Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Wednesday, 2 January 2013

WANTAN GORENG WITH HOMEMADE SOS CILI

Assalamualaikum semuanya....diam tak diam dah pun masuk hari ke dua tahun 2013 ni kan. Kejap jerr masa berlalu dengan begitu pantas sekali. Banyak kenang terindah 2012 yg kita semua sudah lalui kan...moga tahun 2013 akan lebih baik dari tahun2 yg sudah..insyaAllah. Beberapa hari lalu tak sempat nak share resepi ni kat u guys tau. Cam biasa laaa spending quality time with family. Bukan selalu dapat sama2 off kan...then dengan masing2 ada hal tu laa hal ni laa kan kan. So bila terkena semua FREE...haa kita pun amik peluang ni pegi laa jalan2 geledah2 mall kan. MasyaAllah punya laa ramai org aduhhh sesak maut dia buatnya huhu. Sampai putri pun tak tau lokasi mana yg putri jalan. Fuhhh pening LALAT kejap hahaha. Seriously kalau terlalu banyak org...mmg kepala agak pusing sikit laa sbb yg bergerak kehulu kehilir cam tak stop2 tu yg mabok sibok mak tau hehehe. Anyway mak tetap hapi sbb jalan2 bersama keluarga semua. Siap tengok bungi api sama2 lagi tau. Kita amik spot yg BAIK punyaaa hehehe. Mmg indah betul bungi api ek...Tapi kejap sangat laa brapa minit jerr hmmm. Kalau 10 minit kan best hihi. Then hari ni mesti banyak ibu2 yg sedang sibok melayan anak2 yg mula bersekolah pada hari pertama hari ni. Terutamanya kalau anak2 tu masuk darjah 1. Tak tau laa tapi prihatinnya lebih sikit kan kan...biasa laa putri dah lalui so tau laa rasa dia cam mana kan...mmg concern gilerr hehe.

Oklahhh hari ni putri nak share resepi wantan goreng putri style hehe. Wantan(wonton) ni ada berbagai2 resepi..ada sup dan ada juga yg goreng. Putri so far hanya makan yg goreng sajerr tau huhuhu. Yg sup tu tak biasa laa...putri suka yg bercili2 gituu tak laa pedas mana pun tapi tetap suka yg goreng2. Kalau kat restaurant mahal benda ni $10 berapa ketul jerr tau. Haa nak puas buat sendiri dan letak jerr inti apa yg kita suka. Ayam kerr daging kerr ikan kerr sotong atau pun udang....semuanya terpulang pada tekak kita masing2. Yg penting wanton ni laku pada bila2 masa kita buat. Ada juga yg putri pernah makan dorg buat pakai kulit popiah...pun bole juga. Memandangkan dalam umah ni tak semua suka kan isi udang so putri buat laa daging bercampur dengan tahu...haa nak tau resepinya...ayuhhh kita selam lautan dalam istana putri ok jom jom...


BAHAN2NYA (MENGHASILKAN 40-50 KEPING)


- KULIT WANTAN(WONTON)
- 2 KEPING TAHU YG BESAR
- 300GM DAGING CINCANG
- 1 BATANG CARROT CINCANG HALUS
- SEDIKIT DAUN SOP/DAUN BAWANG DICINCANG HALUS
- 1 SUDU BESAR CILI PASTE(RESEPINYA KLIK SINI...BAHAGIAN BAHAN2 KISAR) ATAU 1 BATANG LADA MERAH DICINCANG HALUS
- SEDIKIT SERBUK LADA PUTIH
- 1 BIJI TELUR
- 1 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- 1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG




CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 DIATAS DAN LENYEK2KAN SUPAYA TAHU HANCUR DAN BERGAUL RATA.

2. KEPAL2 ADUNAN MENJADIKAN IA SEPERTI BEBOLA. BUAT SAMPAI HABIS.

3. PECAHKAN 1 BIJI TELUR, KOCOK SEDIKIT DAN CELUPKAN BEBOLA TADI KEDLMNYA. GORENG BEBOLA SEHINGGA KEKUNINGAN DAN TOSKAN MINYAKNYA.

4. SEDIAKAN AIR YG DIBANCUH DENGAN SEDIKIT TEPUNG GANDUM TUK SAPUAN DISEKELILING KULIT WANTAN.

5. MASUKKAN BEBOLA TADI DITENGAH2 DAN SAPU SEKELILING DENGAN AIR. LEKATKAN MENUTUPI BEBOLA TADI. GORENG BEBOLA DENGAN MINYAK YG BANYAK.


SELAMAT MENCUBA!!!



TUK RESEPI HOMEMADE SOS CILI KLIK SINI



FOT THIS RECIPE

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...