BAHAN A
200 GM SERBUK ALMOND
100 GM GULA KASTOR
6 BIJI TELUR
60 GM TEPUNG GANDUM – DIAYAK
50 GM BUTTER - DI CAIRKAN
BAHAN B
115 GM PUTIH TELUR - ANGGARAN DALAM 3 BIJI
50 GM GULA KASTOR
***SEDIAKAN 2 LOYANG KEK 4 SEGI BERUKURAN 20 X 20CM. PUTRI GUNA LOYANG 7”. SAPU LOYANG DENGAN SEDIKIT BUTTER DAN ALAS DENGAN BAKING PAPER. KETEPIKAN.
1. DARI BAHAN A, SATUKAN SERBUK BADAM,CASTER SUGAR DAN 3 BIJI TELUR DAHULU. LAGI 3 KETEPIKAN DULU.
2. PUKUL DENGAN KELAJUAN MAXIMA SELAMA 7-8 MINIT. KACAU SEKALI SEKALA DENGAN SPATULA SUPAYA BAHAGIAN DASAR DAN TEPI BERGAUL SEMPURNA.
3. TAMBAHKAN TELUR YANG LAGI 3 BIJI TADI. MASUKKAN 1 PERSATU SAMBIL TERUS MEMUKUL SELAMA 7-8 MINIT LAGI.
4. AMBIL 4 SUDU BESAR ADUNAN DARI BAHAN A TADI DAN CAMPURKAN DALAM BUTTER YANG TELAH DI CAIRKAN. KACAU2 SEDIKIT DAN KETEPIKAN.
5. TAMBAHKAN PULA TEPUNG YANG TELAH DIAYAK KE DALAM BAKI ADUNAN A TADI. KACAU ADUNAN DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SEHINGGA ADUNAN BERGAUL SEMPURNA DAN KETEPIKAN.
6. BAHAN B PULA. DALAM BEKAS LAIN, PUTAR PUTIH TELUR HINGGA BERBUIH. TAMBAHKAN GULA CASTOR DAN TERUS PUTAR DENGAN KELAJUAN MAXIMA SEHINGGA ADUNAN KAKU DAN BERKILAT.
7. AMBIL ¼ DARI ADUNAN PUTIH TELUR DAN CAMPURKAN KE DALAM ADUNAN A. KACAU MENGGUNAKAN SPATULA DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SEHINGGA ADUNAN RATA. MASUKKAN BAKI ADUNAN PUTIH TELUR DAN KACAU KAUP BALIK SEHINGGA ADUNAN SEKATA.
8. AKHIR SEKALI MASUKKAN PULA BUTTER KE DALAM ADUNAN TADI. KACAU KAUP BALIK SEHINGGA ADUNAN RATA. JGN TERLEBIH KACAU EK AGAK2 LAA TAKOT ADUNAN MENDAK NANTI.
9. PANASKAN OVEN PADA SUHU 200C. BILA NAK MASUKKAN KEK TURUNKAN SUHU PADA 175C.
10. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 2 BAHAGIAN YANG SAMA BANYAK. TUANG ADUNAN DALAM 2 LOYANG YANG TELAH DI SEDIAKAN DAN BAKAR KEK DENGAN SUHU 175C SELAMA 20 MINIT ATAU SEHINGGA KEK MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SEKARANG KITA SEDIAKAN MOCHA BUTTERCREAM
MOCHA BUTTERCREAM
100 GM PUTIH TELUR - ANGGARAN 3 BIJI
200 GM GULA KASTER
300 GM UNSALTED BUTTER - POTONG KIUB
½ SUDU BESAR MOCHA PASTE(SUSAH NAK JUMPA SO PUTRI PAKAI LERR APA YG ADA)
1 SUDU TEH COFFEE OIL - KALAU TAKDE BOLE GUNA COFFEE ESEN ATAU COFFEE PASTE
MOCHA BUTTERCREAM
100 GM PUTIH TELUR - ANGGARAN 3 BIJI
200 GM GULA KASTER
300 GM UNSALTED BUTTER - POTONG KIUB
½ SUDU BESAR MOCHA PASTE(SUSAH NAK JUMPA SO PUTRI PAKAI LERR APA YG ADA)
1 SUDU TEH COFFEE OIL - KALAU TAKDE BOLE GUNA COFFEE ESEN ATAU COFFEE PASTE
1. SATUKAN PUTIH TELUR DAN GULA DALAM SATU BEKAS BESAR.
DENGAN KAEDAH DOUBLE BOILER PANASKAN TELUR DAN GULA SEHINGGA GULA LARUT. API KECIL LAA K…JGN SAMPAI TELUR TERMASAK LAK. BILA GULA DAH LARUT MATIKAN API, ANGKAT DAN TERUS PUKUL ADUNAN PUTIH TELUR DENGAN KELAJUAN MAXIMA SEHINGGA ADUNAN JADI BERKILAT DAN KENTAL. KETEPIKAN.
2. PUKUL BUTTER SAMPAI LEMBUT, TAMBAHKAN MOCHA PASTE DAN COFFEE OIL. PUTAR HINGGA IA BERGAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN ADUNAN TELUR KE DALAM ADUNAN MOCHA DAN KACAU KAUP BALIK SEHINGGA RATA. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG. KETEPIKAN.
***KITA SEDIAKAN PULA CHOCOLATE GANACHE***
CHOCOLATE GANACHE
200 GM COKLAT GELAP KOMPAUN - DI DIDADU
200 GM COKLAT SUSU KOMPAUN - DI DADU
75 GM BUTTER
250 ML FRESH CREAM(PUTRI GUNA WHIPPING CREAM)
PANASKAN WHIPPING CREAM SAMPAI HAMPIR MENDIDIH, MATIKAN API DAN KETEPIKAN. MASUKKAN COKLAT DAN BUTTER…KACAU SEHINGGA COKLAT LARUT. KETEPIKAN.
*** KITA SEDIAKAN COFFEE SYRUP***
KEK YG TELAH SEJUK TADI DIPOTONG KEPADA 2 BAHAGIAN SETIAP SATU LOYANG. MENJADIKAN SEMUANYA KEPADA 4 KEPING.
1. AMBIL SEKEPING KEK DAN SAPU COFFEE SYRUP DIATAS KEK(TAK PERLU SAMPAI BASAH KEKNYA) KEMUDIAN PAIPKAN MOCHA BUTTERCREAM DIATASNYA.
2. LETAK SEKEPING KEK DIATAS BUTTERCREAM TADI DAN SAPU COFFEE SYRUP LAGI DAN TUANGKAN PULA ½ COKLAT GANACHE DIATASNYA. RATAKAN DENGAN SEMPURNA.
3. LETAKAN SEKEPING LAGI KEK DIATAS COKLAT GANACHE DAN SAPU COFFEE SYRUP LAGI DIATAS KEK DAN PAIPKAN MOCHA BUTTERCREAM DIATASNYA.
4. LETAKKAN KEK TERAKHIR DAN SAPUKAN COFFE SYRUP DIATASNYA. MASUKKAN KEK KEDLM PETI SEJUK NOT FREEZER TAU...BIARKAN KERAS SEDIKIT SELAMA 45 MINIT.
5. AKHIR SEKALI PANASKAN LEBIHAN COKLAT GANACHE TADI DAN SIRAM KE ATAS KEK. MASUKKAN SEMULA KEDALAM ESBOK TUK BEBERAPA JAM DAN SEDIA TUK DIHIDANG.
*** PUTRI ATURKAN SINGKAT MENGIKOT APA YG TERTULIS DIATAS YERR***
1. KEK
2. SAPU COFFEE SYRUP
3. MOCHA BUTTER CREAM
4. KEK
5. SAPU COFFEE SYRUP
6. COKLAT GANACHE
7. KEK
8. SAPU COFFEE SYRUP
9. MOCHA BUTTER CREAM
10. KEK
11. SAPU COFFEE SYRUP
12. COKLAT GANACHE
SELAMAT MENCUBA!!!!
FOR THIS RECIPE
sedapnya kek nih...rajin nya wat kek...
ReplyDeleteAdda Syuhada....sangat2 sedap...cer laa buat....mesti tak nyesal tau hehehe
Deletealahai...pening juga nak faham..
ReplyDeletetak susah cayang...senang jerr nak paham..story tu lebih sikit...ni putri dah buat yg terbaik tuk kasi kawan2 semua paham...kena buat satu persatu dulu...apa yg putri buat mula2...tulis resepi kek satu page...then salin lak resepi cream satu page lain....then salin ganache...lastly kopi syrup tu...tu jerr takde susah pun...
DeleteYg mocca buttercream tu putih telur tu klu xmasak xleh ke? Teringin la nak buat....
ReplyDeletemmg resepi kek opera tu cam ni dearr...kalau tak masak bole kot cer try..
Delete