MEMANDANGKAN RAMAI YG NAK RESEPI KEK NI MAKA PUTRI SHARE KAT 2 ALBUM RESEPI NI...JADI SAPA2 YG LOM LAGI TAG...BOLE LERR MINTA IZIN PUTRI YERR HEHEHE APA PUN SELAMAT MENCUBA SAYANGGGG ^_^
BAHAN-BAHAN ( GUNA LOYANG 7")INGAT YERR JG...N LETAK KEK NI DALAM PETI SEJUK...BIAR IANYA KERAS SENDIRI...KALAU TAK NANTI SUSAH NAK POTONG.....
BAHAN-BAHAN ( GUNA LOYANG 7")INGAT YERR JG...N LETAK KEK NI DALAM PETI SEJUK...BIAR IANYA KERAS SENDIRI...KALAU TAK NANTI SUSAH NAK POTONG.....
• 80GM BUTTER
• 120GM GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR GRED ‘A’
• 100GM TEPUNG GANDUM
• 20GM SERBUK KOKO
• 50GM BAKED ALMONDS- TUMBUK KASAR2
• 200/250GM COOKING COKLAT(PUTRI GUNA TULIP)
CARA-CARA
1. BUTTER DAN TELUR BIAR DALAM SUHU BILIK. AYAK TEPUNG GANDUM DAN SERBUK KOKO.
2. PUKUL BUTTER DAN GULA SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.
3. MASUKKAN PULA TELUR. PUKUL SEHINGGA KEMBANG.
4. MASUKKAN BAHAN AYAK DAN ALMOND KACAU SEHINGGA BERGAUL RATA.
5. TUANGKAN KE DALAM LOYANG. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 25-30 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. BILA DAH SIAP MATIKAN OVEN DAN KELUARKAN BROWNIES DARI OVEN. KEMUDIAN PATAH-PATAHKAN COKLAT BAR TADI KE ATAS BROWNIES. MASUKKAN SEMULA KE DALAM OVEN YG MASIH PANAS DAN BIARKAN COKLAT TU CAIR SENDIRI DIDALAM OVEN. BILA COKLAT DAH CAIR, KELUARKAN DR OVEN DAN RATA-RATAKAN.
7. BILA DAH SEJUK DAN COKLAT HAMPIR NAK KERAS BOLEHLAH DIPOTONG. PUTRI TAK SEMPAT TUNGGU SEJUK…BARU TUNGGU KEJAP BUDAK2 ASYIK TANYA JERRR LAST2 POTONG GAK LEPAS ½ JAM HEHEHE….SODAPPPP!!!!
SELAMAT MENCUBA!!!!
• 120GM GULA HALUS
• 2 BIJI TELUR GRED ‘A’
• 100GM TEPUNG GANDUM
• 20GM SERBUK KOKO
• 50GM BAKED ALMONDS- TUMBUK KASAR2
• 200/250GM COOKING COKLAT(PUTRI GUNA TULIP)
CARA-CARA
1. BUTTER DAN TELUR BIAR DALAM SUHU BILIK. AYAK TEPUNG GANDUM DAN SERBUK KOKO.
2. PUKUL BUTTER DAN GULA SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.
3. MASUKKAN PULA TELUR. PUKUL SEHINGGA KEMBANG.
4. MASUKKAN BAHAN AYAK DAN ALMOND KACAU SEHINGGA BERGAUL RATA.
5. TUANGKAN KE DALAM LOYANG. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 25-30 MINIT BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. BILA DAH SIAP MATIKAN OVEN DAN KELUARKAN BROWNIES DARI OVEN. KEMUDIAN PATAH-PATAHKAN COKLAT BAR TADI KE ATAS BROWNIES. MASUKKAN SEMULA KE DALAM OVEN YG MASIH PANAS DAN BIARKAN COKLAT TU CAIR SENDIRI DIDALAM OVEN. BILA COKLAT DAH CAIR, KELUARKAN DR OVEN DAN RATA-RATAKAN.
7. BILA DAH SEJUK DAN COKLAT HAMPIR NAK KERAS BOLEHLAH DIPOTONG. PUTRI TAK SEMPAT TUNGGU SEJUK…BARU TUNGGU KEJAP BUDAK2 ASYIK TANYA JERRR LAST2 POTONG GAK LEPAS ½ JAM HEHEHE….SODAPPPP!!!!
SELAMAT MENCUBA!!!!
Nak resepi akak ni esok..mudah2an jadi ler..hihi
ReplyDeleteMeira...insyaAllah pasti tak mengecewakan u dearr try laa...terbaik kek ni ^_^
ReplyDelete