Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Sunday, 16 September 2012

CHOCOLATE FROSTING

BAHAN2 YG DIGUNAKAN TAK BANYAK PUN. BILA DAH SIAP ADUNAN NI CER RASA SIKIT....SEDAPNYAA TAK TERKATA HUA3. PAS KITA DAH BEDAK DIA ATAS KEK ATAU MILLE CREPE MASUK PETI SEJUK LANGSUNG MAKAN FUUHHHHH TAK HINGATTT KITA KAT BUMI BEB....BERTERBANGAN GITU MUAHAHAHA. THKS TO LINDA FOR THE RESEPI....JOM TRY BUAT!!


CHOCOLATE FROSTING

BAHAN2NYA

250 GM BUTTER@1 BUKU BUTTER PADA SUHU BILIK
1 ½ CAWAN CHOCOLATE CHIPS
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
2 CAWAN GULA ICING@GULA TEPUNG


CARA2NYA


1. CAIRKAN COKLAT CHIPS SECARA DOUBLE-BOILED. SEJUKKAN PD SUHU BILIK.

2. PUKUL BUTTER HINGGA KEMBANG DAN MASUKKAN COKLAT TADI. PUKUL LAGI.

3. MASUKKAN ESEN DAN GULA ICING. PUKUL LAGI HINGGA KEMBANG.

4. BOLE DIGUNAKAN TUK APA2 JENIS KEK. KIRANYA BERTINDAK SEBAGAI KREM CAM TU


SELAMAT MENCUBA!!!

FOR THIS RECIPE

14 comments:

  1. kak putri...2 cw gula icing dan 1.5 cw choc chips tu smua bole kasi in gram...tak reti pakai cwn ni...tq muahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaa yangg kak putri tak timbang ari tu so tak sure apa gram nya....anyway not to wori guna cawan tak semestinya tepat2...plus minus jerr yang...so terlebih terkurang sikit takpe tau...insyaAllah the next time akak buat ni akak letak gram dia ek...

      Delete
  2. hehe ok kat putri tks for your concern...i perna buat resipi yg guna cwn bila i convert guna list convert cwn tu gram....kueh tu jadi cair huhu tu yg bengang kejap da buat penat2...terpaksa tambah tepung and adjust sana sini baru ok...tks kak :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe no problem my dearr....yes u r rite...kalau kuih mmg nak kena hati2 tau kalau pakai cawan...mmg masalah bingit kan sbb kita tak sure cawan yg cam mana dia guna...kadang kak putri pun takot2 juga kalau buat kuih guna sukatan cawan....tapi yg ni tak yah risau sbb dia krem...insyaAllah takkan ada masalah...gunakan cawan yg sama tuk menyukat semua bahan tau....^_^

      Delete
  3. tq kak...want to try this recipe soon ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No problem my dearr selamat mencuba...^_^

      Delete
  4. salam kak puteri, resepi ni tk perlu letak susu ke? sbb saya ada lihat ada yg letak susu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my dearr....dari apa yg kak putri dapat...resepi ni tak letak susu my dearr...perhaps yg letak sus tu lain sikit kot resepinya...^_^

      Delete
  5. As salam..kak puteri,nk tanye ckit..klu coklat chip tu klu digantikn dgn coklat masakan boleh ke?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr...hmm tak sure dearr..bole try kot kalau dia bole cair laa...

      Delete
  6. kalau gantikan butter dengan mergerin boleh tak ?

    ReplyDelete
  7. Asssalam Kak Puteri..Kalau frosting ni digunakan untuk cupcakes boleh ke kak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam dearr....yes ofcoz bole dearr...try laa ^__^

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...