Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 13 September 2012

FRIED CRAB FILAMENT STICKS

Seperti yg putri janjikan pagi2 nak share kan haa ni dia resepinya crab filament sticks. Aduhaiiiii baru laa ku tau sedapnya CRAB STICK ni bila digoreng dengan tepung. Rasa dia sungguh tak terkata. Ni semua gara2 kak sri teman fb putri yg seringkali buat kopok crab ni. Akhirnya ku tergoda jua tewas memandang ke arah kopok ni. Dah banyak kali dia ulang tayang benda ni...tu yg mlm semlm tu buat. Buatnya sambil tengok citer saya jamila...sambil tu siat2 laa. Bukan putri jerr siat sensorg tau siap dak irah dan mak putri pun bantu mengoyak2 kan benda ni hahaha. Tu yg tak rata ada kurus ada gemuk hahaha. Takpe laa janji makan kan. Well dah abis jerr siat2 solat jap....dah tu makan mlm lak. Pastu sambung semula buat ni. B4 that...pas makan putri baru perasan ada package from my sista...wahhhh weeeee hapinyaa sbb barang yg putri nak kan dihadiahkan pada putri.Thks ijan...ni kira hadiah besday next yr ek hahaha. Barang tu kan kan... ITS KIT MACARON. Alaa yg tempat macaron tu laa. Nak tengok kerr hehehe ok nanti putri share ek. Berbalik pasal crab stick...then masa nak sambung buatnya...tengok2 dah jam 10 mlm. Ok lagi takpe still awal 10pm jerr tu...huhu. Putri pun sukat semua bahan2..satukan dan gaul crab stick ni. Tetiba ALAMAK!!!!!! minyak masak dah abis lak!! nasib badan tul laa. Dengan pantas cam kilat putri pun ajak irah start kreta gi FAIR PRICE yg buka 24 jam. Selamat ada kedai bukak 24 jam kan. Yg tak bestnya time cam ni laaaa CIK LIIII selalu kluar tunggu kat bawah blok. Bersepah2 merata2 semua CIK LIIII. Ntah mana dtgnya kaum puak anak beranak semua duk cam kenduri kat bawah umah tu....hahaha. Nyampas tau...dah lerr kelam kabut nak gi kat parking amik kreta....ditambah kan pulak penunggu CIK LIIIPASSSS ni muahahahaahaha....tak suka tau huhuhu. Last2 ikot jalan jauh yg SELAMAT dari ancaman CIKK LIII ni...hahahaha. Takpe laa janji tak bertembung ngannya kalau tak susah gak hidup ku ini huhuhu. Ni laa penakot yg amat sangat kat CIK LIII tu. So akhirnya sampai balik umah dah jam 11pm gitu. Putri teruskan jua membuat crab stick ni. Goreng sampai abis. Masa tu dah jam 12 lebih ^_*. Sbb benda ni laa macam2 berlaku tau..tapi berbaloi lerr sbb sedapnyaaaa mintak ampummmm korg kalau tak buat mmg tersepek2 tersandung2 kaki sendiri jatuh tak tau ek wahahahaha. Try laa buat....thks to kak sri putri mohon share kat sini yerr....ada tokok tambah sikit jer hehe. Jom teman2 sekarang juga gi beli bahan2nya...senang maut nak membuatnya...jom telek bahan2nya.


BAHAN2NYA:

1 KG CRAB STICK FILAMENT - DIBIARKAN PADA SUHU BILIK KEMUDIAN DISIAT2.
1 CAWAN TEPUNG BERAS 
2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
1 SUDU BESAR KUNYIT SERBUK
1 SUDU BESAR SERBUK LADA PUTIH
1 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
1 SUDU BESAR SERBUK KARI (YG NI TAKDE LAM RESEPI PUTRI TAMBAH)
MINYAK UNTUK MENGGORENG.



CARA2NYA

1. SETELAH CRAB STICK DISIAT2KAN, KETEPIKAN DULU.


2. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KERING KECUALI MINYAK DAN GAUL2 SEDIKIT.


3. MASUKKAN CRAB STICK DAN GAUL RATA. TAK PERLU LETAK AIR OK. JUST GAUL RATA CAMTU JERR NANTI TEPUNG AKAN LEKAT PADA CRAB STICK.


4. GORENG DENGAN MINYAK YG BANYAK SEHINGGA GARING KEKUNINGAN. SIAP TUK DIHIDANG PADA BILA2 MASA.


SELAMAT MENCUBA!!!











FOR THIS RECIPE

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...