THKS TO HANIS...RESEPI DAH UBAH SUAI SIKIT....HEHEHE...KAK SHERRY....PERNAH NAMPAK AKAK BUAT....PUTRI PUN IKOT GAK LETAK CUSTARD...HEHEHE SEDAPPP GILERRRRRRRR
BAHAN-BAHAN ( 35 KEPING )
PASTRY
200G BUTTER
100G GULA AISING
370G TEPUNG GANDUM
1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA
BAHAN-BAHAN ( 35 KEPING )
PASTRY
200G BUTTER
100G GULA AISING
370G TEPUNG GANDUM
1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA
FILLING
1 ½ CAWAN AIR
½ CAWAN SUSU CAIR
½ CWN TEPUNG KASTARD
5 SUDU BESAR GULA
CARA2 PASTRY
1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.
2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.
3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.
4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.
5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. SETELAH MASAK DISEJUKKAN….BARU BOLE LETAK FILLING OK…^_^
CARA2 BUAT FILLING CUSTARD
MASUK KAN SEMUA BAHAN DAN KACAU SAMPAI PEKAT…JGN LAMA2 OK NANTI CUSTARD KERAS…SO AGAK2 DAH CAM PEKAT…TUTUP API DAN BIARKAN SEJUK….MASUKKAN LAM PIPPING BAG. BILA DAH SEJUK PIPEKAN LAM TART PASTRY TADI TU….THEN BOLE LAH BUBUH BUAH2AN KEGEMARAN ANDA…
SELAMAT MENCUBA!!!
1 ½ CAWAN AIR
½ CAWAN SUSU CAIR
½ CWN TEPUNG KASTARD
5 SUDU BESAR GULA
CARA2 PASTRY
1. PUKUL BUTTER DAN GULA SAMPAI KEMBANG.
2. MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.
3. MASUKKAN TEPUNG SAMPAI JADI DOH.
4. RATAKAN SETEBAL 1/2 CM DAN TERAP DALAM ACUAN.
5. CUCUK DENGAN GARFU SUPAYA TIDAK KEMBUNG. DAN BAKAR SELAMA 10MIN PADA SUHU 180C. SETELAH MASAK DISEJUKKAN….BARU BOLE LETAK FILLING OK…^_^
CARA2 BUAT FILLING CUSTARD
MASUK KAN SEMUA BAHAN DAN KACAU SAMPAI PEKAT…JGN LAMA2 OK NANTI CUSTARD KERAS…SO AGAK2 DAH CAM PEKAT…TUTUP API DAN BIARKAN SEJUK….MASUKKAN LAM PIPPING BAG. BILA DAH SEJUK PIPEKAN LAM TART PASTRY TADI TU….THEN BOLE LAH BUBUH BUAH2AN KEGEMARAN ANDA…
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment