dalam sebuah Restaurant makanan segera. Kebetulan kita beratur bersebelahan then tetiba dia bersuara. "Tumpang tanya ni Putri Manja ek?" lebih kurang camtu laa ayat dia hehehe....mula putri mati2 ingat dia nak tanya pasal makanan dalam restaurant tu tapi rupanya dia tanya puteri manja ek? wahhh TERkejut sekejap sbb ada yg kenal putri laa hehehe. Yerr mmg not the 1st time org tegur camtu but bila sesekali kena gitu terus cam SURPRISE gituu U. Sampai lupa nak tanya sapa nama saudari tu yg kata pengikut setia blog putri tau wahhh terharu putri laa apa pun thks yerr dearr sudi ikuti bog putri...moga kita bertemu lagi dan bole laa snap gambo kerr apa kan kan hehehe.

Ok berbalik pada kisah makanan ni....pancake ni mmg lain dari yg lain. Bila putri surf kat internet mmg makanan ni terkenal dikalangan org2 cina. Ni kira chinese style pancake laa. Bagi putri sejujurya sangat2 mudah nak membuatnya dan sangat sedap. Jom laa try...kalau tak mau buat siap mak banting lipat badannya cam kain baru tau hehehehe. Jom laa kita try buat tuk hidang family tercinta k...apalagi tunggu tu jom laa kerr istana beta...jom jom




BAHAN2NYA (MENGHASILKAN ANTARA 12-14 KEPING)
  • 300 GM TEPUNG GANDUM 
  • 50 GM TEPUNG BERAS
  • 50 GM TEPUNG JAGUNG
  • 2 SUDU BESAR MINYAK MASAK
  • 1½ SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
  • ½ SUDU KECIL KUNYIT SERBUK
  • 100 GM LOBAK MERAH DIHIRIS PANJANG2
  • SEDIKIT DAUN SUP DIHIRIS2
  • 400 ML AIR
  • 12 - 14 EKOR UDANG SEGAR

*** DAUN SUP BOLE JERR GANTI DENGAN DAUN KUCAI DAN LOBAK MERAH BOLE JERR GANTI DENGAN LAIN2 SAYURAN SEPERTI TAUGEH DAN SEBAGAINYA MENGIKUT SELERA MASING2 ***

CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI UDANG SEGAR DAN GAUL RATA. SEKIRANYA PERLU MENAMBAH AIR BOLE LAH TAMBAH 1 ATAU 2 SUDU BESAR AIR LAGI.

2. PANASKAN MINYAK YANG BANYAK. SETELAH PANAS MASUKKAN SUDIP (STEKSPADE) PENGGORENG KEDALAM MINYAK BAGI MEMANASKANNYA LEBIH KURANG SEMINIT DUA.

3. KLUARKAN SUDIP DAN SCOOPKAN 1 SUDU BESAR ADUNAN TEPUNG DIATAS SUDIP SEPERTI DALAM GAMBAR DAN LETAK 1 EKOR UDANG DIATASNYA.

4. KEMUDIAN MASUKKAN KEDALAM MINYAK YG TELAH PANAS TADI DAN GORENG HINGGA KEKUNINGAN. SIAP TUK DIHIDANG SEMASA LAGI PANAS2.

5. BAGI MENDAPATKAN RESEPI SOSNYA BOLE LAA KLIK SINI.


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : KAK FATIMAH JASMIN
OLAHAN : PUTERI MANJA






















FOR THIS RECIPE

5 comments:

  1. Woah! I'm really digging the template/theme of this blog.
    It's simple, yet effective. A lot of times it's challenging to get
    that "perfect balance" between user friendliness and appearance.
    I must say you've done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Chrome.
    Superb Blog!

    Here is my blog post: 1]

    ReplyDelete
  2. Salam..fun memang sedap ni..terliur tengok udang seekor di atas tu..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali dearr....udang tu laa yg penyeri makanan ni kann sekali pandang..berkali2 mau makan hehe

      Delete
  3. terliuq nye tgk udang besaq2 cmtu kak.. nampak rangup btl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg rangup dearr...udang tu laa yg buat selera bertambah2 hehehe cuba laaa dearr..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...