Salam kengkawan. Tentu semua tak sabar lagi nak tengok cam mana cara2 nak buat mille crepe ni kan. Alaaa tak susah pun nampak cam berlapis2 susah gitu kan tapi sebenarnya senang yg ampun huhu. Samma cam kita goreng lempeng cuma yg ni kena tipiskan. Mengikot resepi mizah33 dia menggunakan 1 sudu besar semasa menggoreng. Alahaiiiiii bila nak game seyyy muahahahaha. Biasa putri kan kes express gitu so putri guna senduk kecil yg isiannya anggaran dalam 3-4sudu besar sekali tuang then kita 'GELEK2" kan adunan ni supaya dia mengalir keseluruh pan kecil dan menjadi tipis. Goreng macam kira buat ketayap@kuih dadar cam tu laa. Goreng sampai abis. Jgn lupa setiap kali nak masukkan adunan ni kena laa oleskan sebaik2nya butter pada non stick pan kita tu ok. Tp mizah33 thks for sharing the resepi...putri mohon share kat blog putri yerr. Pada yg minat sangat dengan sesuatu yg unik cam ni...bole laa cuba. Rasa dia aduhhh duhhh tka reti nak story...lain tekak lain rasa kan. Nak2 sesuatu yg baru cam ni. Very unik yet mabeles. Tak caya sudah...ada mak kisah ekekekeke. Bagi yg tak TAHAN godaan cam putri ni yuk cuba yuk. Esok juga try buat n makan laa puas ek hehehe. Bagi putri tinggi juga lapisan2 ni...so u guys perhaps bole try buat setengah adunan dulu...filling dia tuk sapu atas mille crepe ni bole guna ganache atau apa2 jerr perisa yg u guys nak letak. Nutella pun bole. Yg putri guna adalah Chocolate Frosting by Roslinda Zaki. thks dearr for sharing the resepi. Ok lah jom kita terjah resepinya...ayuhhhh!!
MULA2 SEKALI KITA BUAT COKLAT FROSTING DIA DULU THEN BARU KITA BUAT MILLE CREPE OK. KAT SINI PUTRI TAK MASUKKAN RESEPI COKLAT FROSTING. SBB FILLING BOLE IKOT CITARASA KITA SENDIRI YERR. BAGI YG NAK KAN RESEPI COKLAT FROSTING AKAN PUTRI MASUKKAN SEBENTAR LAGI UNDER ANEKA FILLING. OK SEKARANG JOM KITA TENGOK BAHAN2 DAN CARA2 MEMBUAT MILLE CREPE.
MILLE CREPE
BAHAN2NYA
· 50 GM GULA
· SECUBIT GARAM
· 6 BIJI TELUR GRED A
· 20 GM BUTTER – CAIRKAN
· 200 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
· 500 ML SUSU SEGAR
· CHOCOLATE FROSTING SECUKUPNYA (BOLEH JUGA GUNA PERISA LAIN MENGIKOT CITARASA).
BAHAN2NYA
· 50 GM GULA
· SECUBIT GARAM
· 6 BIJI TELUR GRED A
· 20 GM BUTTER – CAIRKAN
· 200 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
· 500 ML SUSU SEGAR
· CHOCOLATE FROSTING SECUKUPNYA (BOLEH JUGA GUNA PERISA LAIN MENGIKOT CITARASA).
CARA-CARANYA
1. CAMPUR BUTTER DENGAN GULA, GARAM DAN MASUKKAN TELUR SATU PER SATU, KACAU SEBATI MENGGUNAKAN WHISK JERR.
2. MASUKKAN TEPUNG DAN SUSU, KACAU HINGGA SEBATI.
3. TAPIS BANCUHAN TADI.
4. PANASKAN NON-STICK PAN YG KECIL. GRISKAN@OLESKAN DENGAN SEDIKIT MINYAK/BUTTER DAN MASUKKAN SATU SENDUK KECIL ADUNAN TADI. RATAKAN NIPIS-NIPIS ATAU LENGGANG2KAN KELILING PAN.
5. BIARKAN KEKUNINGAN BARU DIANGKAT. OLESKAN HANYA SEDIKIT BUTTER SETIAP KALI NAK MASUKKAN ADUNAN.
6. CARA MELAPIS DENGAN COKLAT PULA…LETAK SATU LAPIS CREPE, SAPU SIKIT CHOCOLATE FROSTING DI ATASNYA. LEPAS ITU TUTUP DENGAN SATU CREPE, SAPU CHOCOLATE LAGI. ULANG BENDA YANG SAMA SAMPAI HABIS.
7. SALUT KESELURUHAN KEK DENGAN LEBIHAN CHOCOLATE FROSTING TADI.
8. MASUKKAN DALAM PETI AIS TUK 3 4 JAM SEBELUM DIBEDAH SIASAT HEHEHE. BILA DAH SEJUK,POTONG LALU TUNGGU APA LAGI…BOLEH MAKAN DAH!
1. CAMPUR BUTTER DENGAN GULA, GARAM DAN MASUKKAN TELUR SATU PER SATU, KACAU SEBATI MENGGUNAKAN WHISK JERR.
2. MASUKKAN TEPUNG DAN SUSU, KACAU HINGGA SEBATI.
3. TAPIS BANCUHAN TADI.
4. PANASKAN NON-STICK PAN YG KECIL. GRISKAN@OLESKAN DENGAN SEDIKIT MINYAK/BUTTER DAN MASUKKAN SATU SENDUK KECIL ADUNAN TADI. RATAKAN NIPIS-NIPIS ATAU LENGGANG2KAN KELILING PAN.
5. BIARKAN KEKUNINGAN BARU DIANGKAT. OLESKAN HANYA SEDIKIT BUTTER SETIAP KALI NAK MASUKKAN ADUNAN.
6. CARA MELAPIS DENGAN COKLAT PULA…LETAK SATU LAPIS CREPE, SAPU SIKIT CHOCOLATE FROSTING DI ATASNYA. LEPAS ITU TUTUP DENGAN SATU CREPE, SAPU CHOCOLATE LAGI. ULANG BENDA YANG SAMA SAMPAI HABIS.
7. SALUT KESELURUHAN KEK DENGAN LEBIHAN CHOCOLATE FROSTING TADI.
8. MASUKKAN DALAM PETI AIS TUK 3 4 JAM SEBELUM DIBEDAH SIASAT HEHEHE. BILA DAH SEJUK,POTONG LALU TUNGGU APA LAGI…BOLEH MAKAN DAH!
SELAMAT MENCUBA!!!
SELAMAT MENCUBA!!!
BEGINI LAA RUPANYA BILA ADUNAN TELAH DITAPIS.
NI PULA RUPA MILLE CREPE YG TELAH DIMASAK.
GORENG SAMPAI ABIS.
MEMULAKAN OPERASI MELAPIS DENGAN COKLAT FROSTING. MULA2 LETAK SEKEPING MILLE CREPE.
SAPUKAN DIATASNYA COKLAT. SAPU RATA2 OK.
CAM NI RUPANYA BILA DAH RATAKAN.
LAPISKAN DENGAN MILLE CREPE LAGI.
SAPU DENGAN COKLAT LAGI. BUAT SAMPAI ABIS.
CAM NI RUPA DIA BILA DAH ABIS MELAPIS KESEMUA. BANYAK GAK KAN.
LAST SEKALI BELEN COKLAT TADI KIRA BEDAKKAN LUAR DIA JUGA KASI ABIS HEHEHE. PASTU MASUK PETI SEJUK. NOT FREEZER OK JUST YG TEMPAT CHILL JERR DAH OK. BIARKAN SELAMA 3-4 JAM SEBELOM DIBEDAH SIASAT HUHU.
HAA ADA NAMPAK...NI LAA RUPANYA BILA DAH KENA BEDAH...APA LAGI TUNGGU MAKAN LAA SEMASA LAGI SEJUK SEDAP TAU!!!
sakit dada tengok..hadoiiii menggodanya..
ReplyDeletehi sayangg....jgn tengok lama2 tau nanti banjir ngan air liur tau hehehe....
Deletebestnyer kalo kak puteri nie jiran diana.. heheh :p
ReplyDeletekikiki kalau akak jiran u cayang.....sama2 laa kita makan ngadap2 tiap2 ptg ek mmg akak suka masak...suka tengok anak2 n hubby makan masakkan akak tau...cam best jerr dorg makan hehehe
Deletekak saya ade tepung kek apa beza raising flour ye ? xfahamlaa
Deletetepung kek lain dearr...raising flour adalah tepung naik sendiri...harap dapat membantu
DeleteSedapnya kak...
ReplyDeleteMmg sedap dearr kalau yg crispy crepe yg ada coklat tu lagi laa aduhaaii sedapnya mintak ampun tau hehehe
DeleteMasyaAllah. Kene cuba buat ni.
ReplyDeleteTry dearr jgn tka try....jgn lupa crispy crepe pun power gak rasa dia tau...the best ever hehehe ^__^
Deletewill try insyaAllah!
ReplyDeleteyes2 try pls...^__^
Delete