Assalamualaikum dan selamat malam teman2 semua. Sekejap jerr smlm telah pun berlalunya Anniversary putri. Kali ni kami memilih restaurant 1 MARKET by CHEF WAN tuk celebrate our Anniversary. Mula2 melangkah lalu didepan restaurant tu nampak cam Oooh ok ni tempatnya then bila melangkah masuk pulak...WOW sangat menarik cantik dan selesa. Sempat juga snap2 sana sini. Semasa kami dibawa masuk dan diarahkan ke meja kami...haa masa tu laa putri tangkap gambar sambil berjalan sambil petik. Kami antara yg terawal masuk dulu so tak padat dengan org ramai lagi. mmg senang nak amik makanan pun. Ni kerana kami dah tempah tempat terdahulu. Kalau walk in pun bole tapi tu laa kena tunggu semua yg dah tempah tu masuk dulu baru laa layanan diberi kepada yg walk in.
Putri lak masa sambil jalan menuju kerr tempat duduk ternampak laa pulak satay yg menjadi kegemaran ku sejak tahun jepun lagi muahahaha over2. Tapi betui ni tau...mmg pantang nampak satay dan nasib baik laa putri cepat2 amik dulu satay. Bila patah balik nak amik minuman lalu kat depan meja satay tu...fuyyoooo tak berapa minit dah licin kena sapu. Tu pun org masih belom penuh lagi masih tunggu giliran. Kami dah start roda2 cari makanan lain. Yg paling putri tabik spring adalah KERABUnya. Putri tak berapa minat sangat laa kat kerabu2 ni...bukan apa sbb ianya dimasak mentah tanpa menumis so mmg tak pandai makan. Nak kata lidah barat pun tak jugak hehehe. Mana2 pegi pun tetap cari nasi...org makan yg mahal2 putri makan nasi apa kerr seyy huhuhu. Bercakap tentang kerabu chef wan ni....alahaiiii sedapnya sampai nak ulang dan ulang lagi memakannya. Putri yg tak reti dan tak berapa suka makan kerabu pun bole terpikat dengan kelazatannya. Tak sure apa bahan yg dia letak tapi ternyata kerabu suun sangat2 memikat tekak putri. SECUKUP rasa..mmg perfect laa pada putri. Selain tu bab kuih muih dia...thumbs up terbaik sangat2. Ketayap yg lembut mulus plus inti yg enak juicy. Then goreng keledek dia....OOOO myyy putri tak bole stop makan huhu. Dah tu makan pulak samosa dan popiah gorengnya dengan sos cili homemade chef wan...wow!!!! mmg tak terkata laa terasa rempah ratus yg digunakannya. Sampaikan sayur2annya begitu juicy sekali. Putri dapat juga merasa air cendolnya yg ummph!! Rojaknya pulak aduhh sudah cukup menawan hati ni yg pasti akan kembali ke sana lagi TU PASTI!!! Nasi kunyit dia powerr...tak payah ada lauk pun bole makan gitu. Ayam masak lemak cili api dia pulak mmg tempting laa simple tapi rempah ratus cam biasa mmg terasa sangat!!! Haa apa kata kalau u guys nak tau lebih lanjut bole laa menelefon talian restaurant 1 Market ni...nanti putri letakkan kat sini ek.
Oppss panjangg laa pulak celoteh putri pasal tempat makan smlm hehe sori ek...ok sekarang nak citer sikit pasal kek putri lak...tapi sebelom tu nak ucapkan TERIMAKASIH YG TAK TERHINGGA pada teman2 yg tak putus2 beri ucapan tahniah dan doa2 buat putri...terharu sangat2 thks semuanya atas kesudian teman2 cayang tuk tinggalkan komen dalam ruangan fb putri...sekali lagi terimakasih banyak2 yerr...sayang u guys semua. Haaa guysss nak tau masa putri tanya u aollss kek apa nak buat masa tu laa dok surfing2 net ni...then kan kan kan...putri terus terbeliak mata bila ternampak kek ni kat net. So apa lagi terus klik dan layari blog org tu tapi sedeyynyaa dia hanya kasi cara2 nak letak ais krem dalam tu resepi keknya takde huhu. So putri sekali lagi dok roda2 cari pulak resepi swiss roll. Fuhh mcm2 resepi ada tapi putri memilih resepi swiss roll dari CHEF Shireen Anwar. Putri suka resepi beliau sbb telurnya tak perlu diasingkan dan hasil serta kejadian keknya MABELES yahhh ampunnn. Lembut teramat sangat...yg bestnya satu pun kek putri tak patah tau..sukanyaaa makk laa hehe. Guyss putri ada sertakan cara2 nak mengulung kek supaya tak patah insyaAllah...kalau patah juga aduhh ni maknanya tangan tu nak kena cubit ngan putri ni tau ekekeke. Resepi asal dia buat coklat swiss roll so putri ada ubah sikit sbb nak letak warna lain. Oklaa jom kita selongkar dapur putri ek..jom jom...
BAHAN2 SWISS ROLL PLAIN
- 4 BIJI TELUR SIZE A
- 110 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 90 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- SEDIKIT PEWARNA PILIHAN
1. SATUKAN TELUR, GULA DAN ESEN VANILA. PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGA HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG KEPUTIHAN SELAMA 5-7 MINIT. PASTIKAN IANYA BENAR2 KEMBANG PEKAT.
2. AYAKKAN SEKALI LAGI TEPUNG + KOKO KEDALAM ADUNAN TELUR TADI. KACAU KAUP BALIK DENGAN SENDUK ATAU SPATULA SEHINGGA RATA.
3. BAHAGIKAN KEPADA DUA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA.
4. PUTRI GUNAKAN LOYANG KECIL 7'' X 9½''. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.
5. MASUKKAN ADUNAN DALAM PIPING BAG NI NAK PASTIKAN SUPAYA KEKNYA SAMA TEBAL. PIPEKAN KEDALAM LOYANG TADI SAMA BANYAK.
6. BAKAR KEK PADA SUHU 190C SELAMA 8 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. INGAT YERR JGN SAMPAI TEROVER BAKE NANTI DIA KERAS SUSAH NAK GULUNG. AGAK2 TEPI DIA MENGECUT JERR DAH BOLE ANGKAT.
SELAMAT MECUBA!!!
- 100 ML WHIPPING CREAM
- 170 GM COKLAT MASAK
- 1 SUDU BESAR MADU
- 4 BIJI TELUR SIZE A
- 110 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 80 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 30 GM SERBUK KOKO DIAYAK
Putri lak masa sambil jalan menuju kerr tempat duduk ternampak laa pulak satay yg menjadi kegemaran ku sejak tahun jepun lagi muahahaha over2. Tapi betui ni tau...mmg pantang nampak satay dan nasib baik laa putri cepat2 amik dulu satay. Bila patah balik nak amik minuman lalu kat depan meja satay tu...fuyyoooo tak berapa minit dah licin kena sapu. Tu pun org masih belom penuh lagi masih tunggu giliran. Kami dah start roda2 cari makanan lain. Yg paling putri tabik spring adalah KERABUnya. Putri tak berapa minat sangat laa kat kerabu2 ni...bukan apa sbb ianya dimasak mentah tanpa menumis so mmg tak pandai makan. Nak kata lidah barat pun tak jugak hehehe. Mana2 pegi pun tetap cari nasi...org makan yg mahal2 putri makan nasi apa kerr seyy huhuhu. Bercakap tentang kerabu chef wan ni....alahaiiii sedapnya sampai nak ulang dan ulang lagi memakannya. Putri yg tak reti dan tak berapa suka makan kerabu pun bole terpikat dengan kelazatannya. Tak sure apa bahan yg dia letak tapi ternyata kerabu suun sangat2 memikat tekak putri. SECUKUP rasa..mmg perfect laa pada putri. Selain tu bab kuih muih dia...thumbs up terbaik sangat2. Ketayap yg lembut mulus plus inti yg enak juicy. Then goreng keledek dia....OOOO myyy putri tak bole stop makan huhu. Dah tu makan pulak samosa dan popiah gorengnya dengan sos cili homemade chef wan...wow!!!! mmg tak terkata laa terasa rempah ratus yg digunakannya. Sampaikan sayur2annya begitu juicy sekali. Putri dapat juga merasa air cendolnya yg ummph!! Rojaknya pulak aduhh sudah cukup menawan hati ni yg pasti akan kembali ke sana lagi TU PASTI!!! Nasi kunyit dia powerr...tak payah ada lauk pun bole makan gitu. Ayam masak lemak cili api dia pulak mmg tempting laa simple tapi rempah ratus cam biasa mmg terasa sangat!!! Haa apa kata kalau u guys nak tau lebih lanjut bole laa menelefon talian restaurant 1 Market ni...nanti putri letakkan kat sini ek.
Oppss panjangg laa pulak celoteh putri pasal tempat makan smlm hehe sori ek...ok sekarang nak citer sikit pasal kek putri lak...tapi sebelom tu nak ucapkan TERIMAKASIH YG TAK TERHINGGA pada teman2 yg tak putus2 beri ucapan tahniah dan doa2 buat putri...terharu sangat2 thks semuanya atas kesudian teman2 cayang tuk tinggalkan komen dalam ruangan fb putri...sekali lagi terimakasih banyak2 yerr...sayang u guys semua. Haaa guysss nak tau masa putri tanya u aollss kek apa nak buat masa tu laa dok surfing2 net ni...then kan kan kan...putri terus terbeliak mata bila ternampak kek ni kat net. So apa lagi terus klik dan layari blog org tu tapi sedeyynyaa dia hanya kasi cara2 nak letak ais krem dalam tu resepi keknya takde huhu. So putri sekali lagi dok roda2 cari pulak resepi swiss roll. Fuhh mcm2 resepi ada tapi putri memilih resepi swiss roll dari CHEF Shireen Anwar. Putri suka resepi beliau sbb telurnya tak perlu diasingkan dan hasil serta kejadian keknya MABELES yahhh ampunnn. Lembut teramat sangat...yg bestnya satu pun kek putri tak patah tau..sukanyaaa makk laa hehe. Guyss putri ada sertakan cara2 nak mengulung kek supaya tak patah insyaAllah...kalau patah juga aduhh ni maknanya tangan tu nak kena cubit ngan putri ni tau ekekeke. Resepi asal dia buat coklat swiss roll so putri ada ubah sikit sbb nak letak warna lain. Oklaa jom kita selongkar dapur putri ek..jom jom...
BAHAN2 SWISS ROLL PLAIN
- 4 BIJI TELUR SIZE A
- 110 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 90 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- SEDIKIT PEWARNA PILIHAN
*** PERHATIAN YERR...BERGANTUNG KEPADA LOYANG YG ANDA GUNAKAN DAN MANGKUKNYA SEKALI SO HASILNYA MUNGKIN TAK SAMA BANYAK. PUTRI GUNAKAN LOYANG KECIL 7 X 9½ DAN DAPAT 3 GULUNG COMEL2. CUKUP TUK MENUTUPI RUANGAN TEPI2MANGKUK...SEMENTARA RUANGAN ATAS TAK CUKUP SO PUTRI GUNAKAN KEK COKLAT YG SEDIA ADA TU. PERHAPS NAK KENA PAKAI MANGKUK KECIL SIKIT BARU CUKUP. SO KALAU U GUYS PAKAI MANGKUK AGAK BESAR SIKIT KENA LAA BUAT 2 ADUNAN YERR. ***
CARA2NYA
1. SATUKAN TELUR, GULA DAN ESEN VANILA. PUKUL DENGAN KELAJUAN TINGGA HINGGA ADUNAN MENJADI KEMBANG KEPUTIHAN SELAMA 5-7 MINIT. PASTIKAN IANYA BENAR2 KEMBANG PEKAT.
2. AYAKKAN SEKALI LAGI TEPUNG + KOKO KEDALAM ADUNAN TELUR TADI. KACAU KAUP BALIK DENGAN SENDUK ATAU SPATULA SEHINGGA RATA.
3. BAHAGIKAN KEPADA DUA BAHAGIAN DAN LETAK WARNA PILIHAN ANDA.
4. PUTRI GUNAKAN LOYANG KECIL 7'' X 9½''. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER.
5. MASUKKAN ADUNAN DALAM PIPING BAG NI NAK PASTIKAN SUPAYA KEKNYA SAMA TEBAL. PIPEKAN KEDALAM LOYANG TADI SAMA BANYAK.
6. BAKAR KEK PADA SUHU 190C SELAMA 8 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. INGAT YERR JGN SAMPAI TEROVER BAKE NANTI DIA KERAS SUSAH NAK GULUNG. AGAK2 TEPI DIA MENGECUT JERR DAH BOLE ANGKAT.
SELAMAT MECUBA!!!
*** DIBAWAH NI ADA BEBERAPA GAMBAR STEP BY STEP CARA2 NAK MENGGULUNG KEK DENGAN SEMPURNA...SAKSIKAN YERR ***
TUK SAPUAN PADA KEK PULA PUTRI GUNA COKLAT GANACHE
- 170 GM COKLAT MASAK
- 1 SUDU BESAR MADU
MASAK BAHAN2 SECARA DOUBLE BOILER SEPERTI BIASA.
TUALA TU TABURKAN SEDIKIT GULA TEPUNG ATAU GULA KASTOR THEN BARU LETAK KEKNYA.
GULUNG KEK SEMASA LAGI PANAS2 DAN GULUNG SEKALI DENGAN TUALANYA DAN DIBIARKAN SEJUK. SETELAH SEJUK BUKA KAIN GULUNGANNYA DAN PIPEKAN GANACHE. RATAKAN DENGAN SPATULA DAN GULUNG SEMULA. MASA NI AGAK MUDAH NAK GULUNG SBB DAH ADA PATTERN GULUNGNYA. CUMA PERKEMASKAN DAN KETATKAN GULUNGAN.
DAH GULUNG BALUTKAN DENGAN BAKING PAPER DAN SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELAMA SEJAM ATUA LEBIH. SEMENTARA TU KITA BUNGKUS MANGKUK KITA. ALASKAN PLASTIK CLING DIPERMUKAAN DALAM MANGKUK. AGAK SUKAR SEDIKIT. PASTIKAN TEPI2 MANGKUK DI TEKAN2 DAN PLASTIKNYA MELEKAT DITEPI MANGKUK. SETELAH SEJAM POTONG2 KEK DAN SUSUN DITEPI2 MANGKUK SEPERTI DALAM GAMBAR. TEKAN2 SEDIKIT DAN PASTIKAN SETIAP RUANG KOSONG DITUTUPI DENGAN KEK GULUNG. DISEJUK BEKUKAN SELAMA 1 JAM. (YUP DALAM FREEZER)
KELUARKAN KEK DARI PETI SEJUK BEKU DAN CEPAT2 MASUKKAN AIS KREM PILIHAN ANDA DAN SAPU RATA DITEPI2NYA. KALAU NAK SEPERUH VANILA DAN SEPRAUH COKLAT PUN BOLE SEPERTI DALAM GAMBAR KEK COKLAT PERTAMA YG PUTRI CUBA BUAT. TERPULANG LAA. THEN AKHIR SEKALI MASUKKAN AIS KREM COKLAT DAN TUTUP ATAS AIS KREM COKLAT DENGAN LAPISAN KEK LAGI. PASTIKAN SEMUA RUANG DITUTUPI KEK. SEJUK BEKUKAN KEK SELAMA BEBERAPA JAM SEBELOM DIHIDANG.
SEPERTI GAMBAR DIBAWAH INI KEK COKLAT PERTAMA PUTRI...1ST TRIALTAK BERAPA CANTIK DAN SANGAT TIDAK SESUAI MENGGUNAKAN WHIPPING CREAM SBB IANYA MUDAH CAIR DENGAN CEPAT DAN TIDAK BEKU SEPENUHNYA.
TUK RESEPI KEK GULUNG COKLAT BAHAN2NYA
- 110 GM GULA KASTOR
- 1 SUDU KECIL ESEN VANILA
- 80 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 30 GM SERBUK KOKO DIAYAK
CARA2NYA SAMA DENGAN YG DIATAS.
P.S bagi yg belom pernah tengok video atas tu...sudi2kan laa tengok video kat atas ni ek...video tunang dan perkahwinan putri but all pics laa hehehe ~_*
FOR THIS RECIPE
Assalamualaikum hee suka akk negok kek yg Puteri hasilkan ni...teruja u.heee kek sekerim...rajin rajin adik srg ni....insyaallah bleh cuba,,,
ReplyDeleteW'salam kak...terimakasih dah sudi singgah disini....haa kek ni best try laa buat...~_*
DeleteWahhhh Kak Puteri... Kita suka lah tengok resepi2 akak semua... insyaallah nanti kita nak try resepi akak nie... Doakan lah mudah2an jadi nye cantik mcm akak punye jugak ek, hehehe.. Thank you kak coz sudi share... :)
ReplyDeleteHii Emilia....thks banget atas komennya...terimakasih juga dah suka tengok kek2 akak...oh yes harus mencubanya ek hehehe sama2 kasih my dearr selamat mencuba...insyaAllah pasti menjadi kalau ikot step dengan betul ^__^
DeleteAssalam kak,
ReplyDeleteKek ni tk menggunakkan butter atau minyak ?
W'salam my dearr....seperti yg tertera kat resepi mmg tka menggunakan butter atau minyak tapi hasil dan rasanya sangat sedap tau....
Delete