MENGHASILKAN 60 KEPING BISKUT
BAHAN2NYA
130 GM BUTTER
110G GULA KASTOR
1 BIJI TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA
50 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
30 GM TEPUNG NAIK SENDIRI-DIAYAK
100 GM TEPUNG JAGUNG-DIAYAK
30 GM TEPUNG CUSTARD-DIAYAK
PUTRI MENGGUNAKAN NOZZLE SIZE 1M. KALAU U GUYS NAK CORAK YG LAIN PUN BOLE JERR IKOT KREATIVITI MASING2 YERR. BENTUK BISKUT NI PUTRI BUAT SAMA CAM PUTRI BUAT ROSE TUK BUTTER CREAM FROSTING.
CARA2NYA
1. GRISKAN LOYANG DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL BUTTER, GULA DAN TELUR SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.
3. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TEPUNG YG TELAH DIAYAK BERSAMA ESEN VANILA. KALAU MENGGUNAKAN SPECTULA SEHINGGA ADUANAN RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG YG BERNOZZLE DAN PIPEKAN KEATAS LOYANG TADI MENGIKOT BENTUK YG DIKEHENDAKI.
5. JARAKKAN SETIAP ADUNAN SBB IANYA AKAN MENGEMBANG BILA MASAK. JADI PASTIKAN ADUNAN TIDAK TERLALU BESAR KANG TAK MUAT LAK NAK MASUK LAM MULUT HEHEHE.
6. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 10 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!
50 GM TEPUNG GANDUM-DIAYAK
30 GM TEPUNG NAIK SENDIRI-DIAYAK
100 GM TEPUNG JAGUNG-DIAYAK
30 GM TEPUNG CUSTARD-DIAYAK
1. GRISKAN LOYANG DAN KETEPIKAN.
2. PUKUL BUTTER, GULA DAN TELUR SEHINGGA KEMBANG KEPUTIHAN.
3. MASUKKAN SEMUA BAHAN2 TEPUNG YG TELAH DIAYAK BERSAMA ESEN VANILA. KALAU MENGGUNAKAN SPECTULA SEHINGGA ADUANAN RATA.
4. MASUKKAN ADUNAN KEDALAM PIPING BAG YG BERNOZZLE DAN PIPEKAN KEATAS LOYANG TADI MENGIKOT BENTUK YG DIKEHENDAKI.
5. JARAKKAN SETIAP ADUNAN SBB IANYA AKAN MENGEMBANG BILA MASAK. JADI PASTIKAN ADUNAN TIDAK TERLALU BESAR KANG TAK MUAT LAK NAK MASUK LAM MULUT HEHEHE.
6. BAKAR PADA SUHU 190C SELAMA 10 MINIT ATAU SEHINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
SELAMAT MENCUBA!!!!
thanks sis nak cuba la..
ReplyDeleteno problem dearr try laa sedap ni tau....^_^
Deleteterima kasih follow blog cikwan ye... ;) menarik biskut ni..
ReplyDeleteSama2 kasih...terimakasih juga dah sampai disini....^_^
DeleteSalam puteri menarik sgt biskut ni tngok je da tau biskut ni mesti rngup n cair dimulut kan kan....emm nk cuba buat tpi kalau xpkai tpung naik sendiri blh digantikan dgn ape yekk?? Btw thnksss a lot
ReplyDeleteSalam kembali my dearr....thks yerr dah sudi singgah disini...mmg biskut ni best tau...nak tau apa rasanya kena laa cuba hehe...dearr resepi ni mmg guna tepung naik sendiri..kalau tepung gandum bole kot tapi takut kerasa pulak adunan biskut tu nanti...tepung naik sendiri memberi keringanan pada biskut ni tau....so kalau bole jgn tukar lain laa tau hehehe
Delete