Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Monday, 17 September 2012

PUDING AISKRIM

Selamat tengah malam teman2 semua...maaf laa terlewat sikit nak masukkan resepi puding sedap ni. Resepi puding ni putri lama dah dapat dari teman fb putri si zara sayang teman putri@sahabat@sedara...wah gitu hehehe. Lalinkk again ek thks tau dah sudi nak share ngan kita. Resepi asal dari puan Fara. Thks dah sudi nak share resepi ni. Mmg sedap. Tidak terlalu manis just nice la. Perhaps resepi yg bakal putri share ni nanti agak beza sikit jerr sbb putri tokok tambah ikot cara putri gitu. Apa pun putri hanya buat setengah adunan dari adunan asal. Tu pun banyak gak dapat tau. Kalau letak dalam acuan putri ayu yg putri gunakan dapat genap2 24 keping tau. Tak payah potong2 dah terus ngap hehehe. Senang jerr nak buat tau. Bahan pun mudah jerr. Sebelom tu putri nak citer sikit. Mengikot resepi dia menggunakan 2 jenis aiskrim coklat dan strawberry. Memandangkan stok aiskrim coklat takde tu yg putri guna strawberry jerr. Kalau u guys nak buat dua jenis just doublekan adunan bahagi 2 dan satu letak strawberry aiskrim satu lagi letak aiskrim coklat. Keraskan kejap yg satu tu dalam peti sejuk pastu kluarkan dan tuangkan satu lagi diatasnya. Kalau nak senang haa buat jerr sejenis cam putri buat abis citer hahaha. Oklah jom kita redah apa bahan2nya.





BAHAN2NYA

~ 1 SUDU BESAR SERBUK AGAR-AGAR YG PUTIH (PUTRI GUNAKAN 1 PACKET OF 12GM SERBUK AGAR)
~ 500ML AIR
~ ½ CAWAN GULA (DLM 100ML)
½ TIN SUSU CAIR (DLM 200ML SUSU CAIR)
~ 1 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
~ 2 CAWAN AISKRIM STRAWBERY (DLM 400ML)
~ 6 KEPING BISKUT OREO TANPA KRIMNYA (DITUMBUK TIDAK TERLALU HALUS..AGAK2 OK) 

**BANCUH SUSU CAIR DENGAN TEPUNG JAGUNG TERLEBIH DAHULU DAN KETEPIKAN***



CARA2NYA

1. MASAKKAN SERBUK AGAR-AGAR DAN AIR SEHINGGA MENDIDIH.


2. MASUKKAN GULA DAN BIARKAN MENDIDIH SEHINGGA GULA LARUT.

3. MASUKKAN SUSU CAIR YG TELAH DIBANCUH DENGAN TEPUNG JAGUNG TADI DAN DIBIARKAN MENDIDIH.

4. MATIKAN API DAN TAPISKAN DALAM MANGKUK.

5. MASUKKAN AISKRIM STRAWBERRY DAN KACAU RATA SEHINGGA AISKRIM CAIR.

6. MASUKKAN PULA BISKUT OREO YG TELAH DITUMBUK KEDALAMNYA DAN KACAU RATA.

7. KEMUDIAM MASUKKAN ADUNAN KEDALAM ACUAN PILIHAN DAN SEJUKKAN DALAM ESBOK SELAMA 2-3 JAM SEBELUM DIHIDANG.


SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...