Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 28 April 2014

KUIH LAPIS DURIAN

Assalamualaikum dan selamat malam buat semau teman2 cayang. Seperti yg dijanjikan ni dia resepi kuih lapis yg sangat2 putri suka. Kalau dulu buat yg simple2 jerr tapi kali ni putri berpandukan resepi dari buku masakkan delicious nyonya dan tukar sesikit sana sini dan terhasil laa kuih lapis yg kenyal ni hehehe. Kuih ni nak potong pun senang tau walaupun dia lekat2...biasa laa kuih lapis kan tapi dia tak susah nak asingkan senang jerr. Malah putri gunakan pemotong yg bergigi lagi tau. mmg takde masalah. Masuk ni dah 3 kali putri buat kuih lapis ni...dari yg pertama yg sangat kurang mansinya sampai laa yg ke tiga putri tambah durian baru power beb rasa pun terangkat2 punggung muahahaha. Resepi asal mmg tak letka durian putri jerr menambah but seriously rasa lebih kebaboom dari yg natural. Perhaps kalau ada yg tak mau letak durian pun takpe bole jerr. Sesuai kuih ni buat hidangan majlis2 keramaian atau apa2 majlis. Mmg satu kemestian kena ada kuih ni baru laa berseri majlis kan kannn ngee. Ok laa apa2 pun kita selongkah dia punya resepi ek...jom laa kita selam sama2 gi tengok resepinya dalam laut tu haa...hehehe jom jom...


BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN LOYANG 8'' INCI)
  • 350 ML SANTAN CAIR
  • 350 GM GULA PASIR
  • 230 GM TEPUNG UBI
  • 60 GM TEPUNG SAGU
  • 80 GM TEPUNG BERAS
  • SECUBIT GARAM
  • 600 ML SANTAN PEKAN
  • 120 GM ISI DURIAN 
  • BEBERAPA WARNA PILIHAN







CARA2NYA

1. MASAK SANTAN CAIR DAN GULA ATAS DAPUR SEHINGGA GULA LARUT. MATIKAN API DAN DISEJUKKAN SEPENUHNYA.

2. SATUKAN SEMUA TEPUNG2, GARAM DAN DURIAN. MASUKKAN SANTAN PEKAT DAN SANTAN CAIR YG TELAH SEJUK TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT SAMBIL DIKACAU RATA.

3. BLENDER SEBENTAR ADUNAN HINGGA DURIAN LUMAT DAN TERGAUL RATA. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 4 BAHAGIAN SAMA BANYAK. PUTRI LETAK 9 SENDUK DALAM SETIAP 1 MANGKUK.

4. LETAK WARNA PILHAN DAN SAPU LOYANG DENGAN SEDIKIT MINYAK. PANASKAN LOYANG DAN KUKUS SETIAP LAPIS SELAMA 4-5 MINIT. PUTRI MASUKKAN 4½ SENDUK BAGI SETIAP LAPISAN. 

5 BUAT HINGGA HABIS DAN LAPISAN TERAKHIR DIKUKUS SELAMA 20 MINIT. SEJUKKAN SEPENUHNYA SEBELUM MEMOTONG. 


SELAMAT MENCUBA!!!
SUMBER : DELICIOUS NYONYA BOOK
OLAHAN : PUTERI MANJA















FOR THIS RECIPE


4 comments:

  1. Hiya very nice web site!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
    I'll bookmark your website and take the feeds also? I'm glad to
    search out so many useful information here within the post, we need work out extra
    strategies in this regard, thank you for sharing.
    . . . . .

    Stop by my web blog - Web Page

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii there...thks for dropping ur comment here n thks too for ur compliment abt my blog...anyway I'll drop by ur page later on...c yaa ard...^__^

      Delete
  2. Loyang size brape ye?


    Maya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi maya....size loyang dah tertulis bersebelahan bahan2nya,,,size 8' inci dearr

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...