Assalamualaikum teman2 ku yg disayangi. Sori laa sbb lambat sesangat masukkan N3 resepi kek sedap ni. Bukan apa....tau jerr laa ari tu nak edit pun susah sbb line internet tenat sanagat2. Tak tau laa apasal jadi cam tu. Nak masukkan gambar2 dalam blog ni pun asyik sangkut jerr. Then hujung minggu lepas tak sempat pulak nak masukkan sbb ada tetamu dari PAHANG yg datang kerr sini. Tu yg bz membaking nak kasi mereka merasa apa yg termampu patik buat tau huhuhu. So dapat laa juga mereka merasa kek genoise dari putri ni dan siap komen sedap lagi hehehe. Haa korg kalau tak try buat kek ni tak meresa laa korg huhu. Seperti yg putri pernah kata texture kek ni sangat2 unik mcm namanya juga. Kalau sesetengah kek biasanya kan lembut guna sudu plastik dah bole tapi beza tuk kek ni tau kena guna sudu besi disebabkan kekenyalan kek ni ada sudu plastik yg sampai patah bila nak mengeratnya...hehe. Jgn salah paham yerr kek ni tidak keras tau cuma dia beza dari kek2 yg sedia ada. Susah laa nak terangkan texture sebenarnya...kalau korg pernah makan donut chewy junior...haa cam tu laa rasa kek ni chewy yet VERY...SUPER....TRIPLE DELICIOUS!!!! haa apa tunggu lagi jom laa kita selam kedasar laut tuk dapatkan resepinya ek...jom kita main selam2 ari ni ek hahaha. To Candace thks for the Awesome recipe!!
P.S Buat sedara dari Pahang...putri mohon maaf sangat2 sbb tadi siang tak dapat hantar korg sampai JB. Tak tau laa apasal dah plan2 dan dah tukar duit pun then setengah jalan tetiba rasa lain mcm nak pitam laa pulak. Akhirnya u aolls kena pulang sendiri. Sedey sangat tak dapat hantar sampai JB. To mak ngah Munah thks alot sbb dah tolong picit2kan putri yg tetiba mabuk ni huhuhu. Sori mak ngah putri tetiba tak sihat pulak..programme dibatalkan serta merta uwaaaa nanes tau huhuhu. Pada Mak Ngah, Along, Deli dan Ilham...jgn serik tuk turun kerr sini lagi yerr. Im so happy to have u guys here. Hope dapat jumpa lagi. Jgn risaukan putri disini yerr...dah sihat sikit ni. Moga oleh2 yg putri buat tuk kalian sedikit sebanyak dapat membuat anda2 disana tersenyum ^_^ salam buat semua...muahhh2. Am jgn lupa buat kek batik roll ok...any Questions just buzz me tau...bila2 masa pun bole. Again Maaf dan terimakasih sbb sudi datang kerr rumah kami.
BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 13"X18")
*** MEMANDANGKAN PUTRI TAKDE LOYANG SEBESAU TU JADINYA PUTRI GUNAKAN 2 LOYANG 9"X12" INCI YG DIGRIS DAN LETAK BAKING PARCHMENT. SBB APA KITA GUNAKAN LOYANG YG BESAR ADALAH UNTUK MENDAPATKAN KEK YG TIPIS SEPERTI DALAM GAMBAR. MMG TIPIS TAPI TIDAK PATAH. ***
CARA2NYA MEMBUAT KEK GENOISE
1. CAIRKAN BUTTER TERDAHULU DAN DIBIAR SEJUK.
2. SATUKAN SEMUA TELUR, GULA DAN ESEN VANILA. PUKUL PADA KELAJUAN TINGGI SEHINGGA ADUNAN PEKAT,KEMBANG BERBUIH. PUKUL LEBIH KURANG 4-5 MINIT. PASTIKAN ADUNAN BENAR2 KEMBANG BILA DI ANGKAT ADUNAN BILA JATUH, LAMBAT TENGGELAM. SEKIRANYA CEPAT TENGGELAM PUKUL LAGI 1-2 MINIT.
3. MASUKKAN TEPUNG SEBANYAK 2 KALI TUANG. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. GAUL SATU PUSINGAN PADA SATU2 MASA. MAKSUDNYA GAUL SATU PUSINGAN DAN BERHENTI SEJEKAP DAN ULANG LAGI SEHINGGA ADUNAN BERGAUL RATA. INGAT YERR JGN TERLEBIH GAUL.
4. SCOOP 4 SUDU BESAR ADUNAN TELUR NI DAN MASUKKAN KE DALAM BUTTER YG TELAH DICAIRKAN TADI. GAUL RATA PERLAHAN2. LIHAT GAMBAR.
5. ADUNAN YG TELAH BERSATU DENGAN BUTTER TADI DIMASUKKAN PULA KEDALAM ADUNAN TELUR. GAUL PERLAHAN2 HINGGA RATA.
6. GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN SEKELILING LOYANG. ADUNAN KELIHATAN BERBUIH KEKAL KEMBANG SEPERTI DALAM GAMBAR.
7. BAKAR PADA SUHU 220C SELAMA 6-7 MINIT SAHAJERR BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. JGN TERLEBIH BAKAR YERR. NAMPAK ADUNAN DAH KEKUNINGAN DAN SEDIKIT KECOKLATAN BOLE LAA ANGKAT.
8. SETELAH MASAK TERBALIKKAN ADUNAN DIATAS TUALA DAN SEJUKKAN SELAMA 30 MINIT. SEMENTARA TU BOLE LA BUAT COKLAT GANACHE.
9. POTONG ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR. SAPU GANACHE PADA SETIAP LAPISAN DAN LAPISAN TERATAS SEKALI TUANGKAN COKLAT GANACHE LEBIH SEDIKIT. DIA MELELEH TEPINYA PUN TAKPE SBB NANTI KITA AKAN PERKEMASKAN DENGAN MEMOTONG TEPI2NYA.
10. DISEJUKKAN SELAMA SEJAM SEBELUM MEMOTONG. BAGI KEK PUTRI LAPISAN PERTAMA PUTRI TERTUANG LEBIH TU YG BERCOKLAT TU HUHU. BAGI LOYANG KEDUA PUTRI SAPU HATI2 SO SETIAP LAPISAN NAMPAK LAA KEKNYA. APA PUN CUBA JGN TAK CUBA...THE BEST KEK EVER!!!
*** JGN IKUT CAM PUTRI GANACHE BELUM PEKAT PUTRI DAH SAPU PADA KEK TU YG BANYAK MELELEH2 TU NGEE...KES NAK CEPAT SIAP JERR HUHU ***
SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : CANDACE MALOMAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
P.S Buat sedara dari Pahang...putri mohon maaf sangat2 sbb tadi siang tak dapat hantar korg sampai JB. Tak tau laa apasal dah plan2 dan dah tukar duit pun then setengah jalan tetiba rasa lain mcm nak pitam laa pulak. Akhirnya u aolls kena pulang sendiri. Sedey sangat tak dapat hantar sampai JB. To mak ngah Munah thks alot sbb dah tolong picit2kan putri yg tetiba mabuk ni huhuhu. Sori mak ngah putri tetiba tak sihat pulak..programme dibatalkan serta merta uwaaaa nanes tau huhuhu. Pada Mak Ngah, Along, Deli dan Ilham...jgn serik tuk turun kerr sini lagi yerr. Im so happy to have u guys here. Hope dapat jumpa lagi. Jgn risaukan putri disini yerr...dah sihat sikit ni. Moga oleh2 yg putri buat tuk kalian sedikit sebanyak dapat membuat anda2 disana tersenyum ^_^ salam buat semua...muahhh2. Am jgn lupa buat kek batik roll ok...any Questions just buzz me tau...bila2 masa pun bole. Again Maaf dan terimakasih sbb sudi datang kerr rumah kami.
BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 13"X18")
- 70 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
- 100 GM GULA KASTOR
- 3 BIJI TELUR GRED A (PUTIH DAN KUNING) PADA SUHU BILIK
- 2 BIJI KUNING TELUR PADA SUHU BILIK
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 1 SUDU BESAR BUTTER DICAIRKAN
CHOCOLATE GANACHE FILLING
- 150 ML WHIPPING CREAM
- 150 GM COOKING COKLAT
CARA2NYA
1. PANASKAN WHIPPING SECARA DOUBLE BOILER ATAU MASAK TERUS ATAS API PUN BOLE SEHINGGA MENDIDIH KECIL. MATIKAN API.
2. MASUKKAN COKLAT YG TELAH DIHIRIS NIPIS KERR DALAM WHIPPING CREAM DAN KACAU HINGGA COKLAT CAIR SEPENUHNYA.
3.PASTIKAN ADUNAN COKLAT DIBIAR SEJUK DAN PEKAT SEDIKIT SEBELUM DIGUNAKAN.
1. CAIRKAN BUTTER TERDAHULU DAN DIBIAR SEJUK.
2. SATUKAN SEMUA TELUR, GULA DAN ESEN VANILA. PUKUL PADA KELAJUAN TINGGI SEHINGGA ADUNAN PEKAT,KEMBANG BERBUIH. PUKUL LEBIH KURANG 4-5 MINIT. PASTIKAN ADUNAN BENAR2 KEMBANG BILA DI ANGKAT ADUNAN BILA JATUH, LAMBAT TENGGELAM. SEKIRANYA CEPAT TENGGELAM PUKUL LAGI 1-2 MINIT.
3. MASUKKAN TEPUNG SEBANYAK 2 KALI TUANG. GAUL KAUP BALIK PERLAHAN2 MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA. GAUL SATU PUSINGAN PADA SATU2 MASA. MAKSUDNYA GAUL SATU PUSINGAN DAN BERHENTI SEJEKAP DAN ULANG LAGI SEHINGGA ADUNAN BERGAUL RATA. INGAT YERR JGN TERLEBIH GAUL.
4. SCOOP 4 SUDU BESAR ADUNAN TELUR NI DAN MASUKKAN KE DALAM BUTTER YG TELAH DICAIRKAN TADI. GAUL RATA PERLAHAN2. LIHAT GAMBAR.
5. ADUNAN YG TELAH BERSATU DENGAN BUTTER TADI DIMASUKKAN PULA KEDALAM ADUNAN TELUR. GAUL PERLAHAN2 HINGGA RATA.
6. GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. TUANGKAN ADUNAN KEDALAM LOYANG DAN RATAKAN SEKELILING LOYANG. ADUNAN KELIHATAN BERBUIH KEKAL KEMBANG SEPERTI DALAM GAMBAR.
7. BAKAR PADA SUHU 220C SELAMA 6-7 MINIT SAHAJERR BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. JGN TERLEBIH BAKAR YERR. NAMPAK ADUNAN DAH KEKUNINGAN DAN SEDIKIT KECOKLATAN BOLE LAA ANGKAT.
8. SETELAH MASAK TERBALIKKAN ADUNAN DIATAS TUALA DAN SEJUKKAN SELAMA 30 MINIT. SEMENTARA TU BOLE LA BUAT COKLAT GANACHE.
9. POTONG ADUNAN SEPERTI DALAM GAMBAR. SAPU GANACHE PADA SETIAP LAPISAN DAN LAPISAN TERATAS SEKALI TUANGKAN COKLAT GANACHE LEBIH SEDIKIT. DIA MELELEH TEPINYA PUN TAKPE SBB NANTI KITA AKAN PERKEMASKAN DENGAN MEMOTONG TEPI2NYA.
10. DISEJUKKAN SELAMA SEJAM SEBELUM MEMOTONG. BAGI KEK PUTRI LAPISAN PERTAMA PUTRI TERTUANG LEBIH TU YG BERCOKLAT TU HUHU. BAGI LOYANG KEDUA PUTRI SAPU HATI2 SO SETIAP LAPISAN NAMPAK LAA KEKNYA. APA PUN CUBA JGN TAK CUBA...THE BEST KEK EVER!!!
*** JGN IKUT CAM PUTRI GANACHE BELUM PEKAT PUTRI DAH SAPU PADA KEK TU YG BANYAK MELELEH2 TU NGEE...KES NAK CEPAT SIAP JERR HUHU ***
SELAMAT MECUBA!!!
SUMBER : CANDACE MALOMAN
OLAHAN : PUTERI MANJA
CAIRKAN BUTTER DAN DISEJUKKAN
PUKUL TELUR, GULA DAN VANILA DENGAN KELAJUAN TINGGI SELAMA 4-5 MINIT.
MASUKKAN TEPUNG SEBANYAK 2 KALI TUANG DAN GAUL PERLAHAN2.
SCOOP 4 SUDU BESAR ADUNAN TELUR DAN MASUKKAN KEDALAM BUTTER CAIR TADI.
GAUL RATA PERLAHAN2.
TUANGKAN ADUNAN BUTTER KEDALAM ADUNAN TELUR DAN GAUL SATU PUSINGAN PELAHAN2.
GRISKAN LOYANG DAN LETAK PARCHMENT PAPER. TUANGKAN ADUNAN KEDALAMNYA DAN RATAKAN. ADUNAN TETAP KEMBANG BERBUIH. BAKAR PADA SUHU 220C SELAMA 6-7 MINIT.
TERBALIKKAN ADUNAN DAN SEJUKKAN SELAMA 30 MINIT.
POTONG ADUNAN KEPADA 4 BAHAGIAN SEPERTI DIATAS.
FOR THIS RECIPE
nampak macam senang ja nak buat kek ni..fuh, terliur la tengok topping atas tu..
ReplyDeletemmg tak susah pun nak buatnya dearr...senang jerr cuma kena ikut peraturannya..try laa kek ni unik tau rasa dia hehe...
Deletealamak pandang saja dah rasa trliur sngt...sy share ya..TQ
ReplyDeleteTry laa dearr mmg terbaik...bole jerr share silakan...^__^
Deletesalam, kak yati am ni. tq for the super delicious batik roll and macaroon !! insyaallah will come again soon. okay anything am buzz buzz jerrr ! hahaha okayy take care there. byk brehat jgn penat sgtt. lot of love from malaysia <3 <3
ReplyDeleteHiiii Salam kembali Am.. thks for dropping by here n thks alot for ur compliment too. YES2 just buzz me ok kalau ada apa2...hehe insyaAllah dah banyak sangat rehat sampai terlebih rehat ni ngee...mekasih am atas perhatiannya...hugs2 n lots of LUV from Spore too ^__^ <3 <3
Delete