MORNING2 SEMUANYAAA….TENGOKKK NIII PENGSAN SUDAH PUTRI TAU…HHEHEHE…APA TAKNYAAA SMLM SEBELOM KLUAR UMAH NAK GI JUMPA ADIK PUTRI TU…SEMPAT LAA TERPANDANG TERPANAH KAT KEK BATIK ARORA KAT BLOG MAT GEBU…MASYAALLAH TERBELIAK MATA PUTRI TAU…PENGSAN DALAM SEDAR HAHAHA….MABELES SEYYY KEK DIA..GABUNGAN WARNA YG SANGAT2 MENARIK PERHATIAN PUTRI…THEN TERNAMPAK LAK BEBERAPA ORG YG DAH TRY BUAT KEK NI KAT BLOG MASING2…SALAH SATU AZLITA….PUN PENGSAN JAP BILA TENGOK PASTU BANGUN BALIK…LOL….HEHEHE….CANTIK2 SEYYY…MMG SANGAT2 TERGODA SAMPAI MAU TERGOLEK DIBUATNYA HEHEHE…THEN KAN KAN KANN…APALAGII MALAM2 BUTA GI BUAT …..TERNYATA TERBAIKKK SANGAT2!!!!!....SBB TU PENGSAN LAGIII SEKALI HAHAHAHAHA….SBBNYA LOM PERNAH SEKALI PUN PUTRI BUAT CAM NI TUK KEK…MMG CAM MAIN2 BUAT KUIH TAU….CAM BIASA SETELAH BACA AYAT2 ITA YG KATA KURANG MANIS..MAKA PUTRI PUN ADJUST KASI RASANYA LEBIH BAIK…KEK KALAU KURANG SANGAT MANIS DIA…MMG TAK BERAPA KICK LAA EKEKEKE NI PENDAPAT PUTRI LAA…BUKAN NAK KASI MANIS SANGAT2 PUN TAPI JUST NICE CAM TU…THEN ADA GAK DERHAKA SIKIT SBB NAK KASI KEK TU GEBU….TEST2 MENJADI LAKKK SUKANYAAA…MENCORAKKAN KEK NI MENGIKOT KREATIVITI MASING2 SO HASILNYA AKAN SENTIASA BERUBAH2...SO HATI2 SEMASA MEWARNAKANNYA....PASTIKAN TOMPOK2 TU KITA CURAH DENGAN BETUL TAK YAH KETUK2 ATAU HENTAK2 KEK NI NAK KASI RATA KERR HAPERR...JUST TOMPOK2 MAKE SURE SEMUA SELARI THEN BAKAR.....NANTI DIA AKAN RATA DENGAN SENDIRINYA KETIKA MEMBAKAR NANTI...OK JOM KITA LIHAT RESEPINYA....
**** BAGI YG TAKOT2 NAK TRY CARA PUTRI BOLE SELONGKAR BLOG AZLITA TUK DAPATKAN RESEPI ASAL DAN JUGA LINK KERR PAGE TUAN PUNYA RESEPI IAITU CIDA...THKS CIDA....PUTRI UBAH SIKIT2..JGN MARAH YERR THKS FOR SHARINGG****
BAHAN2NYA
250GM MENTEGA
160GM GULA KASTOR
½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
250GM TEPUNG NAIK SENDIRI
6 BIJI TELUR GRED ‘A’
1 SUDU TEH BAKING POWDER
5 JENIS PEWARNA (PUTRI GUNA 2 PERISA ….COKLAT DAN PANDAN LAGI 3 GUNA WARNA SAHAJA)
1 SUDU TEH OVELATE
****PERHATIAN: JIKA LETAK 5 PERISA BERBEZA DALAM SATU LOYANG RASA KEKNYA AGAK PELIK SEDIKIT…SO TERPULANG PADA ANDA YERR…BAGI PUTRI 2 PERISA NI DAH CUKUP MEMBUAT KEK NI RASA SEPERTI KEK MARBLE. ANDA BOLE JUGA GUNA PERISA STRAWBERRY DAN PANDAN ATAU APA2 PERISA TAPI JGN KESEMUANYA BERBEZA PERISA.CUKUP PILIH 2 PERISA SAHAJA.APA PUN TERPULANG JUGA KEPADA ANDA SENDIRI)
CARA2NYA
1.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 8 INCI DAN GRISKAN LOYANG DENGAN BUTTER DAN ALAS DASAR LOYANG DENGAN BAKING PAPER.
2.SATUKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEMUDIAN DI AYAK ~ KETEPIKAN
3.PUKUL MENTEGA, OVELATE DAN GULA SEHINGGA KEMBANG DAN MEMUTIH. TAMBAHKAN SUSU PEKAT MANIS DAN TERUS PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.
4.MASUKKAN TELUR SEBIJIK DEMI SEBIJIK ( PASTIKAN TELUR TU DAH RATA BARU MASUKKAN SATU BIJIK LAGI) HINGGA HABIS.
5.MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN BAKING POWDER TADI DAN KAUP BALIK HINGGA RATA DENGAN MENGGUNAKAN SPECTULA ATAU SENDUK.
6.BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 5 BAHAGIAN
LETAKKAN SETIAP BAHAGIAN DENGAN PILIHAN PERISA DAN WARNA YANG DISUKAI GAUL ADUNAN RATA.
7.TOMPOK-TOMPOKKAN SETIAP WARNA DALAM LOYANG HINGGA HABIS
SETIAP TOMPOKAN 1 SENDUK ATAU 2 SUDU BESAR.
8.BAKAR PADA SUHU 160C-180C DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SELAMA 45MINIT ~ 1 JAM. ATAU SEHINGGA KEK MASAK DENGAN SEMPURNA.
SELAMAT MENCUBA!!!!!
**** BAGI YG TAKOT2 NAK TRY CARA PUTRI BOLE SELONGKAR BLOG AZLITA TUK DAPATKAN RESEPI ASAL DAN JUGA LINK KERR PAGE TUAN PUNYA RESEPI IAITU CIDA...THKS CIDA....PUTRI UBAH SIKIT2..JGN MARAH YERR THKS FOR SHARINGG****
BAHAN2NYA
250GM MENTEGA
160GM GULA KASTOR
½ CAWAN SUSU PEKAT MANIS
250GM TEPUNG NAIK SENDIRI
6 BIJI TELUR GRED ‘A’
1 SUDU TEH BAKING POWDER
5 JENIS PEWARNA (PUTRI GUNA 2 PERISA ….COKLAT DAN PANDAN LAGI 3 GUNA WARNA SAHAJA)
1 SUDU TEH OVELATE
CARA2NYA
1.SEDIAKAN LOYANG UKURAN 8 INCI DAN GRISKAN LOYANG DENGAN BUTTER DAN ALAS DASAR LOYANG DENGAN BAKING PAPER.
2.SATUKAN TEPUNG GANDUM DAN BAKING POWDER KEMUDIAN DI AYAK ~ KETEPIKAN
3.PUKUL MENTEGA, OVELATE DAN GULA SEHINGGA KEMBANG DAN MEMUTIH. TAMBAHKAN SUSU PEKAT MANIS DAN TERUS PUKUL HINGGA ADUNAN SEBATI.
4.MASUKKAN TELUR SEBIJIK DEMI SEBIJIK ( PASTIKAN TELUR TU DAH RATA BARU MASUKKAN SATU BIJIK LAGI) HINGGA HABIS.
5.MASUKKAN CAMPURAN TEPUNG DAN BAKING POWDER TADI DAN KAUP BALIK HINGGA RATA DENGAN MENGGUNAKAN SPECTULA ATAU SENDUK.
6.BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 5 BAHAGIAN
LETAKKAN SETIAP BAHAGIAN DENGAN PILIHAN PERISA DAN WARNA YANG DISUKAI GAUL ADUNAN RATA.
7.TOMPOK-TOMPOKKAN SETIAP WARNA DALAM LOYANG HINGGA HABIS
SETIAP TOMPOKAN 1 SENDUK ATAU 2 SUDU BESAR.
8.BAKAR PADA SUHU 160C-180C DENGAN MENGGUNAKAN API BAWAH SELAMA 45MINIT ~ 1 JAM. ATAU SEHINGGA KEK MASAK DENGAN SEMPURNA.
SELAMAT MENCUBA!!!!!
No comments:
Post a Comment