Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Friday, 29 June 2012

CHOCOLATE CHIP COOKIES

Assalamualaikum teman2 semua...hari jumaat biasanya hari terakhir kita berkeje tuk minggu ni tapi ada jugak teman2 yg berkeje esok setengah hari kan. Takpe laa nak mencari rezeki tak kira laa keje sikit atau banyak yg penting halal tau. Ok putri nak citer sikit laa...hari ni adalah hari terakhir Dr. yg berkeje selama lebih 4 tahun di clinic tempat putri keje tu.So sedeyy laa masa kita bermaafan(tak semestinya raya jerr ek..hehe) dan mengucapkan selamat tinggal. Yerr laaa Dr. tu dah lama keje sana dan kami staff2 semua terutama putri dah terbiasa dengan Dr. ni. Mmg terasa laa kehilangannya nanti. Sekarang lom lagi laa sbb baru hari ni dia last day. Esok2 bila Dr. baru dah masuk gantikan tempat dia haa masa tu nanti kot kita akan rasa kelainan dan perbezaan yg pastinya ketara tapi nak buat cam mana rezeki Dr. tu kat tempat baru dia nanti. Oh yah tempat baru tu adalah klinik milik dia sendiri...yes dia bukak klinik dia sendiri tau. To Dr. Emran, kalau sekiranya tersampai di blog putri ni...putri dan staff2 semua mengucapkan semoga Dr. berjaya dan maju terus di klinik sendiri. Moga sukses terus dan sentiasa diluahkan rezeki insyaAllah. Apa2 pun jgn lupakan kami disini ek.

Jadinya smlm mlm tu buat laa cookies ni tuk anak2 dia. Mmg anak2 Dr. ni suka makan cookies. Dari mula berkeje sana lagi dia dah order cookies ni sampai laa sekarang. Thks Dr. for ur support. Anyway bukan Dr. jerr yg sering order...ada jugak laa beberapa teman rapat yg tak putus2 memberi sokongan dan memesan berbotol2 tuk hidangan Hari Raya. Biasanya resepi dari CHEF ISMAIL ni laa yg putri gunakan tuk buat cookies ni. Tak mau dah toleh2 atau membelek2 resepi lain. Putri setia pada yg satu gitu hehehe. Oh well nak buat cam mana mmg ternyata resepi dari Chef ni TERBAIK sangat2 walaupun putri ada ubah serba sikit dari resepi asal.. Kalau tak masa kan anak2 Dr. dan teman2 putri setia memesan tiap2 tahun kan. Anak2 putri lak tak yah citer laa dorg ni pantang nampak...kalau kasi sebotol pun bole abiskan dalam sehari. Sbb penangan resepi Chef ni laa. Ok putri nak share resepi ni pada semua teman2. Rezeki masing2 kan...so tak kisah laa walaupun putri buat business cookies ni putri tetap berkongsi dengan u aollss semua. Kata org tengok tangan juga yg membuatnya kan kan. Ada kata buat sendiri tak sedap nak juga putri buat so putri buat laa hehehe. U aollss jgn tak tau ek cookies ni juga telah mengundang anak dara putri si Irah tu tuk mencuba buat sendiri. Masa tu umur dia baru 9 tahun lebih tau. Then dia nak try sangat buat so putri pun bentangkan resepi dan pandai2 ko laa buat muahahaha. Mama dia duk amik gambo jerr dia tanya2 pun mama kata "ok ok" semuanya ok...hahahaha. Bukan apa kita nak kasi dia confident sikit. Bagi putri kalau tak menjadi pun takpe laa sbb budak2 kan (mmg mama dia tak mau dia lawan tokeh....muahahaha). Tapi kan wallaaaaa menjadi pulak tu...ishhhh ishhh ishhh...mama terbeliak jap....LOL. Putri tak jangka pun akan menjadi sbb segala timbang lebih kerr kurang kerr mmg Irah yg buat sendiri tu yg TERkejut tu hua2. Oklahhh panjang pulak story putri ni. Jom laa kita semak kertas resepi yg ada ni ek..cam test lak haha. Kat sini putri akan sertakan gamba2 ketika anak putri membaking.


BAHAN2NYA

220 GM BUTTER
150 GM BROWN SUGAR
120 GM GULA KASTOR
2 BIJI TELUR GRED A
400 GM TEPUNG NAIK SENDIRI DIAYAK
½ SUDU KECIL BAKING SODA DIAYAK
½ SUDU KECIL BAKING POWDER DIAYAK
1 PACKET (325GM) CHOCOLATE CHIP
180 GM BADAM CINCANG (DIBAKAR DULU)


*** BUTTER PUTRI GUNA 250 GM DAN TEPUNG NAIK SENDIRI PUTRI TAMBAH JADI 420 GM. LAIN2 SEMUA SAMA...HARAP MAKLUM NGEEE ***


CARA2NYA

1.BUTTER DAN SEMUA GULA DISATUKAN. PUKUL HINGGA ADUNAN KEMBANG. 

2. MASUKKAN PULA TELUR SATU PERSATU DAN PUKUL HINGGA SEBATI.

3. KEMUDIAN MASUKKAN TEPUNG,BAKING POWDER DAN BAKING SODA YG TELAH DIAYAK TADI. PUKUL SEBENTAR HINGGA RATA.

4.AKHIR SEKALI MASUKKAN CHOCOLATE CHIP DAN BADAM...GAUL HINGGA SEBATI. 
SEBELUM MEMBENTUK DAN MEMBAKAR ADUNAN...SIMPAN DULU DALAM PETI SEJUK (NON FREEZER)SELAMA 10-15 MINIT.

5. BAKAR ADUNAN PADA SUHU 170C – 180C SELAMA 12-15 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG PADA SIZE DAN OVEN MASING2.


***PERHATIAN YERR…SETELAH MASAK DIBIARKAN SEJUK BARU DIHIDANG. ADUNAN YG LEMBUT AKAN RANGGUP SETELAH SEJUK….MMG MASA BARU ANGKAT ADUNAN LEMBUT CAM KEK. SO BIARKAN DIA SEJUK BETUL BARU SIMPAN DALAM BOTOL...^_^
***


SELAMAT MENCUBA!!!


































FOR THIS RECIPE

6 comments:

  1. Pandainya dia buat cookies. Brp umurnya tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thks dearr...masa tu umur dia 9 tahun lebih...sekarang ni pun dia kalau nak makan buat sendiri...^_^

      Delete
  2. Rajinnya ank kak putri menolong yer, bertuah dia punya mama yg rajin mcm kak putri ni :-)), ckp jer nak mkn apa, smua leh wat sndiri....syukur alhamdulillah dgn anugerah yg ALLAH beri buat kak Putri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe thks dearr mmg budak2 umur cam ni suka tlg..kak putri suka galakkan..tpai tu laa serak sikit hehehe...amin2...syukur atas pemberian Allah buat kak putri...dulu pun terkial2 dearr sekarang tka lagi hehee...thks dah singgah disini cayang...^_^

      Delete
  3. Salam perkenalan Putri ! Your daughter is very sweet n rajin. Saya baru terjumpa Blog Puteri. Saya tabik spring kat Putri. Your recepi semua look sedap n easy to follow lengkap ngan demo sekali. Very colourful n helpful.Thank u so much n Alhamdulillah i came across your Blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan juga my dear fren...terimakasih dah sudi tinggalkan komen disini....thks for ur compliment abt my girl...dia mmg minat ikot jejak mama dia ni hehe...Im glad u suka dengan resepi2 kat sini...mmg mudah..ada juga yg tak mudah hehehe...apa pun putri cuba sedaya upaya tuk buat termudah buat semua teman2...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...