Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 9 April 2014

HOKKAIDO TIGA RASA

Salam dan selamat malam teman2 semua. Fuhhh lamanya tak bersiaran rasa cam bertahun2 lamanya tau hehehe...terlebih sudah. Sori laa guyss putri sikit punya bz laa kena cover slot kawan tu keje terus jerr. Penat beb mana nak masak nak urus umah nak keje adoiiiiyaaiiii cam nak tercampak kaki ni tau sbb terkejar2 nak buat semua. Mana order org lagi...mmg rezeki laa. Alhamdulillah syukur rezeki jgn ditolak yerr tak. Anyway hari ni tak keje sempat laa oven kat dapur tu panas memanjang. Lepas kek ni putri nak buat kek marble nutella...amcm best tak hehehe apa pun semangat nak buat kek ni haa datang bertubi2 terus jerr nak buat. Nanti kalau dah kena keje mmg takde masa nak buat sbb letih tau huhuhu. Kalau dulu zaman2 gemilang jgn cakap...tak kenal erti penat pun. Sikit2 buat tu buat ni...sikit2 kemas ni kemas tu then bole sambung lagi keje lak tu. Tu dulu laa sekarang time bila kan kan kannn usia pun dah makin REMAJA gitu hahahaha. Oh well mmg muda selalu jiwa ku ni....napa jeles ek? hehehe jgn jeles tau...mmg actually kita semua ni masih muda remaja jiwanya...jiwa jerr lain2 mmg kurang remaja nya muahahaha. Biasa laa kann screw dah longgar sikit2 sana sini semua kena pakai spare part tuk baikinya huhuhu. Kalau tak maintain service abis lerr karan marat tau hahahaha. Ishhh hopefully walau sesenja mana sekali pun diri ni akan terus berusaha berkongsi ilmu selagi termampu. Moga kesihatan terus berada ditahap yg baik2. Ok laa guyss kalau u aollss nak try buat kek ni haa bole laa try ikut resepi ni k...mmg lembut gilerrss dan bepuluh2 kali buat sbb anak2 putri suka kek ni. So jgn segan2 nak try ek..kalau segan sendiri yg rugi tau...rugi tak dapat nak rasa huhu...ok jom kita kais resepinya ek...jom jom


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 15 CUPCAKES)


A
- 3 BIJI PUTIH TELUR
- 50 GM GULA KASTOR
- SECUBIT CREAM OF TAR TAR

B
- 3 BIJI KUNING TELUR
- 80 ML MINYAK SAYUR/MASAK
- 80 ML SUSU SEGAR
- SECUBIT GARAM
- 100 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 120 GM PLAIN FLOUR ALL PURPOSE DIAYAK
- ¼ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK

~ 1 SUDU KECIL PASTE PANDAN 
~ 1 SUDU KECIL PASTE STRAWBERRY



CARA2NYA

1. BAHAN A PUKUL PUTIH TELUR DAN CREAM OF TAR TAR SEHINGGA SEPARUH KEMBANG. PELAHAN2 MASUKKAN GULA DAN PUKUL SAMPAI KEMBANG KILAT SERTA BERTANDUK. BILA TERBALIKKAN DIA TAK JATUH. KETEPIKAN

2. SATUKAN SEMUA BAHAN B DAN PUKUL HINGGA RATA. TAK PERLU LAMA AGAK2 DAH SEBATI SEMUA BAHAN BOLE MATIKAN MIXER.

3. MASUK SUKU BAHAN A TADI KEDALAM BAHAN B DAN GAUL KAUP BALIK MENGGUNAKAN SENDUK ATAU SPATULA HINGGA RATA.

4. KEMUDIAN MASUKKAN KESEMUA LEBIHAN BAHAN A KEDALAM BAHAN B DAN GAUL KAUP BALIK HINGGA RATA.

5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN. 1 BAHAGIAN DIBIAR PLAIN 1 BAHAGIAN LETAK STRAWBERRY PASTE DAN 1 LAGI LETAK PANDAN PASTE.

6. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG BERASINGAN DAN PIPEKAN KE DALAM MANGKUK CUPCAKES BERMULA DENGAN ADUNAN PLAIN DIIKUTI DENGAN ADUNAN STRAWBERRY DAN ADUNAN PANDAN. BUAT HINGGA HABIS.

7. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C-170C SELAMA 20-25 MINIT MENGGUNAKAN API ATAS BAWAH. 


SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA







FOR THIS RECIPE

10 comments:

  1. salam PUtri, nampak sangat kegebuan kek hokaido rasa nak minta je sebiji hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak noor cayang...yes kak mmg gebu lembut kek ni...bersarang2 lagi hehehe...nak sebiji ek...alaa baru jerr abis ni haa dak ira makan huhuhu...akak try buat kak ^__^

      Delete
  2. errmmm...dap nyer!!! resipi yg simple, nnt nk cube la...mntk share resepi ye =)

    salam perkenalan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dearr sangat simple dan mudah tuk dibuat...tapi hati2 yerr jgn sampai adunan tu tercair pulak masa kita kaup balik dia...selamat mencuba...^__^

      Delete
  3. Wah berkaler2...cantik nmpknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks dearr...try laa buat pasti anda akan sukakan rasanya yg enak ni...

      Delete
  4. Waaa...gebusnya kek... menggoda !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes my dearr segebu tuannya hehehe

      Delete
  5. Salam ukhuwah Putri...
    Tergoda betul akak tengok kek hokkaido yg gebusss tu... cantik pulak tu :)

    Akak follow # 393 jemputlah ke blog kecik akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ukhuwah juga dearr...aduhh thks dearr dah follow putri...I will follow back...^__^...jgn lupa mencuba resepi ni dearr...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...