CREAM PUFF RESEPI DARI KAK SRI ANDA SALLEH...KAKAKKU SRI THK U SO MUCH FOR THE RESEPI....PUTRI SUKA SANGAT SBB MMG FAV NI....PUTRI DAH NGAP BANYAKKKK WOOOOO HEHEHEHE
BAHAN2 UNTUK MEMBUAT PUFF
125 GM TEPUNG GANDUM
2 SUDU KECIL BAKING POWDER
100 GM BUTTER
250 ML AIR
½ SUDU KECIL GULA
3 TELUR
BAHAN UNTNK MEMBUAT KASTARD
1 ½ CAWAN AIR(KAK SRI PUTRI TAMBAH SIKIT KASI LEMBUT)
½ CAWAN SUSU CAIR
½ CWN TEPUNG KASTARD
5 SUDU BESAR GULA
CARA MEMBUAT PUFF
MASAK AIR, GULA DAN BUTTER HINGGA MENDIDIH. TAMBAHKAN TEPUNG, KACAU HINGGA TIDAK MELEKAT DIPERIUK. BIARKAN SEJUK. PUKUL TELUR…DIMASUKKAN ADUNAN TADI KACAU HINGGA RATA. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG BERSAMA NOZZLE BENTUK BUNGA. PICIT ADUNAN KEATAS LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30MINS ATAU HINGGA BERTUKAR WARNA KEEMASAN DENGAN SUHU 180C. SETELAH SEJUK, GUNTING SIKIT PUFF DAN ISIKAN DGN KASTARD.
MASAK TEPUNG KASTARD BERSAMA AIR. MASUKKAN SUSU DAN GULA. KACAU ADUNAN HINGGA BERWAP ATAU MASAK. BIARKAN SEJUK BARU MASUKKAN KEDALAM PUFF. JGN MASAK TERLALU LAMA…NANTI KERAS…
SELAMAT MENCUBA!!!
100 GM BUTTER
250 ML AIR
½ SUDU KECIL GULA
3 TELUR
BAHAN UNTNK MEMBUAT KASTARD
1 ½ CAWAN AIR(KAK SRI PUTRI TAMBAH SIKIT KASI LEMBUT)
½ CAWAN SUSU CAIR
½ CWN TEPUNG KASTARD
5 SUDU BESAR GULA
CARA MEMBUAT PUFF
MASAK AIR, GULA DAN BUTTER HINGGA MENDIDIH. TAMBAHKAN TEPUNG, KACAU HINGGA TIDAK MELEKAT DIPERIUK. BIARKAN SEJUK. PUKUL TELUR…DIMASUKKAN ADUNAN TADI KACAU HINGGA RATA. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG BERSAMA NOZZLE BENTUK BUNGA. PICIT ADUNAN KEATAS LOYANG DAN BAKAR SELAMA 30MINS ATAU HINGGA BERTUKAR WARNA KEEMASAN DENGAN SUHU 180C. SETELAH SEJUK, GUNTING SIKIT PUFF DAN ISIKAN DGN KASTARD.
CARA MEMBUAT KASTARD
MASAK TEPUNG KASTARD BERSAMA AIR. MASUKKAN SUSU DAN GULA. KACAU ADUNAN HINGGA BERWAP ATAU MASAK. BIARKAN SEJUK BARU MASUKKAN KEDALAM PUFF. JGN MASAK TERLALU LAMA…NANTI KERAS…
SELAMAT MENCUBA!!!
Salam puteri, terima kasih sebab kongsi resepi nie. malam tadi cuba buat semua cakap sedap cuma, ada masalah sikit dengan kulitnya...masa dalam oven dia naik elok, tapi bila dah masak dan dikeluarkan...tiba-tiba jadi menurun dan x kembang lagi.....huhuhu....tolong ya puteri...
ReplyDeleteSalam my dear....sama2 kasih dearr...pasal dia mudah kempis ni yg sukar putri nak jangka...selalunya apa yg putri lakukan putri masak lamakan sikit masa dia. Then puff yg masih panas tak bole simpan dulu dan kalau bole jgn hempap kan antara satu dengan yg lain. Perhaps u bole juga kurangkan baking powder kerpada 2 sudu...bole cuba lagi. Putri tengah cari resepi yg berbeza sekarang ni...insyaAllah kalu jumpa nanti putri share yerr...
Delete