Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Thursday, 21 June 2012

CHOCOLATE CARAMEL SLICE


Assalamualaikum teman2 ku semua....terimakasih dah setia menanti resepi dari putri ni. Sori yerr teman2 sepatutnya smlm lagi putri nak share resepi ni tapi ada hal yg tak dapat putri elakkan. Balik pun dah mlm sangat letih terus tido...huhu. Takpe yerr teman2 cayang...yg pasti resepi tetap di share. Ni dia putri persembahkan POTONGAN COKLAT KARAMEL...ni lam bahasa melayu laa kan kan hehe. Process nak membuat coklat ni mudah jerr cuma perlu masa tuk keraskannya. Bahan2 pun semua senang jerr nak dapat. Putri suka bahagian tengah tu. Rasa caramel yg sungguh yummy...manis bak putri muahahahaha. Atas dia lak mmg fav putri laa kan coklat tu. Base dia rasa kelapa. Ni masa kita bakar n masa base dia then bakar lagi dengan layer yg karamek tu masyaAllah bau dia...maaaaakkk datokkk wangi wa cakap lu....anak putri sampai tercari2....apa yg bau sedap ni hehee. Putri kan masa karamel dah masak...then dia keras...betul2 cam gula tarik...i like yg liat2 gitu hehehe.....kalau dah ilang sejuk dia cair laaa pulak tapi tetap kick!!. OVERALL sangat2 rekomen kat aollss semua. Sebaiknya msa kita nak buat coklat ni belah pagi laa sbb nak kena sejukkan then keraskan semua perlukan masa gitu...apa pun tak kisah laaa yangg pagi kerr ptg kerr janji makan hehehe. Ok la putri tak mau celoteh banyak kang letih lak org baca hihi....jom laa kita bedah siasat buku resepinya ek hehe. Oh yah thks to Woman's Weekly recipes....banyak dah putri cuba dari buku yg putri ada ni. Sangat2 berbaloi. Sekarang takde dah jual buku2 cam ni lagi...banyak yg dah diubahsuai menjadi sebuah buku besar yg kebanyakkan resepi2nya dia campur2 dengan makanan lain. Kalau dulu putri beli bahagian biskut n kek sahajer. Now dah lain sikit laa. Tak jumpa lagi yg cam putri pernah miliki. Takpe laa biar putri share ngan u guys ek...jom redah!!!

*** PERHATIAN YERR TEMAN2...PUTRI BARU PERASAN TAU YG SUSU PEKAT TU BANYAK....WAHHH PUTRI SUDAH SALAH TENGOK...MASA PUTRI BUAT PUTRI MATI2 INGAT 30GM MUAHAHAHA...RUPANYA 390GM...ISHHH NAMPAK KELABU ASAP SBB DAH MLM BUAT.TU LAA YG UJUNG N BELAKANG JERR NAMPAK TENGAH2 '9' TU TAK PERASAN LAK HUHUHU. THEN MASA TYPE WAHHH TERKEJUT GITU SIAP PIKIR LAGI RASANYA ARI TU BUAT TAK BANYAK CAM NI...SIAP BUAT DOUBLE ADUNAN CARAMEL LAGI SBB SIKIT SANGAT...LAAA MMG PUN SIKIT SBBNYA SALAH TENGOK KUANG3...ADOIIIYAAIII MATA NI TAK TENGOK BETUL2 LAA...SO U GUYS CAN SEE SEPATUTNYA HASIL TENGAH TU KUNING2 SUSU...PUTRINYA DAN CAM COKLAT2 SUSU GITU HEHEHE...ANYWAY TETAP SEDAP POWERR DIA PUNYA CARAMEL...SUSU DIBAKAR BAYANGKAN SEDAPPP!!! ***


BAHAN2NYA (GUNA LOYANG 7".. KALAU GUNA LOYANG 8" DIA TIPIS SIKIT)
BAHAN A
110GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
30GM KELAPA KERING
80GM BROWN SUGAR
90GM BUTTER DICAIRKAN

BAHAN B
390GM SUSU PEKAT
60GM BUTTER
2 SUDU BESAR MADU

BAHAN C
260GM COKLAT MASAK
2 SUDU BESAR BUTTER
1 SUDU BESAR MADU


CARA2NYA

1. SATUKAN BAHAN2 A. KACAU HINGGA ADUNAN RATA. GRISKAN LOYANG DAN LETAK BAKING PAPER. PASTIKAN BAKING PAPER MENUTUPI BAHAGIAN BAWAH DAN TEPI LOYANG. MASUKKAN ADUNAN DAN TEKAN2KAN ADUNAN SUPAYA MAMPAT.

2. PANASKAN OVEN DAN BAKAR ADUNAN PADA SUHU 160C SELAMAT 15 MINIT.

3. SEMENTARA TU SATUKAN PULA BAHAN2 B DAN MASAK DIATAS API YG SEDERHANA BESAR SEHINGGA BAHAN SEBATI. MATIKAN API DAN TUANG KEATAS ADUNAN A YG TELAH MASAK TADI.

4. MASUKKAN SEMULA KEDALAM OVEN DAN BAKAR SELAMA 25 MINIT. SETELAH TU DISEJUKKAN LEBIH KURANG SEJAM.

5. MASAK BAHAN2 C SECARA DOUBLE BOIL SEHINGGA COKLAT CAIR. TUANG KEATAS ADUNAN YG TELAH SEJUK TADI. BIARKAN SEJUK SEBENTAR DAN MASUKKAN KEDALAM PETI SEJUK SELAMA 2 JAM SEBELOM MEMOTONG.


*** SEBELOM MEMOTONG TU KLUARKAN DULU DARI FRIDGE DAN BIAR LEMBUT SEDIKIT BARU SENANG POTONG...KALAU TAK MMG TAK BOLE POTONG TAU HEHEHE...***

SELAMAT MENCUBA!!!





FOR THIS RECIPE

1 comment:

  1. salam kak puteri..
    Nampak cam best sgt kat..x sabar nak tunggu akak post resepi..mohon share yer kak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...