Kek rainbow kedua tapi percubaan pertama bagi deco sisik ikan ni...hehehe kek putri kali ni nampak lebih elok dan cantik kan kan kan hehehe. Akan cuba buat lain dan lagi di masa akan dtg.
Salam teman2 semua....kek ni lama dah ada dalam FB putri cuma tak sempat2 lagi masuk dalam blog ni. So hari ni kebetulan hujung minggu...ada laa sikit masa tuk putri muatkan dalam ruangan blog putri ni. Kek ni sikit masa dulu sangat popular gak laa sbb warnanya yg menawan tu. Kalau tak silap putri masa putri terbaca kat blog Ita kek ni resepinya dtg dari MARTHA STEWART. Agaknya masa tu Martha ada sharekan kat tv kot...putri tak tau laa. Anyway Thks to Ita yg sudi share resepi kek ni...n thks to Marha Stewart for the lovely recipe. Kek ni agka manis so kalau nak buat kena la kurangkan banyak gula ek. Make up tuk kek ni putri ringkas jerr guna coklat mousse jerr biar cepat siap gitu hehe. Kalau nak bedakkan guna Cream Cheese pun bole..ikot selera u aollss laa ok....ok laa jom kita saksikan persembahan kek rainbow ni dengan step by step putri style sekali ek...^_^
BAHAN2NYA
- 340 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 4 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 180 GM BUTTER
- 360 GM GULA KASTOR (PUTRI KURANGKAN SBB MANIS)
- 5 BIJI PUTIH TELUR GRED A (SUHU BILIK)
- 2 SUDU KECIL ESEN VANILLA
- 300 ML SUSU SEGAR (SUHU BILIK)
- SEDIKIT KERTAS MINYAK
- SEDIKIT WARNA MERAH, KUNING, HIJAU, OREN, UNGU DAN BIRU.
***CREAM TUK HIASAN PUTRI GUNA COKLAT MOUSSE***
CARA2NYA
1. AYAK TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER DAN KETEPIKAN.
2. LESERKAN LOYANG 8” INCI DENGAN BUTTER DAN ALAS BAHAGIAN BAWAH LOYANG DENGAN KERTAS MINYAK,SAPUKAN JUGA BUTTER DI ATAS KERTAS DAN KETEPIKAN. MEMANDANGKAN KEK ADA BEBERAPA LAPIS…MAKA PUTRI BAKAR SATU2 IKOT GILIRAN SBBNYA LOYANG ADA TIGA.
3. PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA KEMBANG. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN PEKAT. MASUKKAN PULA ESEN VANILLA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. MASUKKAN TEPUNG TADI BERSELANG SELI DENGAN SUSU SEGAR. KACAU ADUNAN MENGGUNAKAN SENDUK. MULAKAN DENGAN TEPUNG….DI AKHIRI DENGAN SUSU. PASTIKAN SEMUA BERGAUL RATA.
5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN…PUTRI BAHAGIKAN KEPADA 6 BAHAGIAN DAN SETIAP 1 BAHAGIAN TIMBANGAN LEBIH KURANG 220G.
6. LETAKKAN PEWARNA PADA SETIAP BAHAGIAN MENGIKOT WARNA PILIHAN ANDA.
7. MASUKKAN SATU ADUNAN DULU KEDALAM LOYANG YG DAH DILESER KERTAS MINYAK TADI DAN RATAKAN. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 10-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. MASAK SATU PERSATU HINGGA ABIS.
8. SETELAH SIAP BAKAR DI KLUARKAN DAN BIAR IANYA SEJUK DIATAS REDAI SEPENUHNYA.
9. SETELAH SEMUA SIAP DIBAKAR BOLE DISATUKAN SELAPIS2 DAN DISAPU KREM PADA SETIAP LAPISAN. HIAS MENGIKOT CITA RASA ANDA.
NI DIA ANTARA BAHAN2 YG DIPERLUKAN...
KITA SEDIAKAN DULU KERTAS MINYAK....THEN BUAT SATU2 EK...SAMPAI HABIS...OB=VEN PUTRI BOLE MUAT 2 SO MASUKKAN DUA2 LOYANG DALAM SATU OVEN..BAKAR GANTI2...SAMPAI HABIS...
GRISKAN BUTTER SEBELOM LETAK KERTAS MINYAK DAN GRISKAN LAGI DIATAS KERTASNYA OK...
AYAK TEPUNG GANDUM BERSAMA BAKING POWDER DAN KETEPIKAN..
PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA KEMBANG....
CAM NI RUPANYA...
MASUKKAN KESEMUA TELUR KEDALAM BUTTER TADI.
DAN PUKUL SAMPAI SEBATI SEMUANYA...
KEMUDIAM MASUKKAN TEPUNG BERSELANG SELI DENGAN SUSU SEBANYAK 3 KALI...
MASUKKAN TEPUNG DULU
KEMUDIAN SUSU...LEPAS TU TEPUNG THEN SUSU...BUAT SAMPAI ABIS....
BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 6 BAHAGIAN YG SAMA....KALAU PERLU TIMBANG YAH BOLE SAJAA...^_^
LETAK LAH WARNA YG DIGEMARI....
MASUKKAN SATU PERSATU ADUNAN KEDALAM LOYANG TADI...DAN BAKAR PADA SUHU 170C....SELAMA 10-15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2....
SAMA TEBAL KAN....SO KENA TIMBANG K....PAS DAH BAKAR KLUARKAN DAN BIARKAN DIA SEJUK SEPENUHNYA
(FOR MY OWN REFERENCE...40GM BUTTER, 80GM GULA ½ SUDU KECIL VANILA, 1 BIJI TELUR, 80GM TEPUNG, 1 SUDU KECIL BAKING POWDER, 70ML SUSU SEGAR)
BAHAN2NYA
- 340 GM TEPUNG GANDUM DIAYAK
- 4 SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
- 180 GM BUTTER
- 360 GM GULA KASTOR (PUTRI KURANGKAN SBB MANIS)
- 5 BIJI PUTIH TELUR GRED A (SUHU BILIK)
- 2 SUDU KECIL ESEN VANILLA
- 300 ML SUSU SEGAR (SUHU BILIK)
- SEDIKIT KERTAS MINYAK
- SEDIKIT WARNA MERAH, KUNING, HIJAU, OREN, UNGU DAN BIRU.
***CREAM TUK HIASAN PUTRI GUNA COKLAT MOUSSE***
1. AYAK TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER DAN KETEPIKAN.
2. LESERKAN LOYANG 8” INCI DENGAN BUTTER DAN ALAS BAHAGIAN BAWAH LOYANG DENGAN KERTAS MINYAK,SAPUKAN JUGA BUTTER DI ATAS KERTAS DAN KETEPIKAN. MEMANDANGKAN KEK ADA BEBERAPA LAPIS…MAKA PUTRI BAKAR SATU2 IKOT GILIRAN SBBNYA LOYANG ADA TIGA.
3. PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA KEMBANG. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN PEKAT. MASUKKAN PULA ESEN VANILLA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. MASUKKAN TEPUNG TADI BERSELANG SELI DENGAN SUSU SEGAR. KACAU ADUNAN MENGGUNAKAN SENDUK. MULAKAN DENGAN TEPUNG….DI AKHIRI DENGAN SUSU. PASTIKAN SEMUA BERGAUL RATA.
5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN…PUTRI BAHAGIKAN KEPADA 6 BAHAGIAN DAN SETIAP 1 BAHAGIAN TIMBANGAN LEBIH KURANG 220G.
6. LETAKKAN PEWARNA PADA SETIAP BAHAGIAN MENGIKOT WARNA PILIHAN ANDA.
7. MASUKKAN SATU ADUNAN DULU KEDALAM LOYANG YG DAH DILESER KERTAS MINYAK TADI DAN RATAKAN. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 10-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. MASAK SATU PERSATU HINGGA ABIS.
8. SETELAH SIAP BAKAR DI KLUARKAN DAN BIAR IANYA SEJUK DIATAS REDAI SEPENUHNYA.
9. SETELAH SEMUA SIAP DIBAKAR BOLE DISATUKAN SELAPIS2 DAN DISAPU KREM PADA SETIAP LAPISAN. HIAS MENGIKOT CITA RASA ANDA.
Bagi yg nak mencuba cara putri...bole laa try buat coklat mousse putih ni....^_^
BAHAN2 COKLAT MOUSSE PUTIH
• 200GM COKLAT MASAKAN (YG PUTIH)
• 1 SUDU BESAR GELATIN
• 100ML AIR
• 2 BIJI TELUR PUTIH
• 200G WHIPPING CREAM
• 40G GULA HALUS
1.PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN X LARUT SEPENUHNYA.
2.CAIRKAN COKLAT MASAKAN(YG PUTIH) DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).
3.BILA COKLAT PUTIH DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT PUTIH CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT PUTIH TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.
4.PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.
5.DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BENTUK KRIM.
6.MASUKKAN ADUNAN WHIPPING TADI DAN COKLAT CAIR KEDALAM PUTIH TELUR YG DAH DIPUKUL TADI.KACAU KAUP BALIK PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. SAPUKAN PADA KEK YG NAK DIHIAS. SETELAH HIAS SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN..
SELAMAT MENCUBA!!!!
BAHAN2 COKLAT MOUSSE PUTIH
• 200GM COKLAT MASAKAN (YG PUTIH)
• 1 SUDU BESAR GELATIN
• 100ML AIR
• 2 BIJI TELUR PUTIH
• 200G WHIPPING CREAM
• 40G GULA HALUS
1.PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT. AWAS!!.. JANGAN MASUKKAN GELATIN DULU KEMUDIAN AIR.. INI AKAN MENYEBABKAN GELATIN BERKETUL2 DAN X LARUT SEPENUHNYA.
2.CAIRKAN COKLAT MASAKAN(YG PUTIH) DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).
3.BILA COKLAT PUTIH DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT PUTIH CAIR. KACAU SEHINGGA GELATIN SEBATI DENGAN COKLAT PUTIH TADI. BIARKAN SEHINGGA SEJUKKAN.
4.PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.
5.DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BENTUK KRIM.
6.MASUKKAN ADUNAN WHIPPING TADI DAN COKLAT CAIR KEDALAM PUTIH TELUR YG DAH DIPUKUL TADI.KACAU KAUP BALIK PERLAHAN-LAHAN SEHINGGA SEBATI. SAPUKAN PADA KEK YG NAK DIHIAS. SETELAH HIAS SIMPAN DALAM PETI SEJUK SEHINGGA MOUSSE KERAS DAN BOLEHLAH DIHIDANGKAN..
SELAMAT MENCUBA!!!!
KITA SEDIAKAN DULU KERTAS MINYAK....THEN BUAT SATU2 EK...SAMPAI HABIS...OB=VEN PUTRI BOLE MUAT 2 SO MASUKKAN DUA2 LOYANG DALAM SATU OVEN..BAKAR GANTI2...SAMPAI HABIS...
AYAK TEPUNG GANDUM BERSAMA BAKING POWDER DAN KETEPIKAN..
PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA KEMBANG....
MASUKKAN KESEMUA TELUR KEDALAM BUTTER TADI.
DAN PUKUL SAMPAI SEBATI SEMUANYA...
MASUKKAN VANILA DAN PUKUL LAGI....
MASUKKAN TEPUNG DULU
KEMUDIAN SUSU...LEPAS TU TEPUNG THEN SUSU...BUAT SAMPAI ABIS....
LETAK LAH WARNA YG DIGEMARI....
MASUKKAN SATU PERSATU ADUNAN KEDALAM LOYANG TADI...DAN BAKAR PADA SUHU 170C....SELAMA 10-15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2....
SAMA TEBAL KAN....SO KENA TIMBANG K....PAS DAH BAKAR KLUARKAN DAN BIARKAN DIA SEJUK SEPENUHNYA
Aduhai, cinta dah lama jatuh kat kek ini cuma tak tahu bila ianya dapat direalisasikan.
ReplyDeleteInsyaAllah setelah melihat2 photo2 kat sini akan menambahkan semangat u tuk mencubanya dengan segera...^_^
Deleteputeri mousse putih tu sesuai tak kalau nak letakkan atau dijadikan topping bagi kek yang lain...
ReplyDeleteAyu coklat mousse putih mmg sesuai tuk apa2 jenis kek dearr...cuma ianya harus dihidang ketika sejuk tau...^_^
Deletesalam puteri ...nak tanya...biasanyer puteri bakar kek...guna api atas bawah atau bawah je?
ReplyDeletesalam juga...biasanya kita ikot apa resepi kata...kalau takde instruction kata bawah atau atas....maknanya guna api atas n bawah...yg ni both ok...^_^
DeleteWah.. cantiknyer.. nk try test gak ler.. :-D
ReplyDeleteHi dearr....try laa senang jerr nak membuatnya...selamat mencuba yerr...
Deletehi sis nk tanya klu nak buat setengah aduanan je resepi tu camane ye? :)
ReplyDeleteHi dearr...aduhaii nak buat setengah ek tak sure laa dearr...sbb resepi ni kejadiannya cam ni...perhaps u bole bagi dua setiap adunan kot...
Deletenice .. i will try to my son b'day tomorow....thank u..
ReplyDeleteMost welcome...do try ok ur son will be smiling on seeing the cake ^__^
Deletehello puteri,puteri guna berapa inci dulang?
ReplyDeletehello there...dulang?? loyang kerr maksud u...loyang 8'inci
DeleteKak Yatieeeeeeeeee i nak kek nieee!!!bwatkannnn ohkeiiiii FOC!!!!!
ReplyDeleteFOC ek??? bole2 ko BAU jerr laa kek ni mmg FOC part bau2 ni wahahahaha
Deletehai sis.. saya nak cuba buat kek ni le minggu depan utk my niece.. :)
ReplyDeleteHai dearr...yes2 jgn lupa buat tau...buat pattern yg baru kak putri buat tu...cantik kan hehehe
Deletesalam, nak tanya yg krim tengah2 antara dua warna tu guna coklat mousse juga ke?
ReplyDeleteSalam kembali....oh yerr putri guna coklat cream...cuba laa...
DeleteWhipping cream blh xguna brand emborg?
ReplyDeletenak tau juga dearr...w/c ni non dairy kerr...yg dah sedia ada gula dalamnya.....kalau betul mmg bole guna....kena tanya org kedai tu...samada w/c ni bole terus guna lepas pukul kerr...pasal brand ni tak sure dearr...
Deleteputeri nk tnya, saya suka kek tu keras n x berderai2, mcm pic kek puteri yg mula2.. mcm mn ye? lagi satu kalau ija nk buat topping n cream dalam kek guna buttercream blh ke?
ReplyDeleteHi ija...a'ar dearr yg pic kek pertama tu adalah kek yg kedua putri cuba tau,,.,,,haa baru laa tau kenapa dia keras dan tak berderai2 sbbnya putri guna snowy coklat tuk cream dalam tu..then kita simpan semalaman kasi dia keras keseluruhannya then sejuk2 kita potong dan hasilnya cam yg diatas tu kan.....kek yg berderai2 ni sbb cream dia dan keknya tak simpan sehari tu yg terus potong...nampak tak kemas kan hehehe
Deleteoh ye puteri kalau adunan ni kita wat secara kukus blh x?
ReplyDeletekukus ek...aduhaiii mungkin bole kot...putri tak sure tapi yg pastinya rasa dia kurang sedap kot....hmmm baik jgn laa kang tak menjadi rugi tau dear...
Delete