Projector Band~Sudah Ku Tahu with lyrics

Saturday, 5 October 2013

KERABU UDANG SUHUN

Salam sejahtera teman2 semua. Seperti yg dijanji putri nak share resepi ni hari ni juga tau. Yerr laa sapa tau esok pagi2 u aolllss semua bole pi cari bahan2 dia kan. Putri yakin mesti ada bahan yg takde lam umah tu so kena gak pi kedai cari. Takpe nak rasa benda yg sedap kena laa berkorban baru sedap dia bangkit kan kannn. Bercerita tentang masakkan hari ni putri telah mencuba resepi dari majalah rasa masakkan ala2 kampong. Putri kan sebenarnya tak berapa pandai dan tak berapa nak reti makan kerabu. Serious ni mak cakap tau mmg seumur hidap tak pernah lagi rasa kerabu. Nak dijadikan cerita dongeng mak pinky ni hehehe mak telah pergi kerr restaurant chef wan kat plaza spore tu. Kat situ laa ada terhidangnya bermcm2 kerabu. Salah satunya telah menggoda selera putri. Kalau ikotkan pantang muka surat 15 buku mak pinky mmg tak pandang apatah lagi nak merasanya...siap jalan mendongak terkedek2 lagi jalan tau muahahahaha. Tapi tak tau laa hari tu tetiba terSTOP kat kawasan kerabu island. Terpaku dek panahan kerabu suhun yg ada udang ni. Terus amik sikit jerrrrr then try rasa....fuyyoooooo!!!!!! melatop2 kat mulut mak ni masa makan....terbaik!!!! tu yg mak balik terus cari majalah rasa tu. Mak yakin mesti ada resepi ni kat salah satu majalah rasa yg mak dapat dari seorg teman yg baik hati mengirimkan majalah ni buat mak...mekasih Iebu Orkid atas pemberiannya...putri hargai. Mmg tak mengecewakan resepi yg sangat2 luar biasa. Bagi yg tak pernah merasa kerabu seperti putri dan anak2 telah membuat kan putri terutamanya terus jatuh CINTA MAUT kat kerabu hasil air tangan sendiri tau. Wahh ni mcm puji diri sendiri ni wahahahaha...takpe laa kenyataan beb harus terima hakikat tau hahahaha. Oh well overall laa out of 10 putri kasi 9 bintang hati ku muahahahahaha. Jgn marah haaa mmg SS laa mak ni kannn...yerr kerr? hahahaha. Ok ok...takmo citer lagi dah kita serbu jerr pasaraya esok pagi2 tau. Jom laa kita lompat pagar istana putri tuk dapatkan resepinya ek...sapa lompat paling tinggi akan dapat resepi percuma+kerabu masakkan sendiri tau hahahaha. Jom jommm....

BAHAN2NYA (TUK HIDANGAN 4-6 ORG)


- 150 GM UDANG SEGAR BUANG KULIT DAN REBUS
- 150 GM SUHUN DICELUR DENGAN AIR PANAS
- 2 SUDU MAKAN KERISIK KELAPA
- 3 BATANG SERAI DIHIRIS HALUS
- 1 ULAS BAWANG BESAR DIHIRIS HALUS
- 6 ULAS BAWANG MERAH KECIL DIHIRIS HALUS
- 4 BATANG CILI MERAH DIHIRIS HALUS DAN BUANG BIJI NYA
- 2 SUDU BESAR UDANG KERING DIRENDAM DENGAN AIR PANAS DAN DITUMBUK HALUS
- 1 SUDU KECIL GARAM@SECUKUP RASA
- 3 BIJI LIMAU NIPIS
- BEBERAPA HELAI DAUN SOP DIHIRIS HALUS

*** PASTIKAN SUHUN YG TELAH SIAP DICELUR DITAPIS AIRNYA BIAR KERING. BAWANG YG TELAH DIHIRIS DIRAMAS2 SUPAYA YG SEKEPING TU JADI BANYAK TERASING DIDALAMNYA. CILI KITA HIRIS DULU BARU BUANG BIJI DALAMNYA. UDANG TU JGN MASUK BESAR2 SO KENA POTONG2. AIR LIMAU MASA NAK MASUKKAN KITA GUNA TAPIS OK. ***





CARA2NYA

1. SATUKAN SEMUA BAHAN2 KECUALI LIMAU NIPIS DAN DAUN SOP. GAUL BAHAN2 DENGAN TANGAN HINGGA SEMUANYA MENJADI RATA.

2. PERAHKAN JUS LIMAU NIPIS DAN TABURKAN DAUN SOP. DIGAUL LAGI HINGGA RATA.

3. SIAP TUK DIHIDANG PADA BILA2 MASA. MASAKKAN KAMPONG YG TERBAIK!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

SUMBER : MAJALAH RASA BUMPER JUN 2012
OLAHAN : PUTERI MANJA






FOR THISE RECIPE

2 comments:

  1. something new...nak try buat la thks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. try laa mmg best lain dari yg lain...sama2 kasih...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...