Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Tuesday, 22 April 2014

FLORENTINE ALMOND COOKIES


Selamat pagi teman2 cayang dah bekfes kerr atau masih lena lagi ni. Fuhh bertepek tahi mata tu haa hehehe. Hari ni baru laa sempat putri nak share apa yg putri dah buat ari tu. Ni laa dia florentine cookies yg sibuk diperkatakan...ya ampun terlalu sedappp dan bila dah mula makan mmg tak bole stop mcm kena pukau laa pulak suh abiskan sebekas baru bole stop makan tau hehehe. Dahsyat penangan cookies ni. Menggunakan tepung florenta yg sedia terjual di kedai2 bakery. Tepung yg agak mahal dan mmg tak berbaloi kalau nak buat tuk raya lerr...bak kata teman putri si Zara tu..."mau rabak kocek dibuatnya" hahahaha. Mmg betul u aollss kalau buat tuk makan sendiri mmg ok laa tu pun tak bole buat selalu tau. Dah laa ari tu hapi2 buat tau2 ada yg ganggu tau...kalau baca statement putri kat FB mmg semua pikiran dha kelain kannn kannn hehehe. Tau2 ending jerr cheyyyy LIPAS laa pulak hahaha...ishh tak tau laa dah lama cik Li tak dtg visit ari tu bole dtg jengah kejap lak dia...siap maik chak2 lagi muahahahaha. Dia baru tunjuk muncung jerr putri dah CABUT lari lintang pukang cam kena kejar anjing lak wahahahaha. Dasar penakut cam ni laa gayanya. Tu belum lagi dak ira join putri...kalau dia lagi sensitif...mata dia CEPAT jerr tangkap mana2 binatang yg terbang...siap JERIT "MAMA ADA FLY!!!!" ZOOoooMMmmm mcm kilat mak lari tinggalkan dia tuk selamat kan diri ni muahahahahaha. Dak ira pulak terus terpekik2 melalak sbb kena tinggalkan wahahaha...putri pun tak tau nak kesian kerr nak ketawa kerr...last2 sekali ketawa jerr laa...nak selamatkan dia diri sendiri pun lepas...takut camna kann...buat dak jerr laa pandai2 ko gitu hahahaha. Tak tau laa mak ni penakut sangat2...sampai ira sorg jerr yg ikut cam putri takut yg teramat sangat2. Ingat lagi masa balik kampong kat PAHANG dulu...rumah dekat dengan semak samun so biasa laa banyak binatang terutama yg terbang2 punya fuhh pagi2 buta dah muncul ngee. Putri ni bila nampak jerr benda tu terbang kat dapur putri zooommm lari kerr depan...action laa sikit konon cam nak pi depan padahal penakut...then bila terbang2 tu pi depan putri lari kerr dapur...hahaha. Then waktu mandi ya Allah lagi dahsyat tau....sambil mandi mata tu bole kalahkan chameleon tau sbb duk toleh sana sini atas bawah tepi kiri kanan...sampai tka senang hati nak mandi sbb ada sarang labah2 pun dah panic muahahahaha. Ishhhh teruk laa camni...nak ajak mengembara pun tak bole...sibu2 terbang dah terpekik2 oteyyyy manja kan mak ni wahahahaha. Oppss jgn marah haa mak kan suka nak share story gituuu ngee. Ok laa jom kita buat cookies ni berramai2 ek...kalau order mmg mahal buat jerr sendiri dan makan pun sendiri laa berbaloi2 U hehehe...jom jom


BAHAN2NYA (MENGGUNAKAN 4-5 BUAH LOYANG 14X11)

- 500 GM TEPUNG FLORENTA
- 350 GM BADAM HIRIS (ALMOND FLAKES) DIBAKAR
- 150 GM MIXED OF SUNFLOWER SEEDS & PUMPKIN SEEDS DIBAKAR
- SEDIKIT BIJAN HITAM



*** SEMUA JENIS KACANG HENDAKLAH DIBAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 5 MINI SAHAJERR. DISEJUKKAN SEPENUHNYA SEBELUM DIGUNAKAN. ADA BEBERAPA CONTOH GAMBAR KEKACANG TUK RUJUKKAN BERSAMA ***







CARA2NYA

1. KACANG YG TELAH DIBAKAR TERDAHULU DAN SUDAH SEJUK DIMASUKKAN KEDALAM TEPUNG FLORENTA. GAUL HINGGA RATA.

2. SEDIAKAN 4-5 LOYANG 14X11 DAN LETAK PARCHMENT PAPER. GUNAKAN APA2 LOYANG PUN BOLE. GUNAKAN SUDU BESAR, TABURKAN ADUNAN YG TELAH DICAMPUR TADI KEDALAM SETIAP LOYANG. PASTIKAN TIDAK TERLALU TEBAL DAH TIDAK TERLALU TIPIS...AGAK2 YERR.

3. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C SELAMA 10-12 MINIT ATAU SEHINGGA ADUNAN BERBUIH2 DAN BERTUKAR WARNA SEDKIT. ANGKAT DAN SEGERA DIPOTONG2 DENGAN PEMOTONG PIZZA KETIKA MASIH PANAS2 LAGI DAN DIBIAR SEJUK SEBELUM MEMATAHKAN COOKIES DAN DISIMPAN KEDALAM BOTOL KEDAP UDARA.


SELAMAT MENCUBA!!!
OLAHAN : PUTERI MANJA

ALMOND FLAKES @ BADAM HIRIS

PUMPKIN SEEDS @ BIJI LABU

SUNFLOWER SEEDS @ BIJI BUNGA MATAHARI





FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...